Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Četvrtak 28.07.2011.
11:14 >> 17:20h
Vestionline A

Eštonova: Tadić i Tači da smire situaciju

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton saopštila je da je predsedniku Srbije Borisu Tadiću i premijeru samoproklamovane republike Kosovo Hašimu Tačiju prenela svoju zabrinutost povodom situacije na severu Kosmeta i ukazala na značaj obnavljanja dijaloga.

Zabrinuta: Ketrin Ešton

"Razgovarala sam i sa predsednikom Tadićem i premijerom Tačijem da bih im prenela svoju zabrinutost i istakla njihovu odgovornost", ističe se u saopštenju visoke predstavnice EU.

"Od ključnog je značaja sada da se obe strane vrate dijalogu i reše osnovna pitanja bez odlaganja", navodi se u saopštenju.

"Oštro osuđujem nasilje na severu Kosova. Najnoviji događaji su neprihvatljivi", poručila je Eštonova, ističući da je "odgovornost i Beograda i Prištine da odmah smire tenzije i povrate mir i bezbednost za sve".

Nasilje neprihvatljivo

 

Predsednik Evropskog parlamenta Jerži Buzek izjavio je da je nasilje na Kosmetu neprihvatljivo i da mora da prestane. Buzek apeluje na rukovodstva u Beogradu i Prištini da pomognu da se tenzije smire.

 

"Sa žaljenjem doznajem da duhovi prošlosti nastoje da poremete mir na severu Kosova. U ime Evropskog parlamenta šaljem najiskrenije misli ljudima koji su povređeni u poslednjim sukobima", naveo je Buzek u saopštenju.

Evropska zvaničnica je dodala da se nasilje nikada neće tolerisati i da jednostrani koraci nisu način za ostvarenje napretka.

Ona je, takođe, pohvalila podršku i napore Euleksa i Kfora u cilju smirivanja situacije.

Fejt: Krizu rešiti dijalogom

Međunarodni civilni predstavnik na Kosmetu Piter Fejt ocenio je da je najvažnije da se kriza na severu pokrajine reši mirno, uz punu saradnju sa Euleksom, Kforom i Kosovskom policijom.

Piter Fejt poziva na dijalog

"Od najvećeg značaja je da se sadašnja situacija prevaziđe mirnim putem, kroz diskusije i pregovore, uključujući i dijalog uz pomoć EU", kazao je Fejt.

Fejt je dodao da će potom u središtu pažnje verovatno biti dugoročni interesi građana Kosova.

"Pozivam sve građane Kosova, bez izuzetka, da se na svakom mestu i u svakoj zajednici zalažu za mir. U ovom trenutku treba biti uzdržan i dostojanstven", kazao je Fejt uz ocenu da mora biti pune saradnjea sa Euleksom, Kforom i Kosovskom policijom.

Galuči: Jedinstveno Kosovo opasna iluzija

Bivši specijalni predstavnik UN za Kosovsku Mitrovicu Džerard Galuči smatra da bi odvojena misija UN na severu, uz korišćenje plavih šlemova, bila najbolji način da se osigura mir do konačnog rešenja statusa Kosmeta.

Kfor je izašao iz okvira Rezolucije 1244, ocenjuje Džerard Galuči

"S obzirom na očit slom međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu, Savet bezbednosti UN bi morao uzeti u obzir vraćanje mirovnih snaga UN. Možda je vreme da se odustane od napora za jedinstveno Kosovo. U rukama Albanaca i njihovih međunarodnih pristalica, to izgleda kao opasna iluzija", napisao je Galuči na svom blogu.

On ocenjuje da je Kfor izašao iz okvira Rezolucije 1244, ozbiljno rizikujući svoj legitimitet.

"Čini se da Euleks ne podržava zajedničke napore Prištine i Kfora da odseku sever Kosova silom od Srbije", zaključuje bivši specijalni predstavnik UN za Kosovsku Mitrovicu Džerard Galuči.

Na zahtev Srbije, uz podršku Rusije, Savet bezbednosti UN razmatraće krizu na severu Kosova na zatvorenoj sednici

“Priština počinila užasnu grešku“

Priština je počinila užasnu grešku pokušajem da zauzme administrativne prelaze i taj potez je dao veoma moćan argument Beogradu, ocenio je Erik Džordi, profesor Univerzitetskog koledža u Londonu i direktor Centra za jugoistočnoevropske studije tog univerziteta.

"Srpska Vlada može da kaže EU da je vodila dijalog sa Kosovom uprkos tome što ogroman deo javnosti u Srbiji ne podržava taj dijalog, a da je sada izašlo na videlo da ni strana sa kojom se razgovara ne podržava taj dijalog", rekao je Džordi za Radio "Slobodna Evropa".

On je naveo da je saopštenje SAD u vezi sa poslednjim događajima "veoma, veoma mlako" i da nedostaje stav prema tome da li je akcija Prištine bila opravdana ili ne. "Ja bih očekivao njenu osudu", rekao je Džordi.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Borisa Tadića u kojoj je insinuirao da je moguće da su neki ljudi iz američke administracije ohrabrili Prištinu na akcije koje je preduzela, Džordi je rekao da je "Tadić, u suštini, napravio računicu kojoj se ne može zameriti da je netačna - naime, da će mere koje je preduzela Priština međunarodno oslabiti poziciju Kosova".

Francuska poziva sve strane na dijalog

Nasilje na administrativnim prelazima osudila je i Francuska koja istovremeno poziva na "momentalan prekid svakog nasilja".

"Pozivamo odgovorne vlasti da preduzmu sve potrebne mere da obezbede
smirivanje situacije uz blisku saradnju sa Kforom i misijom Euleksa", rekao je portparol francuskog ministarstva spoljnih poslova Bernar Valero i pozvao stanovništvo da učestvuje u tome.

"Rešenje preostalih pitanja između Srbije i Kosova treba tražiti samo putem dijaloga između Beograda i Prištine, pod pokroviteljlstvom Ujedinjenih nacija", dodao je Valero.

On je rekao da je potrebna "zajednička volja da se dođe do kompromisa potrebnih za pomirenje" i pozvao dve strane da pokažu tu volju i "krenu napred".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.07.2011. 11:27
Шта смо дочекали браћо Срби...судбина мајке Србије у рукама наших кољача...францетић и тачи да воде бригу о Православљу?! Господа Бога молим да нам помогне у борби против слуга сотоне,да помогне мојој браћи на Косову и Метохији да на СВОЈОЈ земљи живе слободно и без опасности за своје животе! Помози нам Господе Боже драги....услиши молитву раба твојега!!! Велики поздрав мојој браћи на Косову и Метохији!!!
Četvrtak 28.07.2011. 14:18
ovo je maslo EU pa neka ona jede svoja govna.
Četvrtak 28.07.2011. 13:01
Брисел жели да са овим приједлогом да у потпуности да легимитет независном КиМ ако Тадић на те преговоре он лично приста онда је то дефинитивни крај.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online