Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 14.07.2011.
14:12
D. Dekić - Vesti A

"Dodiku smetaju naše zastave"

Član Predsedničkog kolegijuma Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović objasnio je da su radikali na pomenu srpskim žrtvama u Bratuncu razvili zastave s likom generala Ratka Mladića i Vojislava Šešelja zato što su oni onemogućeni da lično prisustvuju ovom događaju.

Nemanja Šarović

Negirajući da je reč o provokaciji, Šarović za "Vesti" ističe da je dolazak delegacije na spomen-groblje narod burno pozdravio.


- Ne vidim koga smo tamo provocirali zastavama. Mladić je vojno štitio taj narod od genocida i da to nije radio, groblje u Bratuncu bilo bi veće od Jasenovca. Šešelj godinama brani srpski narod pred Haškim tribunalom - kaže Šarović.

Kome je smetalo ponašanje delegacije SRS-a na pomenu?
- Smetali smo Vladi i predsedniku Republike Srpske. Nikom drugom jer su nam policajci, koji su nekada bili i borci, rekli da moraju da nas udalje po naređenju koje je stiglo s vrha.

Da li je policija bila korektna prema vama?
- Deo pripadnika policije nije. Žestoko su nas maltretirali i na silu udaljavali. Gurali su nas, pretili hapšenjem, a čuli smo i da ćemo završiti izbušenih bubrega. Tamo je bio i sve to video i ambasador Srbije u BiH Ninoslav Stojadinović. Pitao sam ga da li će da uputi zvanični protest BiH. U Bratunac smo išli kao predstavnici građana i Skupštine Srbije, pa ćemo videti da li će da reaguje naša država.

Slugama još jedan mandat

 

Kada očekujete Šešelja u Beogradu?

- Haški tribunal čini sve da njegov povratak u Srbiju odloži za vreme posle izbora. Zato ne bih o datumima, ali verujem da će i Šešelj iduće godine biti u Bratuncu.

 

Zašto njegov povratak ne odgovara međunarodnoj zajednici?
- On bi mnogo toga promenio u Srbiji i nikada ne bi odstupio od interesa srpskog naroda. Ovako će biti postavljeni pioni čelnika EU i SAD, demokrate i naprednjaci, koji treba da i u naredne četiri godine sprovode inostrane naloge. Verujte da boljih sluga od te dve partije nema.

U Bratuncu je bila i delegacija Srpske napredne stranke.
- Njih ne računam jer su vanparlamentarna stranka koja nam je pokrala poslaničke mandate. S druge strane, ako vidimo ko je bio u njihovo ime, a zapazio sam gospođu koju znam odranije iz G17 plus, jasno je da taj nivo delegacije pokazuje odnos te partije prema događaju u Bratuncu.

Da li se sve završilo na udaljavanju radikala sa pomena?
-Ne, posle su nas saslušavali pripadnici tajne službe SIPA, a kako smo čuli, po nalogu Tužilaštva iz Sarajeva. Ja sam im rekao da zakonom nije zabranjeno nositi na zastavama likove dva nevina čoveka, heroja, ali su oni to podveli pod širenje verske, nacionalne i rasne mržnje. Ali, mi nismo s tim ciljem došli u Bratunac, već da pokažemo ljubav prema srpskom narodu.

Kako komentarišete zahtev Dodika, ponovljen u Bratuncu, da svi zločini nad Srbima budu procesuirani?
- To je potpuno licemerje jer su i Dodik i Tadić saučesnici u zataškavanju tih ratnih zločina. Važni su im samo za politički marketing, pa govore o tome na ovakvim okupljanjima i u Bratuncu, a ništa nisu učinili na međunarodnim sastancima da se o zločinima nad Srbima čuje istina. Država obećava pomoć i fond za haške optuženike, a onda naredi uklanjanje zastava s njihovim likovima u Bratuncu.

Neprijatelj u kontinuitetu

 

Zamenik ambasadora SAD u BiH Džonatan Mur izjavio je da ne ide na pomene čiji organizatori negiraju zločin u Srebrenici?
- Ta izjava je nastavak kontinuirane neprijateljske politike SAD prema srpskom narodu. Genocida u Srebrenici nije bilo, ali se toga drže jer im treba opravdanje za zločine počinjene nad Srbima. Opšte je poznato da je Alija Izetbegović po američkom nalogu uveo BiH u rat, a tadašnja politika američke administracije je i sadašnja.

POVEZANE VESTI

Petak 15.07.2011. 04:39
Doci na takav skup sa slikama i zastavama, gdje se izrazava pijatet prema zrtvama rata je zbilja sramno i ponizavajuce za porodice, rodbinu i prijatelje nastradalih. Koristiti takove skupove za sakupljanje licnih i predizbornih poena je zaista povredivanje i pljuvanje na sve sto je narod Republike Srpske prozivio i jos prozivljava. Taj radikal, misli samo o sebi i svom licnom prosperitetu, nikako o zrtvama. U svakom slucaju policija RS je ispravno postupila, jer drzavnost treba cuvati i od takovih beskicmenjaka. Dobro se zna koliko je sirocadi u RS-u ostalo poslije tog krvavog rata, ali nisu se oni sjetili nikoga od tih mucenika. Koliko su ih financijski pomogli? Nijednog. Pametnome dosta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online