Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 23.01.2012.
09:14
Srna A

Tači glavni organizator trgovine organima?

U istrazi ruskog tužilaštva o prodaji organa u bolnici "Medikus" na Kosmetu, kao glavni organizator trgovine organima označen je premijer samoproklamovane republike Kosovo Hašim Tači, pišu beogradski mediji.

Prema saznanjima "Blica", u ruskoj istrazi, Tači, nekadašnji komandant takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), dovodi se u vezu sa nestankom 300 kosovskih Srba, Roma i državljana drugih zemalja, koji su 1999. godine prebačeni u Albaniju, gde su im vadili bubrege i druge organe, a po istom principu radila je i klinika "Medikus", koja se nalazi na periferiji Prištine.

Tači, nekadašnji komandant OVK, dovodi se u vezu sa nestankom 300 kosovskih Srba, Roma i državljana drugih zemalja, koji su 1999. godine prebačeni u Albaniju, gde su im vadili bubrege i druge organe
 

"Rusija će se izboriti da taj slučaj bude istražen do kraja", rekao je na konferenciji u Moskvi ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Sledeće suđenje u vezi sa predmetom klinike "Medikus" biće održano do kraja februara, zbog čega Euleks smatra da je dobijanje materijala iz Rusije od krucijalnog značaja.

List navodi da je u dokumentaciji koja će, prema najavama, zajedno sa celokupnim predmetom biti predata EU, zabeleženo i svedočenje dvojice Rusa, kojima su u "klinici smrti" u Prištini izvadili bubrege i prodali ih na crnom tržištu.

Ruski istražni organi vode proces od 4. oktobra prošle godine. Do sada je potvrđeno da su dvojica Rusa bili žrtve nelegalne trgovine organima, da im je u klinici "Medikus" izvađen levi bubreg i njihova svedočenja su deo dokaznog materijala koji je sakupljen u predmetu klinike "Medikus".

Celi proces prati Ministarstvo inostranih poslova Rusije koje će posle završetka istrage celokupan predmet predati Euleksu. Među osumnjičenima u ruskoj istrazi nalazi se nekoliko bivših radnika klinike "Medikus", državljani Albanije, doktori iz Turske i Izraelac, kao i Ilir Recaj, bivši visoki funkcioner kosovskog Ministarstva zdravlja.

Prema ruskoj istrazi, oni su obmanjivali Srbe, Turke, Moldavce, Kazahstance, Beloruse i Ruse nudeći im veliki novac za otkup bubrega, odnosno oko 15.000 evra za organ. Novac, međutim, niko od oštećenih nije dobio, iako su organe iz klinike "Medikus" prodavali od 80.000 do 100.000 evra na crnom tržištu.

Rusko tužilaštvo osumnjičenima stavlja na teret formiranje organizovane kriminalne grupe, trgovinu ljudima.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.01.2012. 09:21
Daće bog da njemu zatrebaju organi !
Ponedeljak 23.01.2012. 09:29
Uzasno je sto tzv.demokratski zapad stiti ovakve neljude.....Koce istragu...zataskavaju....stici ce njih kazna Bozija.
Ponedeljak 23.01.2012. 10:53
ako su nasima zecepili usta , da vidim kako ce ruse da ucutkaju ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online