Utorak 28. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 24.02.2012.
13:03 >> 15:37h
FoNet A

Sporazum - veliki korak napred

Sporazum, koji su danas u Briselu postigli predstavnici Beograda i Prištine o regionalnoj saradnji i integrisanom upravljanju prelazima predstavlja veliki korak napred, ocenili su u zajedničkom saopštenju visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i komesar za proširenje Štefan File.

 Sporazum - Veliki korak napred
 

"Pozdravljamo sporazume postignute danas o regionalnoj saradnji i o integrisanom upravljanju prelazima. Ovi sporazumi predstavljaju važan korak napred", navodi se u zajedničkom saopštenju visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton i evropskog komesara za proširenje Štefana Filea.

Delegacije Beograda i Prištine postigle su danas u Briselu dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova i integrisanom upravljanju prelazima, rekao je šef beogradskog tima Borislav Stefanović. Ova runda pregovora počela je u sredu.

"Oni (dogovori) su važni ne samo za Srbiju i Kosovo već takođe za stabilnost regiona i prema tome i za Evropsku uniju", dodaje se u saopštenju.

U zajedničkom saopštenju Ešton i Filea se podseća da su zemlje članice EU podržale rezoluciju Generalne skupštine UN u septembru 2010. prema kojoj je pokrenut dijalog između Beograda i Prištine, i naglašava da je cilj ovog dijaloga da se pomogne obema stranama da napreduju na putu ka Evropi.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton je u ovom kontekstu naglasila da želi da "čestita obema stranama na ovim značajnim sporazumima".

U pisanoj izjavi međunarodnog civilnog predstavnika Pitera Fejta koja je dostavljena KIM radiju, odaje se priznanje za strpljiv i konstruktivan pristup.  "Pozdravljam dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova koji je danas postignut između Srbije i Kosova i odajem priznanje pregovaračima za njihov strpljiv i konstruktivan pristup", poručio je Fejt.


On je pohvalio posvećenost koju je iskazala Vlada Republike Kosovo na donošenju važnih odluka koje će podržati kosovski cilj da se ostvari EU integracija, kao i da se obezbedi nezavisno predstavljanje kosovskih institucija u forumima i organizacijama u regionu i u EU.


Fejt je dodao da Međunarodna civilna kancelarija želi da podstakne obe strane da sve postignute dogovore realizuju što je pre moguće.

"Jedan sporazum stavlja u operacioni oblik sporazum o integrisanom upravljanju prelaza, a drugi konsoliduje regionalnu saradnju i osigurava da su svi predstavljeni na odgovarajući način. Oba predstavljaju nove korake na evropskom putu", navodi se u saopštenju.

Eštonova je posebno dodala da su što se tiče Srbije ovi sporazumi o regionalnoj saradnji i upravljanju prelazima "posebno dobrodošli imajući u vidu razmatranje Saveta iduće nedelje o statusu kandidata za Srbiju".

Za Kosovo ovo je važno pošto čini da Kosovo učestvuje punopravno na regionalnim skupovima i dozvoljava mu dalji napredak u ugovornim odnosima sa EU. "Kosovo će na taj način pratiti isti evropski put kao svi drugi na Zapadnom Balkanu u skladu s njegovom evropskom perspektivom", navela Ketrin Ešton u saopštenju.

Ona je istakla da u tom svetlu "Evropska komisija predlaže da se pokrene studija izvodljivosti za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Kosova i EU".

File je posebno podvukao da postignut sporazum pokazuje "posvećenost obe strane njihovom zajedničkoj evropskoj budućnost".

"Današnji sporazum takođe jača regionalnu saradnju, dobrosusedske odnose i agendu za proširenje u regionu Zapadnog Balkana", istakao je File u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Petak 24.02.2012. 13:29
Дакле, почиње Операција Санџак.
Petak 24.02.2012. 13:39
Jel ovo sada mali korak za covecanstvo a veliki za izdajnike.....ili obrnuto? Nikada vi slomiti duh naseg naroda ne mozete...i ranije smo bili okupirani pa se spasismo uz Boziju pomoc...
Petak 24.02.2012. 14:51
Чим ови хвале ''споразум'', зај...ли су нас! Ово скупштина ништа да не ратификује!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online