Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
44
Ponedeljak 19.12.2011.
10:21
Danas A

Dačić: Bolje da je na severu Kosova srpska policija

“Mi, nažalost, nemamo ni vojsku ni policiju na tom delu teritorije Srbije. Možda bi za sve bilo bolje da na severu Kosova postoji srpska policija, jer bi postojao neko ko bi morao da kontroliše situaciju“ rekao je, između ostalog, ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić u intervjuu za “Danas“.

Kad se stvari odvijaju na teritoriji preko administrativne linije, MUP nema nikakvu mogućnost da funkcioniše: Ivica Dačić
 

Ministar Dačić je govorio o izborima i o eventualnom padu Vlade zbog nepredvidivosti situacije na severu Kosova i mogućih turbulencija na tom delu srpske teritorije, izrazivši ipak uverenje da ćemo novu vlast birati početkom maja naredne godine.


- Nažalost, neke stvari ne zavise od Vlade Srbije. Da budemo načisto sa samim sobom pitanje naše kandidature za članstvo u EU i statusa Kosova ponajmanje u ovom trenutku zavise od Srbije. Do turbulencija i prevremenih parlamentarnih izbora moglo bi da dođe ukoliko Srbija odustane od nacionalne i državne politike koja je do sada vođena, u šta ja lično ipak ne verujem. Opredeljenje je svih da se izbori održe u redovnom roku. Uz to ne vidim da postoji potreba da razmišljamo o prevremenim izborima, stoga je velika verovatnoća da će izbori biti redovni i održani početkom maja.


Bilo je problema oko distribucije ruske humanitarne pomoći severu Kosova. Ispostavilo se da Srbi u jednom trenutku nisu poslušali svoje predsednike opština u iznalaženju kompromisnog rešenja sa Euleksom. Kao da i dalje nemamo potpunu kontrolu nad delom srpskog entiteta na severu Kosova?


- Sve se odvija na teritoriji preko administrativne linije i tu MUP nema nikakvu mogućnost da funkcioniše. U tim momentima vi nemate koga da zovete, jer je bez ikakve koristi da ja razgovaram sa ambasadorom Ruske Federacije i predsednicima opština ako niko nema mogućnost da kontroliše situaciju na terenu. Ta situacija je pretila da izazove ozbiljne probleme. Mi, nažalost, nemamo ni vojsku ni policiju na tom delu teritorije Srbije. Možda bi za sve bilo bolje da na severu Kosova postoji srpska policija, jer bi postojao neko ko bi morao da kontroliše situaciju. S jedne strane treba odvojiti opravdane zahteve Srba i uvažavanje političke realnosti i potrebu za barikadama, a s druge strane, treba potpuno odvojiti haos i anarhiju, do kojih može doći ukoliko taj proces niko ne kontroliše. Mislim da to treba da kontrolišu lideri Srba sa Kosova.
 

Šteta da nam se PUPS ne pridruži

Overena je predizborna koalicija sa Jedinstvenom Srbijom, ali još uvek ne i sa PUPS-om. Oni kao da još uvek nisu spremni da i na predstojećim izborima budu deo koalicije sa socijalistima?

- Normalno je da svaka stranka, u ovom slučaju PUPS, uoči izbora želi da radi na jačanju svog identiteta. Naša koalicija dobro funkcioniše i prema podacima poslednjeg istraživanja javnog mnjenja, mi smo ubedljivo na trećem mestu sa 14,5 procenata, zajedno sa PUPS. Mislim da bi bila velika šteta da mi ne idemo zajedno na izbore, pre svega zbog toga što možemo da ostvarimo i bolji rezultat od onog koji danas imamo. Reč je o proceduri i očekujem da će Glavni odbor PUPS doneti odluku da ova stranaka ostane u koaliciji. Drugo je pitanje šta ćemo mi kao koalicija, SPS-JS-PUPS, raditi kad se završe izbori.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.12.2011. 10:32
U Rez. 1244 Savjeta bezbjednosti UN jasno stoji da bi 1000 srpskih žandara ili policajaca trebalo da boravi na Kosovu i Metohiji, ne samo na Sjeveru! Nije mi jasno šta je do sada čovjek radio u vezi primjenjivanja Rez.1244, posle toliko vremena ovo zvuči kao smiješna i neuvjerljiva priča.
Ponedeljak 19.12.2011. 10:42
Pokojni premijer Srbije Zoran Đinđić "skinuo" je studenta Čedomira Jovanovića sa žardinjere u Kolarčevoj ulici tokom protesta zbog lažiranih rezultata izbora 1997. godine i uveo ga u politiku. Nekoliko faza u njegovom političkom životu pokazaće da je reč o čoveku čije ekstremističke ideje i takozvani levi radikalizam nisu ništa drugo nego vešta potraga za onim delom glasača u Srbiji kojima je, razumljivo, svega dosta, i koji rešenje dugogodišnje državne i ekonomske krize vide u obračunu sa onima koji drukčije misle. Šta je u toj Jovanovićevoj ideologiji demokratsko a šta liberalno?
Ponedeljak 19.12.2011. 10:44
Stranku je u slično vreme napustio i glumac Branislav Lečić i taj odlazak začinio vrlo neprijatnim komentarom, rekavši da je Čedomir Jovanović "licemer, koji jedno priča, a drugo radi", te da je LDP napustio kad je shvatio da "u toj stranci nema ni slobode ni demokratije, za koju se Jovanović tobož zalaže".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online