Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 21.06.2011.
21:04
Vestionline A

Zukorlić: Čeda nije trebalo da ide u Rijaset

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, kojom rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić, u utorak je oštro osudio posetu predstavnika Liberalno-demokrtske partije (LDP) Rijasetu Islamske zajednice Srbije u Beogradu gde je razgovarano o potrebi izgradnje muslimanskog groblja u prestonici, prenose beogradski mediji.

Muamer Zukorlić
 

Zukorlićeva opcija islamske zajednice ne priznaje postojanje Rijaseta Islamske zajednice Srbije, a porodicu nekadašnjeg beogradskog muftije Hamdije Jusufspahića smtra "poslušnicima vlasti".


Inače, jedina džamija u Beogradu, Bajrakli džamija je jedno od dva sedišta Rijaseta Islamske zajednice Srbije na čijem je čelu reis ul ulema Adem Zilkić.


"Porodica Jusufspahić je već duže vreme privatno uzurpirala Bajrakli džamiju i učesnik je pokušaja razbijanja Islamske zajednice. Poznato je da je ova porodica proteklih decenija služila svim beogrdskim režimima, pa i onim totalitarnim, uglavnom, na uštrb islama i muslimana. Svaku kolaboraciju sa ovom porodicom smatramo negativnim činom prema Islamskoj zajednici", navedeno je u saopštenju Mešihata.


U Mešihatu smtraju da pitanje muslimanskog groblja u Beogradu treba hitno rešavati, ali isključivo s predstavnicima "legalne i legitimne Islamske zajednice u Srbiji". Zukorlićeva opcija smatra da je ovaj čin u direktnoj suprotnosti sa porukama koje su, kako se navodi, ranije dolazile od LDP-a.


Ovakvo ponašanje LDP-a, kako se navodi u saopštenju, ostavlja Mešihat u uverenju da i "nedavna izjava lidera te stranke Čedomira Jovanovića podseća na ponašanje Rasima Ljajića od pre nekoliko godina koji je javno podržavao Islamsku zajednicu, a paraleno koketirao s porodicom Jusufspać i drugim pripadnima parareligijske tvorevine".


Ukazuje se i da ovakva poruka LDP-a navodi na zaključak da politički subjekti u Beogradu Islamsku zajednicu i muslimane tretiraju isključivo kao "matrijal dnevno-političkih interesa".


Ovo je za relativno kratko vreme drugi protest Mešihata upućen na račun LDP-a i njenog lidera Čedomira Jovanovića. Do tada su Zukorlić i Jovanović imali veoma dobru saradnju, a LDP je podržala Bošnjačku kulturnu zajednicu, koju je na prošlogodišnjim izborima za Nacionalni savet Bošnjaka, predvodio Zukorlić.

POVEZANE VESTI

Utorak 21.06.2011. 21:08
Што бре на Чеду, па он ти је муслиман пар екселанс!
Utorak 21.06.2011. 22:05
Ja ne razumem sta je to muslimanima jedna zajednica Rijaset a druga Mesihat , u cemu jim je razlika ? Jel mozda jedna za sunite a druga za šiite ? Ako ima neko ozbiljno da mi objasni
Utorak 21.06.2011. 22:37
E MOJ ZUKORLICU I CEDA TI OKRECE LEDJA.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online