Subota 8. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 30.12.2009.
00:16
Tanjug A

Ratko Mladić mora u Hag

''Nema nikakve dileme da je država sposobna da uhapsi haškog optuženika Ratka Mladića'', izjavio je u utorak predsednik Srbije Boris Tadić i dodao da je ubeđen da će Mladić pred Tribunbalom u Hagu odgovarati za optužbe.

Tadić je u emisiji RTS "Srbija pita predsednika" ocenio da je sadašnja vlast u Srbiji, hapšenjem Radovana Karadžića, pokazala da je sposobna da uhapsi optužene za ratne zločine.

Tadić smatra da Ratko Mladić mora da odgovara pred haškim tribunalom

"Ne mogu da kažem da je sposobnost da se uhapse optuženi za ratne zločine bila iskazana u svim administracijama pre ove vlade koju vodi Mirko Cvetković. O tome ćemo kad-tad morati da povedemo računa i porazgovaramo sa onima koji su prethodno vodili administraciju", poručio je Tadić.

Komentarišući ostavku Rasima Ljajića na funkciju koordinatora Akcionog tima za hapšenje haških optuženika, Tadić je rekao da je to čin političke odgovornosti koji poštuje.

’’ Ljajić je vodio važnu instutuciju i zahvalan sam mu što je i u vreme Vlade u kojoj nije učestvovala Demokratska stranka, preuzeo odgovornost kada to niko nije hteo. Nema nikakve dileme da nisu svi uspunjavali svoje zakonske obaveze u skorijoj prošlosti, ali kada se završi saradnja sa Haškim tribunalom, moraćemo to ozbiljno proanalizirati u pravnoj proceduri i videti da li je neko izvršavao krivična dela’’, rekao je Tadić.

Odgovarajući na pitanje građana da li je Mladić zločinac i da li je odgovoran za genocid u Srebrenici, Tadić je rekao da odluku o tome da li je neko zločinac donosi sud.

NATO nije imperativ

 

Govoreći o NATO, Tadić je rekao da referendum o članstvu u Alijansi nije imperativ, ali je njegov politički stav da se referendum mora održati.

 

"Veliko je pitanje da li će Srbija ikada organizovati referendum na temu ulaska u NATO", rekao je Tadić i podsetio da postoji skupštinska rezolucija o vojnoj neutralnosti Srbije.



"Nemam pravo da iznosim svoje mišljenje o tome da li je Mladić zločinac ili ne, ali apsollutno sam uveren, imajući u vidu njegovu ulogu u ratu, da mora da se nađe pred Haškim tribunalom i odgovara na optužbe koje postoje", rekao je Tadić.

Tadić je ocenio da je Srbija bila "prokažena" u međunarodnoj zajednici zbog zločina u Srebrenici i da je zato kredibilitet srpskog naroda i države bio doveden u pitanje.

Integracija u NATO, kako je naglasio Tadić, nije na dnevnom redu i nije uslov za ulazak u Evropsku uniju.

On je podsetio da je američki potpredsednik Džozef Bajden izrazio razumevanje za neutralnu polziciju Srbije.

"Dobro je da NATO države žele Srbiju, a Srbija će da odluči da li hoće ili neće u NATO. Srbija je donela deklaraciju o neutralnosti", istakao je Tadić.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.12.2009. 11:54
Ma nema potrebe da covjek (Mladic) ide u Hag! Sta ce im tamo? Samo da im bez veze nabija troskove. Neka ga osudi neki banjalucki sud "zbog selnucenja". Svakako je MKSJ sud koji treba samo Srbima da sudi. Mozemo mi to sve sami kao i sve ostalo. A mi ga necemo osuditi, ako smo pravi Srbi. Zivio on nama ziv i zdrav, gdje god da je.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online