Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 20.09.2012.
00:14
Večernje novosti A

"Nema izjave o dobrosusedstvu sa KiM"

Vlada Srbije ne priprema nikakvu izjavu o normalizaciji odnosa sa Prištinom i konačan stav o tom pitanju trebalo bi da iznese odmah posle objavljivanja državne platforme za Kosovo i Metohiju, rečeno je “Novostima” u Nemanjinoj 11 na učestale najave iz diplomatskih krugova da nam Brisel neće dati čak ni datum početka pregovora za članstvo u EU bez pisane obaveze da ćemo razvijati odnose sa prištinskim vlastima.

Vlada Srbije ne priprema nikakvu izjavu o normalizaciji odnosa sa Prištinom; konačan stav o tom pitanju trebalo bi da iznese nakon objavljivanja državne platforme za KiM
 

Izvori iz vrha vlasti otkrivaju da Berlin tvrdo zahteva da Beograd i Priština do početka naših pregovora sa EU potpišu zajedničku izjavu, a da na kraju tog procesa “dve zemlje” overe i ugovor o dobrosusedskim odnosima.

Srpskim zvaničnicima je jasno stavljeno do znanja i da se ovi zahtevi ne smeju ignorisati, jer odluku o otpočinjanju pregovora o ulasku u EU donosi Evropski savet, i to jednoglasno, a Nemačka je vezana za odluke svoje skupštine. Zato nije odlučujuće šta predlaže EU, pošto se pita i Bundestag.

Potpredsednica vlade za evropske integracije Suzana Grubješić ne uzima zdravo za gotovo ovakve scenarije na našem putu ka evropskoj porodici.

- Neću da se bavim nagoveštajima, već zvaničnim dokumentima Evropske komisije i Evropskog saveta. Oni su dostupni na sajtovima obe ove institucije i u njima ne postoji zvaničan uslov o potpisivanju izjave sa Prištinom - ocenila je Grubješićeva za “Novosti”.

Prema saznanjima u briselskoj administraciji, Evropska komisija bi u svom izveštaju sredinom oktobra trebalo da ostavi rezervu da može da preporuči utvrđivanje datuma za početak pregovora čim se ispuni jedini ključni uslov, koji podrazumeva normalizaciju odnosa s Prištinom.

"Zahtevi su opasni"

 

Goran Bogdanović, bivši ministar za KiM, procenjuje da nije realno da nam Brisel zatraži potpisivanje zajedničke izjave sa Prištinom, ali smatra da su novi zahtevi veoma opasni.

 

- Naša vlada se borila da ne dođemo u situaciju da nam na tako eksplicitan način postavljaju uslove. Ali izgleda da su naši naslednici rešili da ispunjavaju i ono što mi nismo hteli.

To znači da bi, čim bi se primetili vidljivi znaci u ispunjavanju ovog uslova, Evropski savet mogao da bude pozvan da odluči o utvrđivanju termina za početak pregovora. Takvom formulacijom bi se izbeglo da se sve automatski produži do jeseni 2013. Ali sve ovo zavisi od nastavka dijaloga.

Milica Delević, predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije, kaže da su iz Brisela već jasno pobrojali koje poteze žele da vide od Srbije.

- Takođe, jasna je i namera EU da se normalizuju odnosi Beograda i Prištine do izvesne tačke. Uostalom, u predstojećem izveštaju, Evropska komisija sigurno će navesti i šta se očekuje u nastavku dijaloga - objasnila je Delevićeva.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.09.2012. 09:45
Njima je naravno posto -poto stalo da mi priznamo otimacinu,jer....takodje znaju...da ono sto je oteto, a nije priznato,...kad-tad vracaju sledece generacije......pokusavaju da nas nateraju da mi ozakonimo njihovu otimacinu i time im za sva vremena odobrimo legitimitet tog čina.....odgovor je NE...i zauvek NE...Kosovo ne pripada samo sadasnjim generacijama....nije ovo nasa privatna imovina koju mozemo da prodamo i kazemo...bas nas briga za ovu zemlju natopljenu krvlju ....jednostavno,obraz je preci od najnovijeg automobila uzetog na lizing i pijancenja po birtijama.....nema Kosovo cenu i nema priznanja.....kraj....
Četvrtak 20.09.2012. 09:49
Niko javno nece da kaze iali svi znaju....hteli mi to ili ne-pod neki kisobran moramo.....drugog od Ruskog nemamo niti nam treba.....i zato napred u lobiranje i dovodjenje Ruske armije kod nas....nema tu velike filozofije....posle toga te niko nece moci samarati.....nece te gaziti.....ljutice se...psovati...mrzeti....ali zar to i sada nije tako.....ali za sada jos uvek nismo pod kisobranom.....curi na sve strane a samo mozemo ocekivati jos jaci pritisak i ko zna sta jos......ako se moglo njih 19 drznuti da nam ubijaju decu....zasto to ne bi moglo opet....za sada im niko ne brani da orgijaju....
Četvrtak 20.09.2012. 13:42
bogdanovic ima misljenje, pa jos i kao bivsi ministar! :D))
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online