Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Sreda 13.04.2011.
16:53
Vestionline A

Četnici i partizani opet dele Srbiju

Priče o rehabilitaciji Draže Mihajlovića predstavljaju najčešće političku zloupotrebu koja može naneti ogromnu štetu jer duboko deli srpski narod, slažu se istoričari i analitičari.

Ponovo se biraju strane: Draža Mihailović pred streljanje

Tako je i najava direktora SPO Aleksandra Jugovića da će ta stranka podneti zvanični zahtev da most koji se gradi na Adi Ciganliji ponese ime Draže Mihailovića, a posebno njegova tvrdnja da će to ime most "nositi" bez obzira da li će predlog prihvatiti Skupština grada, jer će ga tako zvati građani, izazvala nove polemike.

Profesor Ljubiša Rajić kaže da je odluka o izjednačavanju partizana i četnika u startu bila pogrešna, čisto politička i doneta da bi se obezbedila podrška za Vladu u Skupštini od stranaka koje su u svom programu delimično pročetničke.

"Odluka o izjednačavanju partizana i četnika, kao dva jednako vredna antifašistička pokreta doneta je, a da pre toga nije nikakva ozbiljna istorijska rasprava vođena o tome", rekao je Rajić.

Poznate su istorijske činjenice po kojima četnici jesu, početkom rata, 1941. godine, delimično sarađivali sa partizanima, ali od trenutka sukoba sa njima, u jesen 1941. na dalje, nije zabeleženo da su ulazili u sukob sa nemačkim jedinicama, objašnjava Rajić.

"Osim toga, partizani su tokom Drugog svetskog rata bili u sukobu sa raznim okupatorskim jedinicama i nisu činili zločine nad civilnim stanovništvom druge narodnosti i nacionalnosti, veroispovesti. Dok je za četničke jedinice potpuno jasno da su činili", kaže Rajić.

On dodaje da postoje čak njihova svedočanstva, kao i svedočenja ljudi koji su preživeli te zločine ili im prisustvovali. Ne mora se ići dalje, nego do Drugovcada bi se to saznalo, tvrdi Rajić, imajući na umu selo kod Smedereva gde su četnici pred kraj rata, aprila 1944, počinili zločin nad civilima .

Ideja da se u Srbiji nekome, kao što je general Nedić, da naziv jedne ulice, inicijativa da se po Dimitriju Ljotiću nazove trg u Smederevu, da se most nazove po Draži Mihailoviću, za Rajića predstavlja samo nastavak onoga što je inače ovde činjeno.

"A to je da niko odavde nije otišao na proslavu iskrcavanja u Normandiji, na proslavu oslobođenja logora Aušvic, da niko iz Vlade i Skupštine ne pokušava ozbiljno, čak ni oni koji se zovu socijalistima, da govori o tome da se znalo vrlo dobro tokom Drugog svetskog rata šta je antifašizam, a šta je kolaboracija sa okupatorskim snagama", kaže Rajić i dodaje: "Voleo bih da čujem nekoga da u Norveškoj predloži da se neki, ne most, nego da se jedno sokače nazove pod Kvislingu, ili da se u Francuskoj nazove po Petenu, ili da se u Sloveniji nazove po Rupniku. Mislim da je to jedna ogromna sramota za Beograd i za politički život u Srbiji", zaključuje profesor Rajić.

Istoričar Čedomir Antić, međutim, smatra da je nama potrebna rehabilitacija Mihailovića, ali je takođe potrebno da se kaže istina o tome koliki su bili zločini koje su pripadnici četničkog pokreta, posle genocida nad Srbima u NDH, počinili nad drugim narodima.

"Četnički pokret je bio antifašistički i on je zaslužio da tako bude tretiran. Žao mi je što političari pokušavaju da to pitanje zloupotrebe i što umesto da podstiču rehabilitaciju i da se otkrije istina i prihvate da ona istina nije ni bela ni crna, sve čine kako bi ostvarili određeni politički dobitak za svoje partije" kaže Čedomir Antić.

