Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Ponedeljak 13.06.2011.
13:55
Fonet A

Radikali hteli da upadnu u Predsedništvo, DSS na mostovima

Nekoliko stotina članova i simpatizera Srpske radikalne stranke protestovalo je danas ispred zgrade predsednika Srbije zbog organizovanja konferencije NATO u Beogradu, a policija je sprečila demonstrante da uđu u zgradu i predaju zahtev za smenu Borisa Tadića.

Radikali su pokušali da probiju kordon Žandarmerije, ali su ih policajci, sa opremom za razbijanje demonstracija, sprečili, posle čega su se pristalice SRS razišle. Ispred Predsedništva je došlo do manjeg koškanja i guranja demonstranata i pripadnika Žandarmerije.

Jedan pripadnik policije rekao je da bi radikalima bilo dozvoljeno da predaju pismo da su odredili članove delegacije, "a oni su želeli da u Predsedništvo uđu svi funkcioneri, poslanici i odbornici".

Protestno pismo koje je trebalo da bude prosleđeno predsedniku Tadiću pročitao je funkcioner SRS-a Zoran Krasić dok je gorela NATO zastava i pevalo se "Spremte se, spremte četnici". U pismu se, između ostalog, navodi da je Tadić "Srbiju doveo do okupacije i bacio je na kolena Briselu i Vašingtonu".

"Sa lakoćom si zgazio sve državne i nacionalne interese. Odrekao se Kosova i Metohije. Ugrozio opstanak Republike Srpske", poručili su radikali u pismu Tadiću. 

Žrtve bombardovanja traže pravdu

 

Porodice žrtava bombardovanja Radio-televizije Srbije (RTS) zatražile su danas od NATO-a da omogući nezavisnu istragu o oklonostima koje su dovele do bombardovanja zgrade RTS-a 23. aprila 1999. godine i punu odgovornost za naredbodavce.

"Ta istraga podrazumeva da NATO pruži sve dokaze i dokumente vezane za taj slučaj, uključujući dokaze i indicije o tome kako su i kada Miloševićeve vojne i državne strukture mogle doći do podatka o izboru ciljeva i vremenu napada na RTS", piše u poruci organizatorima Strateške vojne konferencije NATO-a i partnerskih zemalja.

Potpredsednik SRS-a Dragan Todorović rekao je novinarima da to što radikalima nije dozvoljeno da predaju pismo "pokazuje karakter izdajničkog režima Borisa Tadića".

"Oni koji su se zalagali, tobože, za demokratiju danas sprečavaju poslanike SRS da na legalan način izraze svoj protest zbog skupa pod NATO paktom koji treba da dođe u Srbiju", kazao je Todorović.

On je naveo da je za radikale nedopustivo to da u Srbiju dolaze "zločinci koji su nas bombardovali 1999. godine, oni koji nam otimaju Kosovo i Metohiju i koji su omogućili da nas na Kosovu i Metohiji čereče i otimaju naše organe".

Todorović je poručio da Tadić više ne zaslužuje da bude predsednik Srbije i pozvao Demokratsku stranku Srbije da podrži radikale kako bi se u Skupštini Srbije razmatrala inicijativa za smenjivanje Vlade i predsednika Republike.
 

Demonstrati su, uz stranačke zastave, nosili i transparente "Ne u NATO", "Decu vam nećemo oprostiti" i "Ubica se vraća na mesto zločina".

DSS zauzeo mostove

Demokratska stranka Srbije održala je danas konferenciju za novinare na Brankovom mostu odakle je poručeno da je vojna neutralnost najracionalniji izbor za Srbiju i pozvala predsednika Borisa Tadića i ministra odbrane Dragana Šutanovca da saopšte građanima da li su doneli odluku da Srbija uđe u NATO.

Funkcioneri DSS su sa Brankovog mosta saopštili da je održavanje Strateške vojne konferencije NATO i partnerskih zemalja u Beogradu jasan znak da srpske vlasti žele da na "prikriven način uguraju" državu u taj vojni savez.

"Ako je NATO organizator, ako šalje pozivnice učesnicima, ako određuje temu, jasno je da je domaćin u Srbiji a da vlast samo nemo posmatra šta se dešava", rekao je portparol DSS-a Petar Petković.

Potpredsednik DSS Miloš Jovanović naveo je da je srpska vlast osramotila građane i državu time što je dozvolila konferenciju NATO u Beogradu kao i da njeno održavanje predstavlja približavanje Srbije članstvu u tom savezu.

"Ako vlast nastavi u tom pravcu, to ne sme da uradi prikriveno već će morati da se konsultuje sa građanima na referendumu, a za sve ostalo će snositi odgovornost", rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je ranije javno rekao da će učiniti sve da "Srbiju uvuče u NATO, korak po korak, onako kako su to tražile srpske vlasti".

Članovi DSS-a postavili su danas veliki transparent na stari železnički most na kojem piše "Nikad u NATO". Konferenciju za novinare simbolično su održali na Brankovom mostu, kako bi građane i vlast podsetili na srušene mostove u bombardovanju 1999. godine.

DSS je poruči da bi NATO konferencija trebalo da se održava u srušenim zgradama Generalštaba ili na nekom drugom mestu koje je stradalo u bombardovanju. Andrija Mladenoviće je najavio da će DSS sutra održati protestnu vožnju kroz centar grada kako bi pokazali da Beograd i Srbija "nikada neće biti NATO grad i NATO drzava".
 

Skup protiv održavanja NATO konferencije u Beogradu i pristupanja Srbije toj organizaciji DSS je organizovao i juče na platou ispred Filozofskog fakulteta. 

Konferencija o strategijskom vojnom partnerstvu NATO i partnerskih zemalja počinje danas i trajaće do 15. juna uz učešće predstavnika oko 60 država. To će biti najviši vojni skup u svetu koji se održava ove godine. 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.06.2011. 14:20
ni jednog trenutka se nisu zapitali i niti ce kako tek reaguju porodice clanova stradalih u bombardovanju.....ovo je zaista strasno sta rade
Ponedeljak 13.06.2011. 14:47
Одкуд оволико бранковић у српској влади. Дабогда их стигла Лазарева клетва.
Ponedeljak 13.06.2011. 14:29
Лепша вест него јуче. Охрабрујуће!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online