Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Sreda 09.03.2011.
19:47
Vestionline A

Šešelj traži slobodu i 10 miliona evra

Optuženi Vojislav Šešelj ponovio je danas pred Tribunalom u Hagu zahtev da bude oslobođen, tražeći i odštetu od 10 miliona evra zbog dugog pritvora, a tužioci su tvrdili da su dokazali njegovu krivicu za teške zločine.

Odluku o Šešeljevom zahtevu za oslobađanje zbog nedostatka dokaza, pretresno veće doneće naknadno. Predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti (Jean-Claude Antonetti)
rekao je da odlučivanje "može potrajati nekoliko nedelja, a može i nekoliko meseci".

Samo sam branio Srbe: Vojislav Šešelj
 

Lider Srpske radikalne stranke je tvrdio i da će, ako bude oslobođen, a ne bude mu isplaćena odšteta, "tužiti UN" i da je već unajmio "advokata u Njujorku Džonatana Levija". Po pravilima Tribunala, sudije mogu oceniti da su tužioci izneli dovoljno dokaza protiv Šešelja po svim tačkama optužnice ili zbog nedostatka dokaza odbaciti celu optužnicu ili neke od njenih tačaka.

Do sada se u praksi suda u Hagu nije desilo da u ovoj fazi procesa optuženi bude oslobođen. Ukoliko sudije ne oslobode Šešelja, suđenje bi trebalo da se nastavi dokaznim postupkom odbrane.

Na početku današnje rasprave tužioci Matijas Markusen i Lisa Birsej izložili su pregled

Samo sam branio Srbe

 

Šešelj je tvrdio da je tokom rata samo "branio Srbe" i da u tome "na žalost nije uspeo", zato što nije bio na vlasti. Na kraju današnje rasprave, Šešelj je sudijama rekao da su dužni da preispitaju neophodnost njegovog ostanka u sudskom pritvoru, ali je naglasio da nikada neće podneti zahtev za privremeno oslobađanje, niti tražiti garancije od "izdajničkog proznapadnog režima u Beogradu".

dokaza koji, po njima, potvrđuju Šešeljevu krivicu za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93. godine. Tužioci su tvrdili da dokazi pokazuju da je Šešelj lično, "govorom mržnje", počinio progon nesrba u Vukovaru i vojvođanskom selu Hrtkovci, a da su dobrovoljci SRS pod njegovom kontrolom odgovorni za ubistva stotina i proterivanje hiljada civila u Hrvatskoj i BiH.

Odgovarajući na reči tužilaca, Šešelj je tvrdio da je većinu svedoka optužbe "raskrinkao kao lažne". Protiv 40 svedoka, kako je rekao, podneo je "krivičnu prijavu zbog laznog svedočenja" predsedniku Tribunala Patriku Robinsonu (Patrick). Podsetio je i na tvrdnje nekih svedoka, njegovih bivših saradnika, da im je tužilaštvo pretilo ili pokušalo da ih uceni ili podmiti.

Šešelj je negirao da je "govorom mržnje" lično učestvovao u progonu nesrba u Vukovaru i Hrtkovcima. Primetio je da je tužilaštvo "tiho" odustalo od iste optužbe za Zvornik, pošto je u sudnici dokazano da je "lažni" svedok "izmislio miting" na kojem je on navodno pretio Muslimanima, s proleća 1992. Optuženi je tvrdio i da je u sudnici

Bacanje ljage na četništvo

 

Tezi tužilaštva o udruženom zločinačkom poduhvatu srpskih lidera radi nasilnog stvaranja Velike Srbije, Šešelj se suprotstavio tvrdnjom da su vođe Hrvatske i BiH imale kriminalni plan za nelegalno otcepljenje i da su time izazvale rat. Svoje zapaljive govore protiv "ustaškog režima" u Hrvatskoj i
"muslimanskih esktremista" u BiH, pre izbijanja rata, Šešelj je
protumačio kao upozorenje da bez krvoprolića neće biti moguća
secesija. Tvrdnju tužilaca da je njegovo zalaganje za obnovu četničke ideologije, zasnovane na zločinima, bilo iskorišćeno u pokušaju nasilnog stvaranja Velike Srbije, Šešelj je odbacio kao "bacanje ljage na četništvo" rečima: "Skoro svi sada zvanični simboli Republike Srbije su četnički simboli".

"diskreditovao" zaštićenog svedoka koji ga je navodno čuo kako u novembru 1991. u Vukovaru naređuje da "nijedan ustaša ne sme živ izaći iz grada".

U Hrtkovcima, prema Šešelju, "nije bilo" sistematskog i raširenog napada na Hrvate, što je uslov za krivično delo deportacije i prisilnog premeštanja.

"Nije bilo sile, ni pretnje silom u cilju deportacije, a iz Hrtkovaca niko nije pobegao", rekao je on, ponavljajući da su svi Hrvati razmenili imovinu sa srpskim izbeglicama iz Hrvatske.

Tvrdio je da su se u vreme zločina, koje su u gradu počinili "arkanovci", radikali već bili vratili u Srbiju. Po Šešelju, vođa dobrovoljaca SRS u Vukovaru Milan Lančužanin-Kameni "nije bio na Ovčari", gde su krajem novembra
1991. srpske paravojske streljale 200 zarobljenih Hrvata.

Kao argument da paravojnici koji su osuđeni za to ubistvo nisu bili radikali,
Šešelj je naveo da su na kapama nosili petokrake.

Optuženi je tvrdio i da nije dokazana umešanost paravojski bliskih SRS u zločine u Sarajevu i okolini, uz opasku da su te formacije činili tamošnji Srbi.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.03.2011. 20:04
Vojvodo dragi, narod te ceka. Dolazi, pusti evre sad. Kad pobedimo bice para! Bice i jare i pare!
Sreda 09.03.2011. 20:10
Данас их је Воја тотално одувао, онако, професорски, као на испиту. Потпуно је разбио оптужницу, а тужилаштво је пало испит. Сада нам остаје да видимо да ли су судије полижиле испит. Слобода Шешељу!
Sreda 09.03.2011. 20:04
Eto, a da je Vucic ostao u timu za odbranu, sada bi dobio deo novaca, jer Seselj pomaze sirotinju. Ali klepice ga mufljuzi neku kaznu bas zbog toga da ne isprazne kasu pre zatvaranja suda iduce godine. Moze lako da bidne i da ga puste u junu da ne zavuku stvar do posle sudskog odmora u augustu. Jasno je i njima da je 8 godina preko mere za ovo sto mu sude.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online