Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 05.06.2011.
14:15
D. Dekić - Vesti A

Generalova desna ruka

Hapšenje i prebacivanje u Hag bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića u žižu javnosti dovelo je njegovog i advokata porodice Mladić, Miloša Šaljića. Ovaj čovek kome penzionisani general slepo veruje trčao je proteklih dana iz suda u sud, nosio papire, svakodnevno obilazio Mladića, bio u pratnji njegove porodice i davao izjave brojnim svetskim medijima.

Miloš Šaljić

Priznaje da mu uloga centralne medijske figure ne prija, jer je previše zamorna, ali spreman je da izdrži zbog čoveka s kojim je najbliži prijatelj od davne 1967. godine.
 

Šaljić je bivši sudija Vojnog suda u Beogradu, a po činu je bio potpukovnik. Poreklom Crnogorac, rođen je u selu Dubovik kraj Peći, 8. novembra 1937. godine, od oca Rastka i majke Petre. Odrastao je uz dva brata i dve sestre. Majka je bila domaćica, a otac poljoprivrednik. Rastko je sa njive otišao u partizane tokom Drugog svetskog rata, gde je ranjen, zato je u socijalizmu rano otišao u penziju kao vojno lice. Šaljić se ponosi roditeljima koji su uspeli da petoro dece fakultetski obrazuju.


Završio je Pravni fakultet u Beogradu i službovao u JNA sve do 1992. godine, kada je kao predsednik sudskog veća doneo oslobađajuću presudu za tek nedavno aboliranog generala Vladu Trifunovića i pukovnike JNA u penziji Berislava Popova i Sretena Raduškog.
 

- Ta moja odluka se nije dopala tadašnjom političkom vrhu na čelu sa Slobodanom Miloševićem. Smenjen sam sa dužnosti predsednika Vojnog suda i postavljen za referenta u Ministarstvu odbrane SRJ. Posle dve godine tražio sam da budem penzionisan i tadašnji ministar odbrane pokojni Pavle Bulatović mi je izašao u susret - priča Šaljić koji je prema sopstvenom kazivanju u advokaturi od 23. februara 1995.
 

U vreme dok je bio predsednik Vojnog suda, učestvovao je u akciji "svi za sve", kada je prisustvovao razmeni četvorice Hrvata koji su bili osumnjičeni za zločine nad Srbima. Razmena je tekla po odluci tadašnjeg predsednika Vlade SR Jugoslavije Milana Panića, a Šaljić tvrdi da je lično bio protiv razmene.
 

Žali što ne može da ode na rodno Kosovo, jer je sudio nekim od Albanaca koji su podigli pobunu u južnoj pokrajini 1981. godine.
 

Okružen predstavnicima medija
 

Njegovo prijateljstvo sa Ratkom Mladićem počelo je na službovanju u Jugoslovenskoj narodnoj armiji, u Skoplju. Bili su kolege oženjene školskim drugaricama i neprekidno su se družili, sve do momenta kada je haški optuženik postao begunac od pravde.


- Odlazili smo zajedno na letovanja, izlete, rođendane, svadbe i sva veselja i proveli porodično previše lepih trenutaka zajedno - seća se.
 

Tvrdnje onih koji su bili u kontaktu sa bivšim vojnim vođom bosanskih Srba da je težak sagovornik i gotovo nemoguć za razgovor, negira. Kaže da je Ratko Mladić vrlo prijatan, veseo i duhovit čovek i da je možda poslovno bio "tvrd" pregovarač, zato što je principijelan čovek.
 

Šaljić je uz Mladićevu porodicu bio svih 16 godina koliko ima od kada je Ratko nestao iz javnosti i osim kao porodični prijatelj bio i branilac Mladićeve supruge Bosiljke i snahe Biljane u sudskim procesima.


Svog prijatelja je proteklih dana branio svim sredstvima, tvrdeći da mu se psihičko stanje posle privođenja znatno pogoršalo i da s njim nije moguće raspravljati o odbrani u Haškom tribunalu, pred kojim je optužen za genocid. Osuda iz sudskih struktura Šaljiću je stigla i zbog papira na kojem je navedeno da Mladić boluje od raka limfnih žlezda. Šaljić tvrdi da je papir dobio od jednog agenta američke CIA.
 

On na to odmahuje rukom i ističe da kada je prijatelj u pitanju sve je dozvoljeno.
 

- Ja i dalje ne tvrdim ništa, već sam taj papir samo prezentovao javnosti. Neka neko proveri, pa će vreme pokazati šta je istina - naveo je on i priznao da jeste hteo da spreči Mladićev odlazak u Hag zbog izuzetno lošeg zdravstvenog stanja.


Zadovoljan je što mu se poslednjih dana javljaju brojni građani i pružaju podršku, ali i kolege advokati da pitaju treba li mu pomoć u slučaju Mladić. On nastavlja da brani svog prijatelja i generala kao jedan od advokata u timu koji će pripremati sve što je Mladiću potrebno za odbranu pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu.
 

Šaljić je oženjen Milenom koja je diplomirani ekonomista i imaju troje dece, Tanju i blizance Bojanu i Bojana. Ćerke su krenule majčinim stopama i diplomirale ekonomiju, dok je Bojan zastao s pravima i radi u jednoj špediterskoj firmi. Obe kćeri su mu podarile po dva unuka, pa se unučici nada od sina.

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.06.2011. 14:23
Уз велике људе иду и велики пријатељи. Господине Шаљићу ви браните и част цијелога српског народа са лијеве стране Дрине, желимо ти сву срећу!!!
Nedelja 05.06.2011. 14:34
Da ti nama zivis i jos dugo pozivis, da branis i odbranis naseg generala ! Oformi taj Fond za pomoc njemu, objavi to, da pomazemo nasem generalu i njegovoj odbrani koliko mozemo !
Nedelja 05.06.2011. 15:16
Video sam Saljica pre neki dan preko puta "specijalnog suda" kod dusanovackog doma zdravlja,skromno obucen,ko u u vojsci,celican hod i stav,u prevodu pravi covek i ljudina!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online