Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
27
Petak 09.12.2011.
17:21 >> 18:10h
Beta A

Đelić podneo ostavku!

Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić objavio je večeras u Briselu da je podneo ostavku.

Potpredsednik Vlade Srbije, Božidar Đelić, podneo ostavku
 

Đelić je novinarima u Briselu rekao da ostavku podnosi zbog toga što današnja odluka Saveta EU da Srbija na proleće dobije status kandidata "nije ono što je Srbija očekivala".

- S obzirom da Srbija nije dobila status kandidata za članstvo u EU, ranije danas poslao sam pismo ostavke predsedniku Vlade Srbije Mirku Cvetkoviću i o tome obavestio predsednika Srbije Borisa Tadića - rekao je Đelić novinarima u Briselu.

Đelić je krajem avgusta, neposredno nakon posete Beogradu nemačke kancelarke Angele Merkel, izjavio da je siguran da će Srbija u decembru dobiti status kandidata i da će u suprotnom podneti ostavku.

"Kao odgovoran čovek stojim iza svake svoje reči. Stav o ostavci sam izrazio i pre nego što je lociran (haški optuženik Ratko) Mladić. Siguran sam da će EK pozitivno oceniti stepen reformi koje su do sad sprovedene u Srbiji. Verujem da ćemo u decembru dobiti status kandidata", rekao je Đelić za list "Danas" 25. avgusta.

Đelić je večeras u Briselu još rekao da Srbija treba da nastavi evrointegracije.

Biografija Božidara Đelića

*Rođen je 1. aprila 1965. godine u Beogradu, gde je živeo do svoje desete godine. Zatim je otišao u Pariz, gde se školovao i diplomirao 1987. godine na Institutu političkih nauka i na vodećoj francuskoj školi biznisa.

*Magistrirao je ekonomiju na Visokoj školi društvenih nauka u Parizu na temu "Efekti nestabilnosti novčanog kursa na rast privrede". U Americi je nastavio usavršavanje i magistrirao na dva fakulteta: na katedri za poslovnu upravu Harvard biznis škole, kao i na katedri za državnu upravu Fakulteta DŽ.F. Kenedi.

*Od 1987. do 1990. godine u Americi je bio savetnik predsednika jedne od vodećih svetskih komapnija "Tompson SA", a zatim je radio na integraciji televizijskih i video kompanija GE i RCA.

*Od 1989. do 1990. godine bio je savetnik premijera tadašnje SFR Jugoslavije Ante Markovića na programu stabilizacije koji je zaustavio hiperinflaciju.

*U novembru 2000. godine postao je šef ekspertske ekipe potpredsednika Vlade SRJ Miroljuba Labusa, zadužen za pregovore sa međunarodnim finansijskim institucijama i pripremu programa ekonomske reforme.

*Za ministra finansija u vladi Srbije premijera Zorana Đinđića izabran je u januaru 2001. godine i na toj funkciji ostao do gubitka vlasti DOS-a na republičkim parlamentarnim izborima decembra 2003.godine.

*Za potpredsednika Vlade Srbije za evropske integracije izabran je 15. maja 2007. godine i istog dana podneo ostavku na mesto direktora banke Kredi agrikol.

*Od oktobra 2007. rukovodi novoosnovanim Koordinacionim telom za proces
pristupanja Evropskoj uniji (Koordinaciono telo za evrointegracije).

*U februaru 2008. imenovan je za predsednika novoformiranog Nacionalnog
saveta za konkurentnost.

*U Demokratskoj stranci je od 1. decembra 2004. godine, u kojoj je član Glavnog odbora i Političkog saveta i koordinira resorne odbore iz domena ekonomije i finansija.

*Napisao je knjigu "Kada će nam biti bolje".

*Govori engleski i francuski, a služi se ruskim, nemačkim i poljskim.
*Bio je u braku (1983-2001) sa Francuskinjom Mari Lor sa kojom ima dve kćerke, Milenu i Almu.

POVEZANE VESTI

Petak 09.12.2011. 17:24
a ne ne.... ne može to tako lako.... ostavka prihvaćena - sledi zatvor...
Petak 09.12.2011. 17:37
TREBAO JE PRVI TADIC TO DA URADI ! Sve vas treba osuditi,pare da vratite sirotinji a onda pravo na KAMENOLOM od jutra do sutra. MORA neko i kamen da vadi! BOZE PRAVDE!
Petak 09.12.2011. 17:43
Neces na popravni Bozo?! Tone brod, a ti bezis. E pa necemo tako, odgovaraces zajedno sa ostalim banditima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online