Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 29.11.2011.
07:40 >> 13:18h
Beta A

Mirna i ledena noć u Jagnjenici

Veliki broj građana iz Ibarskog Kolašina i sa čitavog severa Kosova i Metohije provelo je i prošlu noć u mestu Jagnjenica gde je juče došlo do sukoba vojnika Kfora i Srba sa severa pokrajine.

Sukob Srba i Kfora juče na Jagnjenici
12.25 - Nije postignut dogovor pripadnika Kfora i predsednika Opštine Zubin Potok
09.20 - Kfor pozvao predsednika opštine Zubin Potok Slavišu Ristića na razgovor u 12 časova.
 08.45 - Kfor je preko razglasa upozorio Srbe da ne prilaze žici koja deli vojnike i demonstrante jer će u suprotnom upotrebiti suzavac.

Noć u Jagnjenici je protekla mirno, a spas od hladnoće građani su našli pored vatre koju su ložili i u automobilima parkiranim duž puta.

Vojnici su u živom zidu i pod punom ratnom opremom stajali na mestu gde su juče u jutarnjim satima nasilno uklonili barikadu koju su Srbi četiri meseca držali prema selu Čabra gde žive Albanci.

Između vojnika i građana je bodljikava žica, a kada je pala noć Srbi su zapalili kamion sa drvima koji im je služio kao barikada. Vojnici Kfora zapalili su dva šatora u kojima su se ranije građani smenjivali na danonoćnim dežurstvima.

Tokom čitavog jučerašnjeg dana bilo je sukoba, do zuba naoružani vojnici na svaki pokret građana ispaljivali su suzavac, gumene metke, šok bombe i vodene topove, dok su Srbi uzvraćali kamenjem. Bilo je povređenih na obe strana, ali niko nije životno ugrožen.

Predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić je u više navrata razgovarao sa predstavnicima Kfora i od njih tražio da se povuku na početne pozicije i da oslobode jedinu saobraćajnicu koju Srbi od 1999. godine koriste za saobraćaj između Zvečana i Zubinog Potoka.

Kfor je, međutim, imao svoj zahtev - da se građani povuku, a oni da postave stalni kontrolni punkt na mestu gde je bila barikada. Dogovor nije postignut i obe strana su ostale na svojim pozicijama. Tako su dočekali noć koja je bila puna neizvesnosti a takav je i dan pred nama, jer se ne nazire rešenje za krizu nastalu posle nasilnog uklanjanja barikade.

Srbi tvrde da Kfor ima slobodu kretanja i da je akcija imala za cilj izazivanje nemira za šta bi bili okrivljeni Srbi. Iz Kfora upozoravaju da neće da se pomere sa puta, da nemaju punu slobodu kretanja i da će to obezbediti svim raspoloživim sredstvima.

Utorak 29.11.2011. 07:46
Ali ZAŠTO su nam zapalili šatore? Njihove baze niko nije dirao, naši su zapalili SVOJ kamion sa drvima...kako su glupi ovi okupatori. Nema ratovanja ko nekad, ovo sve na silu danas, a bez grama mozga i strategije. Pljačkaši. Krstaški.
Utorak 29.11.2011. 09:49
Doc ce i njima kraj. U pitanju je kad. Oni ce u svojim drzavama uskoro imati vise posla nego na Kosovu :-)
Utorak 29.11.2011. 10:26
Нацистички окупатори на делу. Поготово ови из немачке и аустрије. Узаврела им је крв њихових дедова па их гени терају опет на Србе. Изгледа да их историја ничему није научила, али пошто се ето опет понавља, проћи ће и они као своји преци.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online