Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 01.10.2011.
08:00
Vestionline A

Počeo popis stanovništva u Srbiji

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji počeo je danas u osam sati ujutru i trajaće do 15. oktobra, a prvi preliminarni rezultati biće objavljeni 15. novembra.

U realizaciji popisa učestvovaće više od 40.000 popisivača i 5.300 instruktora, koji su prethodnih dana obilazili terene.

Foto: Ilustracija

Ovogodišnji popis biće sadržajniji od prethodnih jer će se pred građanima naći pitanja i o invaliditetu, bračnom statusu, a predviđena su i pitanja koja se odnose na kompjutersku pismenost, čega ranijih godina nije bilo.

Pitanja obuhvataju migracije između dva popisa kako bi se znalo koliko naših građana živi u inostranstvu, koliko se njih vratilo u zemlju, šta su bili razlozi za odlazak, a šta za povratak, kao i koliko je njih u Srbiju došlo sa Kosova i Metohije.

Popis nas košta 2,7 milijardi dinara

 

Ovogodišnji popis koštaće 2,7 milijardi dinara, što iznosi oko 3,5 dolara po stanovniku i predstavlja najnižu sumu u regionu. Sredstava za finansiranje popisnih aktivnosti obezbeđena su delom iz državnog budžeta, a delom iz pretpristupnih fondova EU.

 

Od Drugog svetskog rata do 2002. godine, sprovedeno je sedam popisa. Popis ove godine neće biti sproveden na teritoriji Kosova i Metohije.

Radni dan popisivača trajaće od osam sati ujutru do 20 časova uveče i oni će biti dužni da popišu svaki objekat. Popisivači će nositi legitimacije sa slikom i pečatom, providne torbe sa logom popisa i imaće punomoćje koje su obavezni da pokažu građanima, ukoliko na tome budu insistirali.

Biće dužni da obiđu do 80 domaćinstava, a najteže će biti onima koji budu popisivali seoska stanovništva, naročito u razuđenim selima. U nekim opštinama na raspolaganju će im biti vozila kako bi im se olakšao prilaz teško pristupačnom terenu.

Kako je ranije izjavio direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović, svako domaćinstvo moraće da bude popisano i popisivači će biti dužni da tri puta obiđu neki stan, ukoliko u prvom navratu u stanu ne nađu nikoga. Ako je stan prazan, zapisaće to, a ako nije, onda će zamoliti prve komšije da im kažu nešto više o svojim susedima, da li su dugo odsutni, da li su na poslu, odmoru...

Popisivači će moći da građanima na vratima ostave obaveštenje o tome kada će ponovo doći, a članovi nekog domaćinstva, takođe, na vratima mogu da ostave informaciju kada njima najviše odgovara da popisivač dođe.

Vukmirović je ranije rekao da će biti popisani svi koji žive u Srbiji bar godinu dana ili su tu kraće, a nameravaju da ostanu. Takođe je ukazao da će popis biti sproveden po najvišim evropskim standardima. Prema njegovim rečima, zakonska je obaveza građana da daju odgovore na sva pitanja, a izuzetak predstavljaju jedino pitanja o nacionalnosti, jeziku, veroispovesti, kao i set pitanja o socijalnoj integrisanosti.

Podatke o odsutnim članovima domaćinstva davaće član porodice kome su podaci najviše poznati, a predviđeno je da podatke o deci koja su mlađa od 15 godina podatke daje roditelj, usvojitelj ili staratelj.

Ukoliko neko odbije da popisivaču da odgovore na neka druga pitanja ili odbije da učestvuje u popisu, kazna predviđena Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova iznosi od 20.000 do 50.000 dinara. Predstavnici Zavoda navode da je u interesu građana da odgovore na pitanja, kao i da će podaci o njima biti zaštićeni i tajni i neće biti dostupni bilo kom organu ili instituciji na korišćenje, osim što će se koristi u statističke svrhe.

Popisni listići su odštamapni na srpskom jeziku i ćirilicom, a popisivači će sa sobom nositi zbirke obrazaca na jezicima nacionalnih manjina i engleskom jeziku.

Popisivači u sredinama u kojima manjinske zajednice čine većinu stanovništva dužni su da govore jezik manjine.

Uprkos pozivima upućenim građanima da se odazovu, odnosno da nema nijednog jedinog razloga za bojkot, na popis se, najverovatnije, kako su najavili, neće odazvati pripadnici albanske nacionalne manjine sa juga centralne Srbije i deo Bošnjaka u Sandžaku.

Subota 01.10.2011. 09:47
Kako bi trebalo ovakvu glupost shvatiti i od koga li je potekla??? "Popisivači u sredinama u kojima manjinske zajednice čine većinu stanovništva dužni su da govore jezik manjine. Uprkos pozivima upućenim građanima da se odazovu, odnosno da nema nijednog jedinog razloga za bojkot, na popis se, najverovatnije, kako su najavili, neće odazvati pripadnici albanske nacionalne manjine sa juga centralne Srbije i deo Bošnjaka u Sandžaku."
Subota 01.10.2011. 18:17
Ja zivim u Italiji i ovde se isto radi popis stanovnistva, ali ovde nema kazni ako neces da ucestvujes u popisu, isto tako upitnike su svima poslali na kucnu adresu da sam popunis i posle posaljes postom, upitnik je na italijanskom jeziku ali postoje uputstva su na raznim jezicima. Meni nije jasno zasto neko mora da bude kaznjen ako nece da ucestvuje u popisivanju ili nece da odgovori na neka pitanja....ja sam mislio da u zivotu jedino sto se mora je umreti !!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online