Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 17.02.2011.
12:34
D. Dekić - Vesti A

Cvetković neće pregurati jesen?

Iako se naizgled situacija u Vladi Srbije stišava, pošto je smenjeni ministar ekonomije Mlađan Dinkić obećao da G17 plus ostaje deo kabineta Mirka Cvetkovića i ne namerava da ruši vlast, nameće se pitanje može li vlast, posle višednevnih optužbi i svađa, izgurati još godinu dana do celog mandata. Dok u vladajućoj koaliciji veruju da to mogu, politički analitičari su vrlo skeptični.

Stari virus, nova terapija: Mirko Cvetković

Da je vladajuća koalicija prevazišla krizu, veruje zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić.

On ističe da sada nije bitno hoće li biti vanrednih izbora i jesu li stranke za njih spremne, već postoje li državni organi spremni da donose važne odluke koje Vladu očekuju u narednom periodu.


On je obnarodovao da su dogovori o konceptu daljeg rada Vlade počeli i naveo da će u razgovorima o promenama u Vladi, koje treba da daju "novi impuls" njenom radu u narednih godinu dana, učestvovati i partije koje nisu članice vladajuće koalicije.

-Trebalo da bude doneta odluka hoće li biti samo personalnih promena ili i smanjenje broja ministarstava i donošenje neophodnih zakona koji će omogućiti taj zahvat - kaže Dačić.


Njegov kolega, ministar rada Rasim Ljajić takođe veruje da će Vlada Srbije nastaviti da funkcioniše.


- Vreme je da nadoknadimo ono što je propušteno. Nadam se da ulazimo u mirniji period i da ćemo ispunjavati naše obaveze - istakao je Ljajić. On je nagovestio da će biti personalnih promena, ali ne i smanjenja broja ministarstava.


Politički analitičar Đorđe Vukadinović je mišljenja da se aranžman partnera u vlasti može održati do jeseni, ukoliko ne dođe do potpunog prekomponovanja koalicione većine.


- Nelogično je da G17 nastavi da se ponaša kao da iz Vlade nije izbačen njihov lider. Postoje dve opcije, da se toj partiji dozvoli ostanak u Vladi uz dozvolu da Dinkić i Verica Kalanović nastupaju opoziciono, što bi Dinkiću najviše odgovaralo.

Moguće je i da G17 sam izađe, ili ih partneri izbace iz koalicije i dogovore manjinsku podršku. Uz sva ta moguća previranja Vlada je održiva do jeseni, mada će vlast gledati da se rastegne do kraja ove godine, ili da bar koji dan uđe u narednu, pa onda raspiše izbore -tumači Vukadinović.

Izbori do kraja godine

 

Analitičar Zoran Stojiljković smatra da će izbori biti raspisani do kraja godine.
- Sada im ne odgovaraju, jer bi ugrozili dobijanje statusa kandidata za EU, pa i datuma za početak pregovora. A, a vlastima je upravo dobijanje kandidature potrebno kao adut s kojim će na izbore, pred građane - ocenio je on.

 

Stanković nova jabuka razdora?


Znak pitanja za dolazak dr Zorana Stankovića na čelo Ministarstvo zdravlja, koga, kako se spekuliše, neće predsednik Srbije Boris Tadić zbog starih nesuglasica, mogao bi da bude i novi kamen spoticanja u odnosima DS i G17 plus.
"Vesti" su objavile da bi novi ministar zdravlja mogao da bude socijalista dr Aleksandar Milovanović, direktor Instituta medicine rada.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.02.2011. 13:16
Koja crna jesen, pa jel im MMF rekao da povećanja plata nema i da su blizu zaduženja od od 45% BNP. Sada samo tegle vreme do Aprila i ako Bog da stignu pare za Telekom da plate dugove, otvore most kod Beške i kraj, dalje plana nema jer niko više ne daje pare.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online