Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 25.11.2011.
22:52
Večernje novosti A

Titovi naslednici dele vage i kante za đubre

Naslednici Josipa Broza dobili su od Prvog osnovnog suda dva spiska sa imovinom koja će se deliti u ostavinskoj raspravi, koji sadrži brojne bezvredne sitnice, saznaju beogradski mediji.

Ni na jednom od njih nema čuvenog Titovog belog ''kadilaka“, ''rols rojsa“, niti ''linkolna“, baš kao ni najdragocenijih maršalovih lovačkih pušaka, ni najvrednijeg nakita, pišu ''Večernje novosti''.

Na spisku uglavnom nameštaj i mali kućni aparati: Josip Broz Tito

Na spiskovima nisu ni zlatne kočije (rođendanski poklon Titu iz Đakova), niti kamena sa Meseca (poklon američkih astronauta).

U stvari, kad se pogleda, ceo spisak deluje krajnje apsurdno: najveći broj stavki, pored nameštaja, zauzimaju zastareli mali kućni aparati, grejalice, usisivači, TV i

Sačuvani jelovnici

 

U Četiri kase u Ovalnoj vili posebno je popisano srebro, češki porcelan, čipka, slonovača, jugoslovenske zastave, fotografije Tita i Ajub Kana, poklon iz Pakistana, srebrni medved na postolju, sa posvetom Žiskara d’Estena, slonovske kljove, škrinje za nakit, kutije za šminku i 41 jelovnik.

 

Ipak, kako tvrde svi naslednici, sve su to „trice i kučine“ u odnosu na ono što je Broz iza sebe ostavio.

 

"Sve što je bilo vredno odavno je pokradeno i neko će za to morati da odgovara. Najbolji uvid u to šta fali imaju Jovankini advokati, ali pitanje je i šta fizički postoji od onoga što je formalno popisano", kaže Titov unuk Joška Broz.

 

Joška Broz poručuje da je ovo tek početak i da se naslednici slažu u jednom - sud će morati da utvrdi šta je sve zaista ostalo iza najpoznatijeg jugoslovenskog predsednika, a policija će morati tome da uđe u trag.

Ostavinska rasprava Brozovih počela je prošlog meseca, tri decenije posle maršalove smrti.

video rekorderi, metle i merdevine, vage, otirači za noge, korpe za đubre, mašinice za brijanje, vatrogasni aparati i kutije za prvu pomoć.

Oba spiska su, u stvari, popisi stvari koje je specijalna državna komisija zatekla između 13. juna i 22. oktobra 2002. u Ovalnoj vili, poznatijoj kao Vila ''Mir“ (Užička

11-15), na Dedinju. Na prvom su pokretnosti nađene u samoj vili, od ulaznog hola i sobe za dežurne, do predsedničkog kabineta, sobe za srebro, spavaće sobe i nekoliko salona.

Na 54 strane popisano je sve, do najsitnijih detalja, po ostavama, u frizerskom salonu, sekretarskoj sobi, kućici za baštovane, hodnicima, sobama u kojima je smešten višak nameštaja, garažama i sobi za spremačice. Na tom popisu našle su se i stvari iz Titove bilijarnice i Lovačke kuće.

Poseban, drugi spisak od nekoliko stotina strana, čine stvari iz trezora u Ovalnoj vili, među kojima je mnoštvo bezvrednih sitnica i uspomena, uključujući Titovu partijsku knjižicu, diplomatski pasoš, člansku knjižicu Crvenog krsta...

Ovde su, međutim, pohranjene i kolekcije kovanog novca i nakita, tri plakete iz Vatikana - zlatna, srebrna i bronzana, zlatnik napoleon iz 1854, novac kralja Uroša Nemanjića (osam komada), garnitura zlatnika od 22 karata sa Titovim likom, ali i dva Ordena narodnog heroja, naliv-pera, lule i muštikle, zlatne tabakere...

Ni na jednom spisku nema stvari sa Briona, kao ni iz vile na ostrvu Vanga. Nema ni vrednih muzejskih eksponata, među kojima je Staljinova zlatna komandna sablja, koju je poklonio jugoslovenskom maršalu. Kao što smo već pisali, nema ni dveju najvrednijih slika - Franciska Goje i Oskara Kokoške.

Među vrednijim stvarima koje bi Brozovi naslednici trebalo da podele su srebrnina i ''rozental“ porcelan (preko 200 komada), 65 umetničkih slika (Konjović, Milunović, Milosavljević, Berber, Mesaroš...), kristal i kobalt. Zanimljivo je da se na popisu našlo i 20 skulptura iz parka u Užičkoj 15, pa je nejasno da li i to ulazi u ostavinsku masu. Na spisku je i omanja biblioteka, u kojoj je najviše partijske literature, ali i Krležinih dela.

POVEZANE VESTI

Subota 26.11.2011. 00:26
Прво да врати све у првобитно стање, а онда да се дели ....
Subota 26.11.2011. 00:06
pa normalno da je sve pokradeno!ovi vampiri koji piju krv ovim narodima na prostoru bivše sfrj besomučno svakodnevno potkradaju te narode a da ne bi pokrali ono što im je bilo prvo na udaru.
Petak 25.11.2011. 23:14
P.S. Najbolje da mu do devetog koljena povadimo duše iz porodice. Smećari jedni!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online