Nedelja 2. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 25.06.2012.
00:14
Večernje novosti, Vestionline A

Dijalog sa Prištinom: Posrednik Ketrin Ešton?

Brisel još ne zna u kom će se pravcu nastaviti dijalog između Beograda i Prištine: da li će to biti, kao do sada, na tehničkom nivou, ili će se sve podići na višu, političku lestvicu. U tom drugom slučaju, posredničku palicu od Roberta Kupera bi direktno preuzela visoka predstavnica Ketrin Ešton.

Za nastavak dijaloga se čeka nova vlada u Srbiji, koje još nema na vidiku: Nikolić i Eštonova
 

- Za nastavak dijaloga se čeka nova vlada u Srbiji. Nje još nema. Kad Srbija dobije vladu, onda ćemo se konsultovati i sa Beogradom i sa Prištinom oko toga na koji način i kada će dijalog biti nastavljen. Jasno je, međutim, da dijalog mora da se nastavi i da već postignuti dogovori moraju biti što je pre moguće primenjeni - ističe u izjavi za "Novosti" portparol visoke predstavnice Maja Kocijančič.

Čuveno upoznavanje Eštonove i Nikolića:

 

"E, ljudi, a kako izgleda Toma?"

U sedištu EU nemaju u planu da bilo šta samoinicijativno menjaju u sadašnjem formatu

dijaloga između Beograda i Prištine, ističu izvori "Novosti" u sedištu evropske diplomatije, naglašavajući da eventualno podizanje dijaloga na politički nivo pre svega zavisi od dogovora dve strane.

- Ako se dve strane dogovore o promeni formata, nećemo imati ništa protiv. Ali, trebalo bi da se saglase i oko toga šta bi time eventualno postigli. Ne znamo koliko bi bilo svrsishodno da premijeri razgovaraju o telekomunikacijama ili energetici. Naš cilj je i dalje isti, a sažet je u tri stavke. To su poboljšanje stanja na terenu u korist svih žitelja, napredak Beograda i Prištine ka EU i bolji odnosi Beograda i Prištine - ističe izvor "Novosti", koji tvrdi da se trenutno ne priprema nikakav sastanak između Tomislava Nikolića i Etifete Jahjaga pod okriljem EU.

- Ako žele susret, o tome najpre treba da se dogovore Nikolić i Jahjaga, a mi bismo to podržali - ističe sagovornik.

Nikolić želi konsenzus

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je u nedelju da misli da predsednik Srbije i budući srpski premijer neće biti članovi srpskog pregovaračkog tima u nastavku dijaloga sa Prištinom. To bi, kako je ocenio, značilo direktno ili indirektno priznanje kosovske nezavisnosti. Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić izjavio je da u ovom trenutku nije moguće reći hoće li se Tomislav Nikolić sastati sa kosovskom predsednicom Atifetom Jahjagom, jer pre toga Nikolić želi da se u Srbiji postigne konsenzus.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 25.06.2012. 00:19
kakav dijalog to je put u pakao!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online