Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 04.08.2012.
02:13
Večernje novosti A

Naš kukuruz, tuđa korist?

Proizvođači šećera iz Srbije poslednjih nekoliko godina upozoravaju kako se dobar deo naše šećerne repe ''odliva“ u Hrvatsku, i kako ova država stiče dobru zaradu, prerađujući naš proizvod i prodajući šećer u EU. Rast cene kukuruza kao i izvoz ove žitarice u Rumuniju, podstakao je razmišljanja o tome da nam sa kukuruzom preti isti, a možda i lošiji scenario, pišu beogradski mediji.

U javnosti se, naime, moglo čuti kako naši izvoznici kukuruz izvoze i skladište u Rumuniji, i kako planiraju da ga, kada mu cena poraste, prodaju u Srbiji, i na taj način oni, ili njihovi partneri iz Rumunije dođu do solidne zarade. Iako zabrinjavajuć, ovakav scenario, kako kažu stručnjaci, ipak nije moguć, navode ''Novosti''.

Foto: Ilustracija

- Kukuruzu, jednostavno, cena ne može toliko da poraste, da bi se isplatio njegov transport u oba pravca - izričit je Vukosav Saković, direktor ''Žita Srbije“.

- Istina je, kukuruz iz Srbije odlazi u Rumuniju, pošto gotovo 100 odsto našeg kukuruza, koji se izvozi, ''u svet“ odlazi preko Crnog mora.

Saković objašnjava kako se u Rumuniji nalaze predstavništva i firme najvećih svetskih trgovaca kukuruzom, koji kupuju našu robu, prepakuju ga iz rečnih barži nosivosti 1.000 tona, u brodove nosivosti 50.000 tona, i plasiraju dalje.

- Kukuruz dalje odlazi na tržišta Bliskog istoka, pa i Dalekog, Afrike, a jednim delom i EU, odnosno u Španiju i Portugaliju - navodi Saković.

- Sigurno je da ni kilogram ovog kukuruza ne ostaje u Rumuniji, koja podmiruje svoje potrebe za ovom žitaricom, a još je izvesnije da se kukuruz, koji jednom ode iz Srbije, u nju neće vratiti.

Kukuruz se, kako napominje Saković, prodaje na terminskom tržištu, a to znači da je ova žitarica, koja se sada isporučuje iz Srbije, prodata između 1. februara i 1. juna.

- Prodato je, na ovaj način, oko 500.000 tona kukuruza - kaže Saković. - Takođe, siguran sam da bi izvoznici bili jako srećni kada ne bi morali da ga isporuče, pošto je cena, koju su tada dobili, sada jako nepovoljna.

POVEZANE VESTI

Subota 04.08.2012. 07:05
??? ... Ajd za secer pa da kazemo moguce , zbog iskustva ranijih godina i pokusaja prevara Evropskih "kvota" sto je rezurtiralo zabranom uvoza secera EU iz Srbije na vise godina. I tako su tajkuni naneli ogromnu stetu Srbiji ! Sta sad sa kukurozm, (novinar 'istrazivac"?) - u istom textu sam sebe demantuje ! Bolje da je postavio pitanje zasto Srpski izvoznici direktno ne prodaju krajnjem kupcu (transport brodom recne luke), nego preko posrednika firme registrovane u Rumuniji ? Ili je samo cinjenica da se mora tim putem jer Dunavom ne plove prekookeanski brodovi npr.nego samo recni - (i tako je opet moguc samo tranzit preko Rumunije do morske luke, ne i posrednik koji zadrzava % zarade)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online