Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Četvrtak 21.06.2012.
12:01
Z. Marjanović - Vesti A

Ko krije istinu o pogibiji kadeta?

U crno je zavijena kuća porodice Milojević u selu Gornja Trnava kod Topole. Majka, otac, sestre, brat i ostala rodbina oplakuju kadeta Vojne akademije Filipa Milojevića (24), koji je zajedno sa kadetkinjom Milinom Miletić (23) poginuo u eksploziji zaostale granate na poligonu Pasuljanske livade kod Ćuprije.

- Filipe, dete moje, gde si? Što mi ga niste poveli? - ponavlja kroz suze majka Zagorka.


Filipov otac Tomislav tragediju izdržava na nogama, na sam pomen njegovog imena suze mu naviru, ali se tada krije od pogleda okupljenih i uporno ponavlja:

- Bolje da mi je u ratu poginuo, nego na ovaj način, manje bi mi bilo krivo - kaže otac.

Rođaci kažu da je Filipov otac očajan i ljut na državu, Vojsku i sve ostale.

- Dragi bog zna koliko mu je teško. Srce mu se kida. Neutešan je jadničak za svojim čedom. Zahtevao je i ne odustaje od toga da mu dovezu dete da dan pred sahranu prenoći u kući pre nego što ga pokopa u zemlju. Takav je običaj. Iako su mu rekli da je Filipa eksplozija bukvalno raznela i da ne može da ga vidi i poljubi poslednji put, neumoljiv je u svom zahtevu i ništa ga ne zanima. Njegova deca su za ponos svakog roditelja i strašno je to što se dogodilo. Koliko je Filip bio divno dete, mogu da vam kažu svi meštani, od kojih ga niko nikad nije video ni u jednoj seoskoj kafani, a kamoli šta drugo - kažu rođaci koji napominju da je Tomislav ogorčen jer ne zna ni šta se Filipu tačno dogodilo.
 

Komšije i prijatelji su se juče od rane zore okupljali u kući Milojevića pokušavajući da uteše porodicu koja kleca pod teretom tragedije koja ju je zadesila.  Majci Zagorki stravičnu vest saopštili su u ponedeljak veče u bolnici gde se nalazila na ispitivanjima. Na svoj zahtev je prekinula lečenje i juče ujutru stigla u svoj dom, gde je, međutim, zbog šoka nekoliko puta dobijala injekcije za smirenje, dok je Filipovom starijem bratu Milovanu pozlilo, nakon čega je prevezen u bolnicu.

Takođe, i u Gornjem Milanovcu, u stanu Aleksandra i Jelene Miletić, postavlja se pitanje kako je poginula njihova kćerka Milina, kadetkinja završne godine Vojne akademije. Otac Aleksandar posebno insistira na tome da sazna da li je Milina poginula na licu mesta, ili je preminula na putu za bolnicu.
 

- Normalno je da je ocu stalo da zna na koji je način nastradala Milina, kao i to da se imenuju krivci za tragediju koja je odnela dva mlada života. Uostalom, vojne vlasti su i dužne da kažu celu istinu o tragediji, ali i da daju objašnjenje zbog čega se toliko dugo čekalo da porodice nastradalih kadeta budu obaveštene - kaže za "Vesti" prijatelj porodice Miletić koji je sa njima od prve vesti o Milininoj pogibiji.

Porodici Miletić stižu mnogobrojni telegrami saučešća zbog tragične smrti njihove ćerke Miline, a među njima i telegrami predsednika Srbije Tomislava Nikolića i ministra odbrane Dragana Šutanovca u kojima se kaže da dele bol sa porodicom Miletić i da Milina neće biti zaboravljena. Sadržaj telegrama dobro je poznat Milanovčanima koji imaju svoj komentar na reči iz telegrama.
 

