Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 01.02.2012.
13:44
A

Ukinut nadzor Šešeljevih razgovora sa pravnim savetnicima

Sekretar Haškog tribunala ukinuo je nadzor razgovora optuženog Vojislava Šešelja uveden u oktobru zbog sumnje da on te razgovore zloupotrebljava za prenošenje poverljivih informacija, potvrdila je danas predstavnica Tribunala Nerma Jelačić.

Jelačićeva je tokom redovnog susreta sa novinarima u Hagu rekla da je sudski sekretar Džon Hoking o tome obavestio Šešelja 27. januara. Sekretar je odluku o ukidanju nadzora doneo pošto je dokazni postupak na suđenju Šešelju i zvanično okončan odlukom pretresnog veća.

''Budući da u postupku više neće biti izvođenja dokaza, prestala je i potreba da se nadzorom Šešeljevih razgovora sprečava eventualno odavanje poverljivih podataka iz procesa'', objasnila je Jelačićeva.

Vojislav Šešelj

Tu meru, međutim, sekretar Tribunala, po njenim rečima, može ponovo uvesti, ako primeti da Šešelj zloupotrebljava nenadziranu komunikaciju sa svojim pravnim savetnicima. Nadzor Šešeljevih razgovora sa pravnim savetnicima bio je uveden 26.
oktobra prošle godine zbog osnovane sumnje da je on "zloupotrebio privilegovanu (nenadziranu) komunikaciju u pokušaju da utiče na svedoke ili da ih zastraši, odnosno da ometa sprovođenje pravde".

Šešelj je, po odluci, "zloupotrebio režim nenadzirane komunikacije da bi omogućio objavljivanje poverljivog materijala na svom vebsajtu kršeći naredbe suda i time je ometao sprovođenje pravde".

Šešelj, koji se brani sam, potom je, kako je rekao u sudnici, prekinuo svu komunikaciju sa savetnicima, optužujući Tribunal da mu je prekršio pravo na pravnu pomoć. Završne reči optužbe na suđenju lideru Srpske radikalne stranke, optuženom za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93, biće održane od 5. marta. Za 8. februar zakazana je rasprava o stanju u postupku.

Šešelju je prošlog meseca u bolnici u Lajdenu ugrađen aparat za regulisanje srčanog ritma (pejs-mejker), nakon što mu je pozlilo u sudskom pritvoru. Njegovo zdravstveno stanje Tribunal opisuje kao "stabilno", ali je grupa lekara-specijalista, bliskih SRS, koja ga je prošle nedelje pregledala, saopštila da je njegovo zdravlje ozbiljno ugroženo.

Šešelj nije dozvolio Tribunalu da detalji o njegovom zdravlju budu objavljeni, niti dostavljeni sudijama. U pritvoru Tribunala Šešelj je od 24. februara 1993. kada se dobrovoljno predao, odmah pošto je optužnica protiv njega bila obelodanjena u Hagu. Suđenje Šešelju počelo je - posle jednog neuspešnog pokušaja i njegovog štrajka glađu - u novembru 2007.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online