Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 02.03.2012.
18:21 >> 19:07h
Beta A

File: Priznavanje Kosova neće biti uslov za članstvo Srbije u EU

Evropska komisija će predložiti početak pregovora o članstvu Srbije u EU čim ona postigne ključne dogovore s Prištinom o energetici i telekomunikacijama, izjavio je Evropski komesar za proširenje Štefan File.

File je čestitao Srbiji i predsedniku Borisu Tadiću i istakao da je dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU "veliki dan za Srbiju" i naglasio da je to priznanje Srbiji za ispunjavanje EU "merila iz Kopenhagena" o političkoj demokratiji i tržišnoj privredi, kao i za rezultate u dijalogu s Prištinom.

Štefan File

Evropski komesar je predočio da se mora održati zamah stvoren dodelom kandidature i dodao da se jako nada da neće biti izgubljeno vreme zbog priprema za parlamentarne izbore i razgovora o datumu predsedničkih izbora u Srbiji.

File je rekao da priznavanje Kosova neće biti uslov za članstvo Srbije u EU, naglasivši da "niko ne planira da to uradi", da postavi taj uslov.

"Mi smo govorili o normalizaciji odnosa od samog početka i srećni smo što Beograd i Pristina idu u tom pravcu", objasnio je File.

Na pitanje da li očekuje "uklanjanje srpskih institucija s Kosova", evropski komesar je uzvratio da "ono što tačno ocekuje od Srbije jeste da se pozabavi kljucnim prioritetom i uslovima koje su zemlje članice utvrdile za pokretanje pregovora o članstvu".

Za datum daju i sever Kosmeta

File: EU na strani Kosova

"Ti uslovi se tiču sporazuma o energetici, telekomunikacijama, tako da se te stvari razjasne, poruke Evropskog saveta iz decembra su jasne i naši prijatelji u Srbiji treba da imaju poverenja da su to uslovi na koje mi mislimo i da nema drugih uslova", podvukao je on.

Zamoljen da kaže da li za Srbiju predstavlja problem organizovanja lokalnih izbora na Kosovu, File je naveo da bi "bilo u protivrečnosti s rezolucijom SB UN 1244 ako bi se to učinilo".

POVEZANE VESTI

Petak 02.03.2012. 18:57
Lazareva kletva "Ko je Srbin i srpskoga roda, i od srpske krvi i kolena, a ne došo na boj na Kosovo, ne imao od srca poroda, ni muškoga ni devojačkoga! Od ruke mu ništa ne rodilo, rujno vino ni pšenica bela! Rđom kapo dok mu je kolena!"
Petak 02.03.2012. 18:42
Politicka podrska marionetskoj vlasti pred izbore. Dobro je poznato da su pred Srbiju permanentno postavljani novi ultimatumi, da bi iko poverovao u ove navode. Dalje, to se nece postaviti kao uslov zato sto je to vec postavljeno i prihvaceno od strane marionetske izdajnicke vlasti. I na kraju, ako mu je bas toliko stalo do postovanja R1244, mogli bi da mu navedemo sijaset primera koji se ne postuju, recimo prisustvo hiljadu vojnika i policajaca itd.
Petak 02.03.2012. 18:50
Неће јер га је Тадић већ признао..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online