Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 25.09.2012.
15:10
Beta A

"Carina, kosovski kamen spoticanja"

Dejan Pavićević, koga je Vlada Srbije zadužila za nastavak tehničkih pregovora sa Prištinom, rekao je danas da je uloga kosovske carinske službe "glavni kamen spoticanja" za Beograd pri primeni sporazuma o administrativnim prelazima.

Mi ćemo se truditi da ne pravimo tu razliku između severa i juga, odnosno da tražimo isto za sve prelaze : Dejan Pavičević
 

Glavni zahtev Beograda je da carina Euleksa, a ne Prištine, ima izvršnu funkciju na prelazima, rekao je Pavićević za Radio Slobodna Evropa.

On je u Briselu, gde će Evropskoj komisiji predati pismo koje potvrđuje nameru Vlade Srbije da sprovede sporazum postignut u februaru o prelazima. Pavićević će učestvovati i u formiranju radnih grupa koje će sprovoditi sporazume i pokušati da izmeni delove sporazuma za koje je rekao da su nepovoljni po Beograd.

"Cela poenta integrisane administrativne linije jeste da ne bude kao do sada da vi prođete jedan punkt, pa imate, da kažemo ničiju zemlju, pa drugi punkt, nego će postojati jedan punkt na kojem će zajednički raditi", rekao je on.

Prema njegovim rečima, na tim punktovima koji neće ličiti na granicu, biće svi potrebni službenici - Beograda, Prištine i EU, pri čemu će Beograd insistirati na izvršnoj ulozi Euleksa.

Pavićević je dodao da će Beograd tražiti da isto ustrojstvo važi za sve prelaze sa Kosovom, bez obzira u kom delu Pokrajine.

"Mi ćemo se truditi da ne pravimo tu razliku između severa i juga, odnosno da tražimo isto za sve prelaze, međutim ono što je izuzetno bitno to je da na severu Kosova, posebno na prelazima Jarinje i Brnjak, imamo specijalni režim koji će što manje opterećivati srpsko stanovništvo sa severa", rekao je šef beogradskih
pregovarača.

Na pitanje šta znači specijalni režim, on je kazao: "Sve carinske procedure koje će se vršiti, o kojima tek treba da se razgovara i koje treba da budu opet pod nekim specijalnim režimom obavlja isključivo Euleks. O tome će biti dosta dugih i teških pregovora, ja to očekujem i videćemo sa kakvim ishodom i koliko će oni
trajati".

Pavićević je kazao da sada razgovara samo sa predstavnicima EU i da ne treba brzo očekivati nove punktove na prelazima sa Kosovom.

POVEZANE VESTI

Utorak 25.09.2012. 20:01
Ko je tebe debilu na ovoj slici,necu ti ni ime napisati,ovlastio da pregovaras o izdaji zemlje.Ali da zato su te i izabrali jer si debil i nista ne shvatas.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online