Sreda 5. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 15.09.2012.
06:36
Blic A

Bone: Srbija i Kosovo ne moraju da razmene ambasadore

Nemačka traži pisanu garanciju da dve države neće blokirati jedna drugu prilikom pristupanja međunarodnim organizacijama i da će imati normalne odnose. Ne tražimo formalno priznanje, kaže u intervjuu za beogradski Blic Henri Bone, direktor Fondacije "Konrad Adenauer" u Srbiji.

Nemačka i dalje pritiska Srbiju na putu za Evropsku uniju
 

Pošto je jedan od najuticajnijih funkcionera Hrišćansko-demokratske unije Andreas Šokenhof šokirao Beograd izjavom da Nemačka traži od Srbije ugovor o dobrosusedskim odnosima sa Kosovom da bi joj odobrila početak pregovora o članstvu u EU, Bone objašnjava:


"Nije u pitanju neki određen sporazum. To je samo primer kako da se dve zemlje pismeno i pravno obavežu. Ideja je da se izbegnu situacije poput onih između Hrvatske i Slovenije ili Makedonije i Grčke. EU, a Nemačka, želi da predupredi dalje unošenje takvih problema u Uniju".

Briga za građane u drugoj državi

Da li je Nemačka spremna da u pregovorima podrži želju Srbije da zadrži kontrolu i upravu nad severom Kosova?
- Potpuno je legitimna briga za građane u susednoj državi i to niko ne dovodi u pitanje, ali Srbija mora da pronađe način. Put za to su pregovori i nastavak dijaloga sa Prištinom.

Ali zahteva se praktično priznavanje dve države i to odmah. To je zaoštravanje u odnosu na ono što je predsednik Evropskog parlamenta rekao premijeru Dačiću?
"Nije. Martin Šulc je tražio neku vrstu priznavanja kad dođe do prijema u EU, a Šokenhof traži samo neku vrstu sporazuma. To ne znači da će na kraju Srbija i Kosovo morati da razmene ambasadore, što je po međunarodnom pravu, potez priznavanja".


Zašto se više ne pominje ranije često istican primer dve Nemačke?

"Situaciju između Srbije i Kosova je teško porediti sa bilo kojim primerom iz istorije. U primeru dve Nemačke ima elemenata koji bi mogli biti od pomoći Beogradu i Prištini, ali tražimo specifična rešenja koja će biti od koristi obema stranama".


U čije ime je Šokenhof govorio?

"U ime najveće parlamentarne grupe u Bundestagu i u ime stranke Angele Merkel. Ovaj zahtev je značajan pokazatelj stava u Nemačkoj".


Rekli ste da ni jedan od sedam zahteva nije nov. Kako?

"Šokenhof je jasno rekao da je sa predstavnicima Demokratske stranke, koji su bili u vladi, razgovarao o ovim uslovima još pre dve godine".


Predstavnici bivše vlasti kažu da prvi put čuju za to?
"Znam da je Šokenhof pouzdan čovek. Neka javnost odluči ko je u pravu. Konačno bi DS trebalo da zna sve uslove".


Zašto su predočeni javnosti baš sada?

"Nemačka želi da bude predvidljiv i transparentan partner Srbiji i nema boljeg načina nego biti iskren na početku novog partnerstva sa novom vladom. To je drugačiji pristup od nekih drugih zemalja koje prvo kažu da podržavaju integraciju u EU, ali na kraju ništa ne urade".


Deluje da je Nemačka vrlo brzo uspostavila partnerski odnos sa novom vladom u Srbiji. Je li to zato što se uvek od nacionalista očekuju lakši i veći ustupci?

"Stekao sam utisak da i premijer Dačić i potpredsednik Vučić i predsednik Nikolić žele brzo da reše problem pre svega zbog građana na Kosovu a ne samo zbog pristupanja EU. Glavno je da se što pre popravi situacija na Kosovu".

POVEZANE VESTI

Subota 15.09.2012. 10:22
necemo u EU pa nas njihove ucene ne zanimaju!!!
Subota 15.09.2012. 10:24
NEKO JE SPOMINJAO NEKU CRVENU LINIJU, KOJU SRBIJA NECE PRECI...!!! OVO NIJE LINIJA, OVO JE CRVENI KARTON ZA SRBIJU ! TREBALO BI DA IM SRBIJA DA USLOVE, AKO JE ZELE U EU, POVLACENJE PRIZNANJA KOSOVA, POVLACENJE SVIH SRTANIH TRUPA SA TERITORIJE SRBIJE I VISE NIKADA SE NE MIJESATI U UNUTRASNJE POSLOVE SUVERENE DRZAVE I USPUT NEZAVISNA REPUBLIKA SRPSKA !
Subota 15.09.2012. 11:04
Posle će biti : zasada...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online