Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 23.06.2011.
20:22
Vestionline A

SPC: Bolne izjave Benedikta XVI

Srpska pravoslavna crkva saopštila je danas da je papa Benedikt XVI tokom posete Zagrebu prošlog maja uputio i dve kontroverzne poruke, o jugoistočnoj Evropi i zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu.

U saopštenju, objavljenom na sajtu SPC, kaže se da je prvu kontroverznu poruku poslao još na putu u Hrvatsku, iz aviona, u neformalnom razgovoru sa novinarima.

"Naime, sećajući se ranijih zagrebačkih nadbiskupa, on je izjavio: 'Pokojni kardinal Franjo Šeper, pokojni kardinal Franjo Kuharić i kardinal Josip Bozanić uvek su govorili da Hrvatska nije na Balkanu nego u Srednjoj Evropi, pa bi bilo logično, pravedno i potrebno da Hrvatska uđe u Evropsku uniju, gde istorijski i kulturno oduvek pripada", kaže se u saopštenju uz napomenu da se SPC nada da papa
nije imao nameru da jugoistočni deo Evrope, poznat i kao Balkan, smesti nekud izvan Evrope.

Stepinac je bio ''humanista'': Papa Benedikt XVI
 

"Razmišljajući o ovom sudu, pritom bez ulaženja u raspravu o tome da li je Hrvatska na Balkanu ili u Srednjoj Evropi, želimo da verujemo da njegov ugledni izricatelj nije imao nameru da Jugoistočnu Evropu - nekada središnji prostor Rimskog Carstva, a potonju Rumeliju (u prevodu Rimsku zemlju: evropski, pretežno hrišćanski deo Otomanske Imperije), danas poznatu pod turskim nazivom Balkan - smesti nekud izvan Evrope, niti pak da se vrati na početak 16. stoleća, kada je njegov prethodnik Lav X Hrvatsku označio kao 'antemurale
christianitatis' (predziđe hrišćanstva)", istakla je SPC.

SPC je podsetila i da su i mnogobrojni Srbi graničari u vreme Zrinskih i Frankopana čuvali "predziđe hrišćanstva", kao i da posle pet vekova života na tim prostorima u Hrvatskoj Srba "najednom više nema ili opstaju kao ostatak što poklanog što proteranog naroda".

Kao drugu kontroverznu papinu izjavu tokom posete Hrvatskoj SPC je
navela izjavu o zagrebačkom nadbiskupu tokom Drugog svetskog rata
Alojziju Stepincu
.

"Mada ovom prilikom nisu ispunjena očekivanja mnogih rimokatoličkih vernika, ponajpre u Hrvatskoj, da će Alojzije Stepinac, zagrebački nadbiskup tokom Drugog svetskog rata, biti kanonizovan, odnosno priznat za svetitelja Rimokatoličke Crkve, dodatnu kontroverzu, u našoj sredini i bolnu nedoumicu, izazvale su papine reči - izgovorene takođe na putu prema Zagrebu - da je kardinal Alojzije Stepinac 'bio protiv ustaškog režima' i da je 'branio pravo
čovečanstvo protiv tog režima time što je branio Srbe, Jevreje, Rome", saopštio je SPC.

SPC smatra da je uloga Stepinca u odbrani Srba, Jevreja i Roma "u najmanju ruku jednostrano prenaglašena ili na silu iskonstriusana", a da su prećutkivane ili minimizirane njegove "ideološki motivisane i javno iskazivane animoznosti prema pravoslavlju, jevrejstvu, srpstvu i još ponečemu".

SPC je saopštila da i pored toga pozdravlja papin poziv vernicima da se trajno zauzimaju za pomirenje među podeljenim hrišćanima, kao i među hrišćanima i muslimanima. Sopštenje SPC je potpisao episkop bački Irinej.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online