Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Utorak 15.05.2012.
16:53
Beta A

"Parada ponosa u Beogradu sigurno u oktobru"

Nakon prošlogodišnjeg odlaganja Parade ponosa u Beogradu, iz LGBT organizacija Labris i Queeria centar najavili su da će ove godine, početkom oktobra u glavnom gradu Parada biti održana.

                                                                                                                                                   

 "Nije samo problem neosetljivost građana već i nekažnjivost za govor mržnje"

Na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljen izveštaj o položaju LGBT populacije, Jovanka Todorović-Savović ukazala je na silne pretnje upućene organizatorima uoči prošlogodišnje Parade ponosa koju je MUP zabranio.

Ona je ukazala i na izjave pojedinih političara o Paradi kao što su izjave ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, predsednika Srbije Borisa Tadića i gradonačelnika Jagodine Dragana Markovića, kao i da se na Paradu gledalo kao na događaj koji će da pokrene salvu problema. Kao dobru izjavu, ona je navela reči lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka koji je upozorio da se zabranom Parade fašizam vraća u Srbiju na mala vrata.

Ona je navela da se o Paradi više pričalo na jedan senzacionalistički način, ali da je utisak da je izostala ozbiljna akademska rasprava o problemima LGBT populacije.

Parada nije jedini i najvažniji događaj ali je važan jer pokreće niz društvenih i političkih pitanja i predstavlja manifestaciju kojom se slave ljudska prava, kazala je Jovanka Todorović-Savović i dodala da se žalba zbog odluke o zabrani Parade nalazi pred Ustavnim sudom i Evropskim sudom za ljudska prava u Sttrazburu.

Nije samo problem neosetljivost građana već i nekažnjivost za govor mržnje, kazala je predstavnica Labrisa. Kako je rekla, u 2011. godini Labrisovom pravnom savetovalištu
obratilo se šest osoba iz Srbije i jedna devojka iz BiH zbog diskrimniacije i uskraćivanja prava u oblasti bezbednosti, obrazovanja, zdravstva, administracije i pružanja usluga.

Prema njenim rečima, bilo je i puno onih koji su se savetovalištu obraćali samo da dobiju informaciju kako se dobija azil jer su želeli da napuste Srbiju zbog diskriminacije.

Ona je navela da se savetovalištu obratila i devojka koja nije dobila uverenje o slobodnom bračnom statusu u Srbiji koje joj je bilo potrebno da bi se registrovala sa svojom partnerkom u inostranstvu. "O tome smo izvestili poverenicu za zaštitu ravnopravnosti Nevenu Petrušić i nadamo se da ćemo zajednički ukloniti ovu
diskriminatorsku praksu", rekla je Jovanka Todorović-Savović.

Labris je 2011. zbog govora mržnje i poziva na nasilje podneo poverenici tri pritužbe, koje se odnose na Dragana Davidovića  poznatijeg kao monah Antonije, profesora Milana Brdara i Dragana Marković. Za izveštavanje medija o LGBT populaciji, Jovanka Todorović-Savović je rekla da se situacija dosta popravila u odnosu na 2010. jer su
mediji napravili otklon od senzacionalističkog izveštavanja.

Boban Stojanović iz ogranizacije Parada ponosa najavio je da će ove godine biti održana Parada i da će će organizatori iduće sedmice izneti više informacija o tom događaju. On je ocenio da je Parada ponosa imala samo deklarativnu podršku
političara i da su organizatori imali samo sa njima protokolarne sastanke koji ničim nisu rezultirali ili su rezultirali malim pomacima.

Na predstavljanju izveštaja govorili su predstavnici kancelarije poverenice za zaštitu ravnopravnosti, Uprave za ljudska i manjinska prava, Centra za istraživanje javnih politika, Zavoda za ravnopravnost polova Vojovdine i Uprave grada Beograda, dok su
predstavnici policije sinoć otkazali dolazak.  

POVEZANE VESTI

Utorak 15.05.2012. 17:00
Bice ranjenih a nedaj Boze i mrtvih...ne treba nam to....
Utorak 15.05.2012. 17:54
Ovi su mi preko glave!Mars bre spodobe,primate u zadnjicu,jos se i ponosite time.
Utorak 15.05.2012. 18:51
Dokle ce grupa umobolnika i nakaza da uznemirava normalan svet.Stidite se skotovi a da regrutujete Srpsku mladez
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online