- Da li će nastradali kadeti biti zaboravljeni ili ne govori i podatak da ih dan nakon nesreće u elektronskim medijima više niko nije ni pomenuo. Nije objavljeno čak ni vreme Milinine sahrane te Milanovčani obilaze mesta gde se kače umrlice kako bi saznali vreme sahrane u želji da svojim prisustvom saučestvuju u bolu porodice Miletić. Eto, granata raznela dvoje mladih ljudi, nekoliko njih ranjeno, a u jutarnjem programu RTS jedna od glavnih tema programa je bila da li se Beograđani kupaju i da li zaudaraju u gradskom prevozu. Sramota! - zaključio je sagovornik "Vesti".
 

Danas sahrana

 

Sahrana kadetkinje Miline Miletić biće obavljena danas u 14 sati na gradskom groblju u Gornjem Milanovcu i izvesno je da će sahrani prisustvovati veliki broj Rudničana i Takovaca, a mnogi smatraju da bi i ljudski i profesionalno bilo da je do večne kuće isprati i ministar Dragan Šutanovac. 

 

Neko mora da odgovara

 

- Brata ne može ništa da nam vrati, ali očekujemo da neko za tragediju odgovara! Moja sestra, brat i ja smo izgubili najmlađeg, miljenika naše porodice. Bio je sin i brat kakvog bi svaki roditelj i svaka sestra poželeli. Bio je smešan kad pozajmljuje od mene pare, a krije da nije za njega nego za druga i ozbiljan kada me teši dok se nerviram. Kad nije vojnik bio je seljak, kopao je, brao višnje, čuvao ovce. Još uvek ne verujem da ga nema - kaže Filipova sestra Jelena Đorđević. 


Pomoć opštine Topola

 

I Dragan Jovanović, predsednik opštine Topola, juče nam je rekao da je očev bes potpuno normalan.


- Mislim da i onaj ko je u Vojsci proveo svega sat vremena u zvaničnu priču ne bi mogao da poveruje. Tražim istinu, sve ću učiniti da od nadležnih saznam sve detalje događaja. Porodicu sam obišao, ne mogu da pričam šta sam zatekao. Opština će im pružiti moralnu, ali i materijalnu pomoć oko sahrane - kaže Jovanović. 


Povređeni se oporavljaju

 

Zdravstveno stanje kadeta koji su povređeni u eksploziji u ponedeljak na poligonu kod Ćuprije je dobro, izjavio je načelnik Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju VMA, pukovnik Milimir Košutić. On je istakao da nije bilo i da neće ni biti hirurških intervencija i da očekuje da će do kraja ove i početkom sledeće nedelje oni biti otpušteni kući.
 

U eksploziji zaostale granate na vojnom poligonu Pasuljanske livade teže su povređeni kadeti Tanja Milošević (24) iz Lebana i Stefan Milosavljević (24) iz Novog Sada, navodi se u saopštenju. Lakše povrede zadobili su kadeti Mirjana Veličković (24) iz Surdulice, Jelena Obradović (27) iz Kragujevca, Slobodan Petrović (24) iz Vlasova, Mladen Milosavljević (23) iz Aleksinca i Nikola Garabiljević (24) iz Šapca.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.06.2012. 12:13
...ShuNatovac treba za ovo da omasti konopac....kako lepa deca...pa bre nisu stradali pilici nego deca koje je neko podizao, hranio, shkolovao i koja su izrasla kao dobre osobe...ako se nishta posle ovoga ne pokrene dzaba nam drzava Srbija...puuuuuuuuuuuuuu smrade zuti oloshki....DECO NEK VAM JE VECHNA PAMJAT....
Četvrtak 21.06.2012. 13:17
U normalnim,pogotovo Evropskim zemljama u cijem drustvu zelimo i mi da budemo,nakon ovakve tragedije ministar odbrane podnosi ostavku kao moralni i ljudski cin.To normalno ako imas iole malo ljudskosti i morala u sebi
Četvrtak 21.06.2012. 12:29
Чисто сумњам да је граната била 30 мм како је првобитно наведено, нека пакленија направа је била. сумњам да је војска погријешила, очигледна је одговорност у командном ланцу.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online