Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 30.11.2011.
14:42 >> 15:36h
Srna A

SNV severnog Kosova: "Nacionalna borba protiv nacionalne izdaje"

Srpsko nacionalno veće severnog Kosova ocenilo je danas da je predsednik Srbije Boris Tadić pozvao Srbe na severu Kosmeta da uklone barikade isključivo zbog dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU, odnosno zarad ostanka na vlasti čak i po cenu odbacivanja najznačajnijih državnih i nacionalnih interesa i svesnog gaženja Ustava.

Predsednik SNV Severnog Kosova Milan Ivanović

"Iako je svih ovih meseci javno isticao da su barikade na severu Kosmeta nenasilan i demokratski oblik borbe Srba za svoje i nacionalne legitimne interese, Tadić je juče, prema nalogu iz Brisela i Vašingtona, naprasno `zaboravio` da je postavljanje barikada u punoj meri podržala vlast u Beogradu i izrekao naručenu i grubu neistinu da barikade `šetete našim nacionalnim interesima`", navodi se u saopštenju.

SNV ističe da su takvu Tadićevu ocenu pozdravile sve države koje su podržale nezavisnost Kosova, a njena nemjerljiva štetnost po srpske nacionalne interese najbolje je objašnjena u izjavi ambasadora SAD u UN Rozmari di Karlo, koja je "pozvala Vladu Srbije da sarađuje sa Kforom i EULEKS-om na uklanjanju barikada" i pojasnila da je "Kosovo jedinstveno carinsko tržište i da ima pravo da kontroliše - svoje granice".

U saopštenju se ocenjuje da "ovakvom, državnički neodgovornom i politički katastrofalnom izjavom, predsednik Tadić nastoji da razbije jedinstvo Srba na Kosmetu i da, igranjem na kartu podela i razdora među kosmetskim pravoslavcima, pruži puni doprinos težnjama Zapada da i Srbija prizna nezavisnost Kosova".

"Nastojeći da prisili predsednike opština na severu Kosmeta da iniciraju rušenje barikada, Tadić im poručuje da ovu situaciju `ne treba da tumače kao - nacionalnu borbu i da vide sebe u ulozi - nekakvih heroja`, a jedinstvena ocena SNV severnog Kosova je da je u toku nacionalna borba protiv nacionalne izdaje". navodi se u saopštenju.

Srbi na barikadama odolevaju nastojanjima da budu uklonjeni

U saopštenju se dodaje da istovremeno, ni predsednici opština na severu Kosova i Metohije, ni građani koji su ih izabrali i s kojima su danonoćno na barikadama, ne vide sebe kao heroje, ali, takođe, ne pomišljaju ni da ih pokoljenja pamte kao - izdajnike.

U saopštenju se podseća da su barikade postavljene da osujete uspostavljanje graničnih i carinskih prelaza na administrativnoj liniji i najdirektnije priznanje nezavisnosti Kosova.

"Što se tiče Tadićeve kapitulantske poruke da je `srpski nacionalni interes na Kosmetu sve ugroženiji` i da `Srbija nema potencijal da svoje interese brani državnim sredstvima`, poznato je da je taj potencijal uništio - Boris Tadić, najpre kao ministar odbrane, a zatim i kao predsednik Srbije", zaključuje se u saopštenju koje je potpisao predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović.

Odbornici iz Zvečana za hitno smirivanje situacije

Odbornici Skupštine opštine Zvečan zatražili su danas "hitno smirivanje situacije i obustavu svih akcija koje vode ka izazivanju sukoba sa teškim posledicama" i koje, kako su jednoglasno zaključili, "negativno utiču na pregovarački proceš i traženje političkih rešenja".

"Mi nemamo niti tražimo drugu državu, želimo da ostanemo u Srbiji, u svojim domovima i sa svojim porodicama i mi nikoga ne ugrožavamo", naveli su odbornici i dodali da "uvažavaju institucije Srbije, shvataju njen položaj i to da je već duže izložena pritiscima i izazovima".

Kfor je, prema oceni odbornika, svojim nasilnim, kontraproduktivnim i nepotrebnim akcijama na uklanjanju barikada u Dudinom kršu i Jagnjenici uticao na pogoršanje situacije i krizu na severu Kosova.

Odbornici su pozvali sve građane sa severa Kosova na "mir, slogu i jedinstvo" i najavili da će "u najkraćem roku održati zajedničku sednicu sve četiri opštine na kojoj će zauzeti zajedničke stavove i doneti zaključke vezane za aktuelna dešavanja na tom delu Pokrajine".

Na sednici je izraženo žaljenje jer je primena nasilja dovela do povređivana većeg broja građana i pripadnika Kfora, te su odbornici zatražili i da se takve situacije ubuduće izbegavaju.

"Očekujemo da će Kfor i pored svih nastalih problema prednost dati saradnji i komunikaciji sa legitimnim predstavnicima vlasti kako bi se kriza trajno rešila i Kfor vratio svom mandatu u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN", istakli su odbornici.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.11.2011. 14:59
Sve izneto je apsolutna istina. Nema apsolutno nikave sumnje da imamo izdajnicku vlast koja je tu da sprovodi naloge okupatora.
Sreda 30.11.2011. 17:13
Kakvo crno dobro , pa cela Srbija dise na skrge. Sela nam se rasturaju, brakovi raspadaju, deca maltretiraju i hapse, fabrike zatvaraju a milioni ljudi ostaju bez posla.Sirotinja na sve strane. Svu nadu i ideje su nam ubili,srpsku dusu prodali.Ako prezive nek nam je bog u pomoci.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online