Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 12.09.2012.
12:21
J. L. Petković - Vesti A

Piter Fejt: Nisam završio posao

Ne mogu da komentarišem iskaz svedoka iz redova OVK, jer nisam gledao, ali mogu da kažem da je izuzetno važno pomirenje, suočavanje sa prošlošću, da žrtve dobiju pravdu, rekao je u intervjuu za "Vesti" Piter Fejt, međunarodni civilni predstavnik, čiji se mandat završava okončanjem nadgledanja kosovske nezavisnosti.

On je ocenio i da je Kosovo "normalna država, multietnička demokratija", kao i da "sever mora da ostane u okviru Kosova", odnosno da se "moraju obezbediti jednaka prava za Srbe i južno i severno od Ibra". Ipak, zastao je u odgovoru na pitanje da li bi preporučio prijateljima da investiraju na Kosovu.

Tvrdite da je Kosovo steklo uslove za punu nezavisnost, a upravo je na RTS-u emitovano svedočenje pripadnika OVK o vađenju i trgovini organima otetih Srba. Šta je sa prošlošću?


- Na žalost, nisam imao prilike da gledam to što je emitovano na RTS-u, ili na srpskim kanalima, tako da ne znam šta je svedok OVK govorio. Ne mogu da komentarišem, jer nisam gledao. Ipak, želim da kažem da sam poslednjih godina radio na osnaženju vladavine prava i priznajem da je to nezavršen posao i da tu ima još da se radi. Vladavina prava je izazov, ne samo za Kosovo. Pomirenje i suočavanje sa prošlošću je izuzetno važno.


Ali, kako do toga doći?


- Potrebno je da se osnaže institucije, da se naročito žrtvama iz 1999. pomogne, da dobiju obeštećenje, priliku da javno govore. I to treba da bude regionalni napor, da uključi i srpske, kosovske i bosanske žrtve. I da se stigne do pomirenja koji je potreban u EU. Biće potrebne godine.
 

Mislite li da je sada Kosovo zaista potpuno nezavisno?

- Da, ima svoj pravni i ustavni okvir, a još važnije to je zemlja sa evropskom perspektivom, kao i Srbija. To je suverena zemlja, priznata od velikog broja zemalja, i radi na reformama, kao i Srbija. Nadam se da će uticaj međunarodne zajednice biti manji. Ne mislim da bi veliki uticaj bio zdrav.

Da li biste prijateljima preporučili da investiraju na Kosovu?

- Postoji veliki potencijal da se investira u Kosovo. I ohrabrio bi ih, ali moraju da pogledaju uslove. Ipak, mislim da ima prostora za mnogo interesantnih projekata...

Iako je indeks Transparensi internešenela o korupciji na Kosovu izuzetno visok?

- Moji prijatelji takođe se interesuju za investicije u Srbiji i da li ima osiguranja da ne moraju da koriste novac za druge svrhe. To je nešto sa čim se privatni sektor bori. Ali važnije je da na Kosovu postoji potencijal za investiranje.

Za više od hiljadu srpskih žrtava nema krivca, optužnice za ratne zločine nemaju sudski epilog, a kad imaju kazne su simbolične. Nema pravde za Srbe, a sami kažete da je to važno za pomirenje.

- To je važno i za srpske i za kosovske žrtve. EU ovde ima svoju najveću misiju, Euleks sa ekspertizom, tužilaštvom, sudijama, policijom i zadatkom da se fokusira na ratne zločine, međuetničke zločine, kriminal. Uloženi su ozbiljni napori da se uhvate u koštac sa tim problemom i da podrže kosovske institucije da se bave nerešinim ratnim zločinima.

Da li bi Srbi trebalo da se plaše najavljenih izmena kosovskog Ustava kojima će biti smanjena njihova prava?

- Te ustavne promene ne mogu da se dese bez podrške manjina, za njih je potrebno dve trećine glasova članova parlamenata i dve trećine glasova manjina u parlamentu. Verujem da je to veoma važno osiguranje da ne može nijedan amandman da prođe.
 

Tužno poznavanje srpskog

 

Na svečanoj sednici kosovskog parlamenta govorili ste na albanskom. Zašto niste rekli ništa na srpskom?


- Hvala što ste me podsetili. Za mene je bio veliki intelektualni napor da izgovorim te reči na albanskom, jer imam 67 godina, i morao sam da izgovorim na albanskom. Moje poznavanje srpskog je tužno, veoma nisko. Nije reč o nepoštovanju srpske zajednice. Sledeći put ću to uraditi.


Težina manjina

 

Realizacija Ahitsarijavog plana za srpsku zajednicu je išla "na mišiće", pa ste lično uložili napor da se usvoji Zakon o Prizrenu i Velikoj Hoči, kao i slučaju srpskog direktora RTK-a. Da li je potreban poseban mehanizam da Srbi ostvare prava, a ne da se o njima glasa u kosovskom parlamentu gde mogu biti predmet političke trgovine?


- Nisam siguran da je to tačno. Jedna od mera zaštite prema Ahtisarijevom planu je mogućnost da manjine imaju blokirajući glas u Parlamentu. To smo nedavno videli i u praksi. Po meni, to je dobar ishod, i dokaz da smo uspeli da, po Ahtisariju, obezbedimo prava manjina i crkve. 

POVEZANE VESTI

Sreda 12.09.2012. 13:23
Smradu, kad ti se kaze da popusis,misli se na k....,a ne na fabriku duvana. Svi lazete,ali nema veze,ionako nijedan Srbin ne daje ni pet para na vase idiotske izjave. Siptari nemaju republiku ,samo CNN publiku.
Sreda 12.09.2012. 13:17
On je ocenio i da je Kosovo "normalna država, multietnička demokratija" nema se šta dalje ovdje čitat
Sreda 12.09.2012. 13:59
Посао на коме си ти ангажован је узалудна работа и никад неће бити завршен - од независности ништа.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online