Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 01.09.2012.
18:29 >> 22:28h
Beta A

Tara: Ruski avioni u borbi sa vatrom

Na više lokacija u Srbiji bukte požari, ali za sada nema potrebe za evakuacijom stanovništva, kažu u Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije. Požari se trenutno gase na Tari i u okolini Prokuplja, Vlasotinca i Gadžinog Hana. Najteže je na Tari, gde je vatrom zahvaćeno 1.400 hektara šume. U gašenje se uključila tri ruska aviona, koja su posle Tare preusmereni ka Prokuplju.

Ruski avion gasi požar na Tari
 

Uz liniju ka Lipovačkom potoku ka Zaovinama vatrogasci brane da vatra prodre dalje ka Mokroj gori. Vatrogasci i dobrovoljci prosecaju barijeru u šumi dužine 3,5 kilometara, širine 20 metara kako bi se presekao put vatri.

21.19 - Vatrogasci nastavljaju borbu sa vatrom na Tari, kako bi zaustavili požar ka Mokroj Gori, javlja dopisnik RTS-a Slavica Jovanović.

19.10 - Kuće u selu Novi Đurevac više nisu ugrožene, pošto je požar delimično stavljen pod kontrolu, javlja dopisnak RTS-a

17.25 - Požar u opštini Prokuplje van kontrole i preti da ugrozi četiri kuće u susednom selu Novi Đurevac, javlja dopisnik RTS-a. Ruski avioni preusmereni ka Prokuplju.

13.50 - Sva tri ruska aviona počela da gase požar na Tari, javlja dopisnik RTS-a.

U gašenju požara pomogli su tri ruska avion "iljušin" nosivosti 42 tone i dva "berijeva", nosivosti 12 tona, od kojih je jedan danas sleteo u Niš.

Požar isključio i elektrane

 

Dalekovodi kojima su povezani značajni proizvodni kapaciteti "Drinsko Limske hidroelektrane" isključeni su zbog požara na širokom području Tare, a smanjene su i isporuke struje, saopšetno je iz Elektroprivrede Srbije.

 

Kako se navodi u saopštenju, pored isključenja dalekovoda smanjenje su isporuke električne energije "Elektroprivrede Srbije" za nekoliko miliona megavat-sati dnevno.

 

"Ovim vanrednim okolnostima ugrožena je i obaveza održavanja biološkog minimuma nizvodno od Hidro elektrane 'Bajina Bašta'", dodaje se u saopštenju.

Danas je posle 12 sati bio i prvi let aviona.

Zbog tehničkih problema, vratio se helikopter "mi 26", koji je takođe danas trebalo da sleti u Niš, a razmatra se mogućnost da bude zamenjen još jednim avionom "iljušin 76".

U borbi sa vatrenom stihijom je preko 300 vatrogasaca, Žandarmerija, vojska, radnici Nacionalnog parka Tara, "Srbijašuma". Većina njih je tu danima. Jutros im se pridružilo i stotinak dobrovoljaca iz Užica, koji su sa gradonačelnikom stigli na mokrogorsku stranu Tare da bi pomogli vatrogascima na delu ka Iveru, a tamo su i građevinske mašine Parka prirode.

Od svanuća su angažovane i građevinske mašine na presecanju puteva kako bi se vatra zaustavila. Prosečeno je oko 15 kilometara. Noćas nije bilo jakog vetra, ali je juče bilo vatrenih oluja. Helikopteri su do kasnih večernjih sati gasili vatru.

Kuće u Topličkom okrugu bezbedne

Požar u ataru sela Rgaje u opštini Prokuplje, koji se danas popodne zbog jakog vetra oteo kontroli, i pretio da zahvati četiri kuće u susednom selu Novi Đurevac, nakon dejstva ruskih aviona i poljoprivredne avijacije, delimično je stavljen pod kontrolu. Tako da su kuće za sada bezbedne.

Lokalizovan požar kod Leposavića: Nisu hteli pomoć Prištine

Čovek izgoreo u požaru u voćnjaku

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online