Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
26
Subota 13.08.2011.
08:43 >> 15:44h
Vestionline A

Redovi za šetnju mostom kod Ade (glasajte za ime)

Veliki broj građana sa novobeogradske i čukaričke strane od jutros stiže na novi most preko Save kod Ade Ciganlije koji je danas i sutra otvoren za posetioce. Na most se propuštaju grupe od 30 građana, a na ulazima se čeka red kako bi se prešlo sa jedne na drugu stranu Save preko najnovijeg beogradskog mosta.

Visoka temperatura nije sprečila građane gotovo svih uzrasta da prvi dan vikenda iskoriste za šetnju preko novog mosta na Savi, a za one koji to nisu učinili a žele, moći će i sutra od devet do 19 časova da prošetaju mostom.

Prva grupa koja se na most uputila duž rampe, u Radničkoj ulici na čukaričkoj strani došla je pre pola devet, a kako je rečeno reporteru agencije Beta na licu mesta, zainteresovanost je sa obe strane velika, ali gužvi i dužih zadržavanja nema. Sa obe strane propuštaju se grupe od oko 30 ljudi, a čeka se najduže 10 minuta. Za prelazak mosta u jednom pravcu porebno je oko pola sata.

Kumovanje mostu

 

Predstavnici opština Čukarica i Novi Beograd na pultovima koji se nalze na samim prilazima mostu, kažu da je u prva dva sata koliko je most otvoren za posetioce, više od 400 ljudi dalo predloge za ime novog mosta.

Do sada su graskoj komisiji za imenovanje ulica i trgova stigli prvi zvanični predlozi za ime novog mosta među kojima su Beogradska harfa, Harfa i Most dr Rajsa. Među neformalnim je i predlog Most Čiča Draže Mihailovića.

Građani, najviše oni koji su došli porodično, zastaju kako bi "bacili podgled" na reku i fotografisali se. Jedan stariji bračni par je rekao da je novi most za njih, kako kažu "rođene Beograđane", najlepša investicija jer su reke ono što glavni grad čini posebnim.

Onim mlađim sugrađanima koji su žive na levoj obali, a poslom su vezani za desnu obalu Save i obrnuto kažu da će im novi most uštedeti i "vremena i živaca".

"Meni po sat, sat i po treba da stignem na posao. Često se dešava i da kasnim jer se Gazela stalno radi. Jedva čekam da novi most proradi za saobraćaj", rekla je agenciji Beta Beograđanka Milica koja živi u Žarkovu.

Na prilazima mostu se nalaze cisterne sa vodom, toaleti, kao i vozila Hitne pomoći, a trasa kretanja je obeležena i pod nadzorom članova gradskih službi.

 

Korisnici javnog gradskog prevoza sa novobeogradske i zemunske strane za dolazak do novog mosta mogu da koriste liniju 60 i privremenu lokalnu liniju M1, koja će raditi dok je most otvoren za posetioce.

Sa desne obale Save, korisnici javnog prevoza za dolazak do novog mosta mogu da koriste linije 23, 37, 53, 55, 56L, 58, 88, 89, 91, 92, 511 i sezonske linije Ada1, Ada 2, Ada 3, Ada 4 i Ada 5, koje imaju stajalište "Jugopetrol" u Radničkoj ulici, u blizini rampe 4, dodaje se u saopštenju.

Čukarička i novobeogradska obala reke spojene su mostom na Adi 8. avgusta. Nakon završetka, most će imati šest saobraćajnih traka, dva koloseka za metro i dve pešačko-biciklističke staze.

Most dugačak 969 metara i širok 45 metara, sa pilonom visokim 200 metara, jedinstven je u Evropi.

ANKETA
Kako bi ste voleli da se zove novi most?

POVEZANE VESTI

Subota 13.08.2011. 09:09
Jao, divno! Ne samo Beograd, vec cela Srbija ce da pohrli i proseta se najskupljim mostom na svetu pa ce u tom zadovoljstvu zaboraviti i na otkaze, racune za struju, visoke skolarine i klot-krompir koji ceka, kod kuce, za rucak:) Jeeeeeeeee! Jos ako bude i cika Djilas, kao vodic, malo ko ce odoleti, a da se...ne baci sa mosta.
Subota 13.08.2011. 10:03
Dok šetate po mostu ne mislite na cenu jer možete doći u napast da se bacite sa mosta. Dakle ovaj Adski most će koštati preko 400 miliona evra. U Hong Kongu sličan most "Stonecutter" je dugačak 1600 metara ( 1,6kilometara ) i koštao je 250 miliona evra.Na reci Jang Ce u Kini sličan most "Sutong" u dužini 8000 metara ( 8 kilometara ) je koštao 1, 4 milijarde evra. Nije Adski most slučajno došao na "Discovery chanel" u jeku svetske borbe protiv korupcije. Mora da su stručnjaci pitali gde je druga polovina mosta kada su čuli dužinu mosta i cenu. Nedostaje još toliko mosta ili je duplo plaćen.
Subota 13.08.2011. 10:28
Ovo je tako bedno i licemerno da nema kuda dalje.DS ovim potezom zeza jos vise narod.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online