Prema njegovom mišljenju, treba reći istinu i o onom što je bilo loše, treba rehabilitovati tamo gde su nepravedne i nezakonite presude donete, a tamo gde je potrebno i moguće država treba ponovo da sudi. Antić dodaje i da posle ovoliko vremena i partizanski i četnički pokret treba da dobiju određeni spomen na prostoru Srbije.

Pripadnici SUBNOR-a ne priznaju druge antifašiste

Istoričar Predrag Marković kaže da kod ovog pitanja postoje dve greške: "Jedna je SUBNOR, koji ne priznaje ni jedan drugi antifašizam, ne priznaje mogućnost da je Slobodan Jovanović, koji je optužen zajedno sa Dražom Mihailovićem, bio antifašistra. A druga je imitacija komunističkog načina slavljenja prošlosti, gde se proglašavaju novi prvoborci i narodni heroji, što je bilo preterano i ranije, a preteruje se i sada", rekao je Marković.

Velikom greškom on smatra što se cela naša prošlost svodila na četiri godine rata.

"Ne moraju svi važni objekti da budu nazvani po ratnim herojima, imamo i druge važne ljude sem boraca Drugog svetskog rata", kaže Marković.

Zahtev za rehabilitaciju i vraćanje građanskih prava Dragoslavu Mihailoviću podneo je 2006. njegov unuk Vojislav Mihailović, zatraživši poništenje presude od 15. jula 1946, kojom je njegov deda osuđen na smrt uz prethodno oduzimanje svih građanskih prava.

Tom zahtevu odmah se usprotivio Savez udruženja boraca Narodno-oslobodilačkog rata (SUBNOR), za koji bi to bio pravno i politički neprihvatljiv čin, kojim bi država indirektno potvrdila učešće u Mihailovićevim zločinima. Prestavnici SUBNOR-a, Društva istine i Saveza antifašista Srbije u pismima predsedniku Borisu Tadiću i Višem sudu u Beogradu tražili su da se odbije zahtev za rehabilitaciju Mihailovića.

Prema rečima Aleksandra Jugovića, Komisija za utvrđivanje istine o ubistvu Draže Mihailovića, koja će sutra o rezultatima svog rada govoriti na konferenciji za štampu, završila je posao, a detalji ubistva i mesto gde je sahranjen, prema njegovim rečima, uglavnom su poznati.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.04.2011. 17:26
Три протекле деценије српског суноврата вуку своје корене из фаталног 1. децембра 1918, али димензије тог суноврата плод су политичке рафинираности Јосипа Броза. Достојна је његовог лика и дела српска власт која прихвата хипотеку Сребренице, легализује Еулекс, статутарно утире пут отцепљењу Војводине, испоручује оптуженике Хагу, растура војску и Академију, болоњизује Универзитет, подстиче раскол у Цркви, а земљу и све шта још вреди у њој распродаје странцима или отима за себе. Није ни чудо да му на наводном гробу још стражаре српски војници, а цвеће полажу српски политичари. Мајсторски је обавио посао. ....
Sreda 13.04.2011. 17:26
Да почено са оним шта не знамо. Три деценије после 4. маја 1980, званичног датума његове смрти, не знамо ко је био човек који је претходних 35 година владао Југославијом. Невероватно али истинито: Срби су у међувремену овладали твитером и фејсбујком, знају шта Џенифер Анистон ручава и кога Јелена Карлеуша вечерава, али не знају ко им је био господар живота и смрти толике године, ко им је од јула 1941. па до свог последњег часа тако мајсторски кројио капу да им је сада и жива глава под знаком питања.
Sreda 13.04.2011. 17:27
Скоро је сигурно барем једно: да се под именом Јосипа Броза није крио сељачки син из Кумровца који је волео да се санка у дрвеном кориту и који је гладну браћу и сестре нахранио свињском главом са тавана. Постоје разне теорије о пореклу Титовом, али ниједна није документована. Тврди се, тако, да је по рођењу био Јеврејин, Пољак, Немац, Украјинац, или нека комбинација наведених народа. Као завичај углавном му се приписује Галиција, Буковина, Подолија, Волинија или нека околна забит североисточног руба хабзбуршке монархије.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online