Petak 31. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 14.05.2011.
01:42
Press A

Ponoš plaćeniji od predsednika i premijera

Pomoćnik ministra spoljnih poslova, general-potpukovnik u penziji i bivši načelnik Generalštaba VS Zdravko Ponoš (48), sa 216.153 dinara mesečno plaćeniji je od predsednika i premijera Srbije, ali i od svih ministara. Ponoš ima čak 2,5 puta veća primanja od svog šefa, ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića (89.094 dinara).

Zdravko Ponoš prima i platu i penziju
 

Ponoš je u imovinskoj karti dostavljenoj Agenciji za borbu protiv korupcije naveo da ima dupla primanja, i to penziju od 96.153 dinara, plus platu 120.000 dinara u Ministarstvu. Za razliku od njega, drugi general u vladi i ministar zdravlja Zoran Stanković odrekao se duplih primanja.


Ponoš je iskoristio rupu u zakonu koji ne zabranjuje dupla primanja, ali postavlja se pitanje da li je moralan gest da on kao javni funkcioner uzima i platu i penziju, odnosno da se poput Stankovića ne odrekne plate dok obavlja državnu funkciju.


Direktorka Sektora za odnose sa javnošću Fonda za penziono i invalidsko osiguranje Jelica Timotijević kaže da Zakon o PIO dozvoljava civilnim penzionerima da zasnuju radni odnos i uz penziju primaju i platu.
 

- Za tako zaposlene poslodavac ima olakšice jer nema obavezu da plaća sve dažbine već samo 22 odsto za penziono osiguranje. Taj "zaposleni penzioner" posle godinu dana rada stiče čak i pravo da traži preračun penzije - objašnjava Timotijevićeva.
 

Pošto je Ponoš vojni osiguranik, Press je proverio i u Fondu za socijalno osiguranje vojnih osiguranika (FSOVO) da li za njega važe ista pravila kao i za penzionere u "civilu".
 

- I za vojne penzionere važi Zakon o PIO tako da i oni mogu da primaju i platu i penziju - kažu u FSOVO.
 

Glumica Eva Ras kaže da nije Ponoševe sreće. Njoj je u leto prošle godine država ukinula 18.500 dinara penzije pokojnog muža Radomira Stevića Rasa jer je ostvarivala druge prihode (honorarno je pisala za novine). Pošto se zbog toga u javnosti podigla prava bura, nešto kasnije usvojene su izmene Zakona o PIO koje omogućavaju i honorarni rad i porodičnu penziju.

POVEZANE VESTI

Subota 14.05.2011. 08:34
"Ima raznih legendi kako sam upoznao Borisa Tadića. To se dogodilo nakon što sam došao u Upravu za međunarodnu vojnu saradnju. Bio je seminar o demokratskoj kontroli oružanih snaga u saveznoj skupštini, ja sam bio i dalje referent, a Tadić poslanik i član odbora za odbranu. Na pauzi smo se upoznali i razgovarali o stanju u vojsci. Tadić je bio rezigniran kao i ja. Posle atentata na Đinđića, Tadić je postao ministar odbrane i, kada sam se vratio iz Ženeve, imali smo priliku da nastavimo onaj naš razgovor iz Skupštine i da jedan drugom kažemo šta mislimo da može da se uradi..." - ispovedio se nedavno general Ponoš u listu ''Vreme''.
Subota 14.05.2011. 08:02
A što sada mora da kupuje odelo jer ne nosi više besplatnu uniformu to nikome ništa. Treba uzeti u obzir i da sada mora da plaća burek i jogurt za doručak na radnom mestu, a da je kod kuće jeo bi lepo hleba, masti, soli i paprike. Kada se sve sabere, on je na čistom gubitku, ali sve za Srbiju, a Srbiju ni za šta. Kosovo je Srbija i idemo na dva koloseka i Kosovo i Evropa i tako dalje i tako dalje.Leva ruka desni džep.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online