Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 19.02.2011.
02:50
Večernje novosti A

File: Nastavite reforme

”Nezavisno sudstvo, efektivna primena zakona i ispunjavanje političkih kriterijuma za članstvo u EU, od suštinskog su značaja ako Srbija želi da dobije status kandidata i započne pregovore”, rekao je za beogradske ”Novosti” evropski komesar za proširenje Štefan File.

Ohrabruje Srbiju na evropskom putu: Štefan File
 

Komesar istovremeno hvali srpsku administraciju koja je brzo odgovorila na upitnik i ističe da će, ako bude potrebno, dostaviti i dodatna pitanja.


Jeste li zadovoljni načinom i brzinom kojima se Srbija približava EU i hoće li sukobi u vladi usporiti taj put?
- Srbija ima kapacitet da brzo napreduje u procesu njenih evropskih integracija. Progresivno usaglašavanje s tekovinama EU određuje ritam kojim se neka zemlja približava članstvu u EU. Naš izveštaj iz novembra je istakao ostvareni napredak, naročito u okviru političkih kriterijuma, kao i u sprovođenju odredaba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ovi napori, međutim, moraju da budu nastavljeni, naročito kada se radi o kvalitetu i sprovođenju usvojenog zakonodavstva. Reforme u ključnim sektorima, kao što je pravosuđe, moraju da budu nastavljene, a administrativni kapaciteti ojačani, da bi se obezbedilo nezavisno sudstvo i efektivna primena zakona.

Nedavno ste dobili odgovore Srbije na upitnik EK, za koje se veruje da su urađeni u rekordnom vremenu. Možemo li se nadati da ćete i vi sada mišljenje izraditi rekordno brzo?
- Želim, pre svega, da čestitam srpskim vlastima što su odgovorile na naš upitnik u tako kratkom roku. Srpska administracija, a pre svega rad na koordinaciji koji je obavila Kancelarija za evropske integracije, naročito zaslužuju da budu pozdravljeni. Komisija sada vrši procenu dostavljenih odgovora. Dodatna pitanja mogu da budu postavljena posle naše procene, o aspektima koji zahtevaju eventualno pojašnjenje. Takođe ćemo, u nedeljama i mesecima koji dolaze, slati ekspertske misije s ciljem da uporedimo realnost na terenu s poslatim odgovorima. Ove misije će nam, između ostalog, omogućiti da proširimo određene domene, koje smatramo suštinskim, naročito u okviru poštovanja političkih kriterijuma. Komisija će biti u mogućnosti da predstavi mišljenje o kandidaturi Srbije za prijem u EU 12. oktobra, u isto vreme kada i izveštaje u okviru paketa proširenja za 2011.


Da li bi refroma pravosuđa, ili neki drugi sektori, mogli da naprave probleme i uspore izradu mišljenja?
- Evropska komisija je utvrdila osnovne prioritete za Srbiju u cilju izrade mišljenja u svom poslednjem izveštaju o napretku iz novembra prošle godine. Reforma pravosudnog sektora predstavlja jedan od ključnih prioriteta i s najvećom pažnjom pratimo mere koje Srbija u tom pogledu preduzima. Što se tiče odgovora dostavljenih na naš upitnik, mi sada vršimo njihovu analizu. Ako bude potrebno, dodatna pitanja u cilju pojašnjenja određenih aspekata, mogu da budu postavljena.


Da li je realno očekivati da Srbija dobije status kandidata i datum za početak pregovora pre kraja ove godine?
- Službe Evropske komisije u ovom trenutku sprovode procenu odgovora koje su dostavile vlasti Srbije. Kada taj proces bude završen, bićemo u mogućnosti da utvridmo da li je neophodno da se određni aspekti razjasne i možda postave dodatna pitanja. Mišljenje Komisije o kandidaturi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji, trebalo bi da bude usvojeno u oktobru, u isto vreme kada i tradicionalni ”paket proširenja”. Preporuke koje će Evropska komisija izneti u svom mišljenju, predstavljaće osnovu na kojoj će Savet ministara EU doneti političku odluku u vezi sa statusom kandidata, kao i o eventualnom otvaranju pregovora o prijemu sa Srbijom. Ne možemo na ovom stadijumu da prejudiciramo tu odluku.


Kako će se, prema vašem mišljenju, odvijati dinamika približavanja Srbije EU?
- Dinamika približavanja Srbije EU proističe iz okvira predviđenog za proširenje Unije, istovetnog procesa za sve zemlje koje teže da se pridruže EU. Proces proširenja je zasnovan na pojedinačnim zaslugama svake zemlje, a brzina integracija određene zemlje zavisi od njene brzine da se uskladi s uslovima koje je utvrdila Unija. Za priključenje EU postoje precizni politički, ekonomski i zakonodavni kriterijumi koje zemlja kanididat treba da ispuni, a ovi uslovi su jednaki za sve zemlje koje žele da uđu u EU. Paralelno, volja i izbor političkih vođa su od suštinskog značaja da bi se u tome osigurao uspeh.

Šta su, u ovom procesu približavanja, prema vašim procenama, najveći izazovi za Srbiju?
- Najveći izazov za Srbiju, međutim, kao i za druge zemlje na putu ka članstvu u EU, predstavlja sprovođenje usvojenog zakonodavstva. Progresivno usaglašavanje s tekovinama EU neće biti efektivno ako ne proizvede konkretne rezultate na terenu. Istovremeno, reforme u ključnim oblastima, kao što je pravosuđe, moraju da budu nastavljene. Regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi su od suštinskog značaja za Srbiju. Puna saradnja sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju je, takođe, preduslov za svaku sledeću etapu Srbije u priključivanju Evropskoj uniji, kao i borba protiv organizovanog kriminala i korpucije koji predstavljaju problem za ceo region zapadnog Balkana i protiv kojih morate odlučno da se borite.


Koje su, s druge strane, naše prednosti?
- Administativni kapaciteti Srbije, iako su potrebni dalji napori da bi se oni poboljšali, realtivno su dobri za jednu zemlju koja namerava da postane kandidat. Brzina kojom je zemlja podnela svoje odgovore na Upitnik Evropske komisije svedoči o administraciji sposobnoj da se mobiliše da bi se suočila s ambicioznim rokovima, zahvaljujući, naročito, izuzetnom radu na koordinaciji Kancelarije za evropske integracije Srbije.


Kako će EU reagovati na rezoluciju Saveta Evrope o navodima o ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu izvestioca Dika Martija?
- EU veoma ozbiljno uzima navode o ratnim zločinima i organizovanom kriminalu. Borba protiv organizovanog kriminala svih vrsta je prioritet i striktna obaveza u odnosima EU sa zapadnim Balkanom, uključujući i Kosovo. Evropska komisija se pridružuje visokom predstavniku i zemljama članicama u njihovoj punoj podršci misiji Euleks koja je kompetentna da se bavi ovim pitanjima.

POVEZANE VESTI

Subota 19.02.2011. 04:02
Naravno. Reforme su nam alfa i omega. Ne bi mi od toga odustali ni za sta na svetu. Reformisacemo se dok ne propadnemo i nestanemo skroz. Dao Bog i tebi reforme u kuci pa da uzivas kao i mi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online