Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 24.11.2011.
08:50
Večernje novosti A

Počela podela Titove imovine

Ostavinska rasprava u kojoj bi trebalo da bude podeljena imovina nekadašnjeg jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita, posle više od dve decenije pauze ponovo je nastavljena. Prvo ročište održano je krajem prošlog meseca pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu, a naredno je zakazano za 23. decembar.

Ostavinska rasprava naslednika Josipa Broza Tita počela u decembru 1983. godine
 

Na ročištu su se pojavila deca pokojnog Titovog sina Žarka - Josip - Joška i Zlatica (iz prvog braka) i Svetlana (iz trećeg braka), kao i pravni zastupnici Jovanke Broz. Sama Jovanka nije došla. Nisu se pojavili ni Titov drugi sin Miša, niti unuk Edvard (Žarkov sin iz drugog braka), koji žive u Zagrebu.


- Na ročištu smo dobili spiskove imovine koja bi trebalo da bude podeljena među naslednicima, a takvi spiskovi poslati su i Miši i Edvardu. I Jovankini zastupnici su sudu dostavili popisanu imovinu za koju traže da bude izuzeta iz podele jer tvrde da su u pitanju njene lične stvari - kaže Joška Broz, i dodaje da je na spiskovima koje su dobili bilo nakita, uniformi, ordenja, posuđa, srebrnine...


Ostavinska rasprava između Titovih naslednika započela je, na Žarkov zahtev, 14. decembra 1983. Do dana današnjeg naslednici su uspeli da naplate samo autorska prava od maršalovih knjiga - svako je dobio ondašnjih 4.000 maraka.
 

Kome orden Suvorova, kome kamen sa Meseca?

Iza Tita je ostao i čuveni orden Suvorova, milionske vrednosti, koji imaju samo Staljin i Žukov, ali se veruje da će on, kao i kamen sa Meseca, poklon američkih astronauta, ostati u vlasništvu države.

Nekadašnji Četvrti opštinski sud doneo je rešenje o podeli imovine 1989. godine. Međutim, Jovanka od početka osporava to rešenje. Ustavni sud proglasio je 2000. godine Zakon o upravljanju stvarima u društvenoj svojini koje su imovina Josipa Broza - neustavnim. Tada je otvoren novi proces u kom je iznova trebalo utvrditi šta su lične stvari nekadašnjeg predsednika.


Jovanka Broz je do sada podnela nekoliko podnesaka sudu, a prvi 25. septembra 1984, sa spiskom svoje lične imovine. Osim mnoštva bisera i drugog nakita, na spisku su se našli i skulpture, slike, vaze, tepisi, knjige, pet automobila iz garaže Belog dvora i dva vozila iz garaže na Brionima (”rols-rojs”, beli ”kadilak”, ”linkoln”...).


Ona do danas tvrdi da je najveći broj stvari u Užičkoj 15 bio njen i Titov, stečen u bračnoj zajednici, kao i da je nakit i poklone dobila na venčanju od kumova i prijatelja, a ne kao žena predsednika. Za veći deo nakita tvrdi da ga je dobila od supruga, kao i da ga je sama kupovala.


Na spiskovima sa Titovom zaostavštinom, koja će se deliti, nalaze se nameštaj u duborezu, filatelistička kolekcija, kovani novac, zlatnici, austrougarski dukati, ukrasne igle sa brilijantima, rubinima i drugim dragim kamenjem, posuđe od porcelana i keramike, zlatni opiljci, tabakere, vredni satovi...

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.11.2011. 09:53
Да ли ће та оставинска расправа да реши главно: ко ће да плаћа гробарину? Да ли ће то и даље да плаћа недужни народ или православни-неверник Јошка?
Četvrtak 24.11.2011. 09:54
od kojih para je kupovala kad ona i broz nisu primali platu bar tako smo mi ucili u skoli, svi ti pokloni pripadaju republici srbiji bar je broz govorio da on nije zainteresovan za privatno vlasnistvo bogacenje itd, znaci jovanka ne govori istinu ili su te austrijske dukate dobili za rasparcavanje srpskih teritorija, svakako zarade nisu imali znaci sve srbiji a nek dokaze joka od kojih para je mogla proleterka da kupuje nakit kad je gola dosla u be ge kao i njen muf & ljuz suprug...
Četvrtak 24.11.2011. 11:54
Каква подела имовине?!Све оно што је остало иза непоменика,треба поделити његовим жртвама (којих на овим просторима има поприличан број!) АКО УОПШТЕ И БУДЕ ДОВОЉНО,ЗА СВЕ ПАТЊЕ КОЈЕ СУ ПРЕЖИВЕЛИ! Његови наследници нека буду сретни што нису на дугогодишњој робији као сарадници (то смо научили од кпј!) непријатеља српског народа! Ако Србија дозволи ово безакоње,онда је то још један шамар овом напаћеном народу!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online