Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 27.02.2012.
13:09 >> 14:05h
Beta A

Ešton optimista u vezi sa statusom kandidata za Srbiju

Visoka predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku Ketrin Ešton izjavila je u ponedeljak da je nakon sporazuma Beograda i Prištine "optimista" po pitanju kandidature Srbije za članstvo u Evropskoj uniji.

"Nadam se da ćemo danas imati dobre pregovore o potencijalnoj kandidaturi za Srbiju," rekla je Ešton pred početak sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu koji danas treba da daju "političko mišljenje"o kandidaturi Srbije.

Ešton Kučer


Odluku o tome da li će Srbija dobiti kandidaturu doneće sutra ministri evropske dvadesetsedmorice u formatu "Opšti poslovi", a konačno će je potvrditi šefovi država i vlada na sastanku 1. i 2. marta.


Eštonova je rekla da će ministri danas razgovarati o Kosovu i Srbiji i "vrlo uspešnom poslu koji je urađen" najnovijim sporazumima u njihovom približavanju, odajući priznanje predsedniku Srbije Borisu Tadiću i premijeru Kosova Hašimu Tačiju "za rad koji su lično uložili i za odgovor na moje brojne pozive koje sam im ja uputila".


"Na kraju zemlje članice odlučuju... Mislim da sporazumi demonstriraju posvećenost da se stvari rešavaju, pa sam stoga optimista", rekla je Eštonova.


"Znate da je naša ambicija da jednog dana vidimo ove zemlje kao deo EU. Želimo da Zapadni Balkan ostvari svoju budućnost u EU i to znači da moramo naći načina da prvo napravimo male korake koji mogu da pomognu", dodala je visoka predstavnica EU.


Bilt: Srbija ispunila uslove za kandidaturu


Šef švedske diplomatije Karl Bilt ocenio je da je Srbija ispunila uslove da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i dodao da sporazum Beograda i Prištine utire put i za prvi ugovorni odnos Kosova i EU.

"Moje mišljenje je da je Srbija ispunila uslove za status kandidata... Sporazum koji je postignut utire put za ugovorni odnos Kosova i EU što će, ako se desi, biti od

* Status kandidata donosi 260 miliona evra

* Bilo bi neverovatno da ne dobijete kandidaturu

ogromnog značaja za Kosovo", rekao je Bilt novinarima pred početak sastanka ministara spoljnih poslova EU.


U Briselu danas zasedaju šefovi diplomatija zemalja Evropske unije koji će dati "političko mišljenje" o tome da li Srbija zaslužuje status kandidata za članstvo u EU.


Odluku o tome doneće ministri evropske dvadesetsedmorice na sutrašnjem sastanku Saveta za opšte poslove, a konačno će je potvrditi šefovi država i vlada na samitu 1. i 2. marta.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.02.2012. 18:36
To vec znaju i ptice na grani da cemo dobiti tu kandidaturu, koja ionako nista ne znaci bez dobijanja datuma pregovora, tako da smo ponovo na pocetku, a ovo ce dobro doci aktuelnoj vlasti za dobijanje jeftinih politickih poena
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online