Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 05.10.2012.
12:32
N. Jokić - Vesti A

Kosovo iduće godine u Savetu Evrope?

Predsednik Albanije Bujar Nišani pozvao je juče poslanike iz 47 država Saveta Evrope na plenarnom zasedanju u Strazburu da podrže ulazak Kosova u ovu instituciju. Ovo je prvi put da jedan visoki albanski funkcioner otvoreno predloži prijem Kosova u najstariju panevropsku instituciju.

Savet Evrope
 

Diplomatski izvori u SE rekli su "Vestima" da se prijem Kosova očekuje iduće godine kao rezultat diplomatske ofanzive koja je počela u januaru ove godine pod britanskim predsedavanjem Savetom Evrope, a nastavljena albanskim koje se završava početkom januara 2013.


Kao gost plenarnog zasedanja Parlamentarne Skupštine SE u svojstvu šefa države trenutno predsedavajuće zemlje, Nišani je istakao da je  "pitanje statuta Kosova i teritorijalnog integriteta završeno poglavlje".

Otvoreni za istragu o organima

Odgovarajući na pitanje Ljubice Vasić (SNS), šefa nove skupštinske delegacije Srbije u PS-u Saveta Evrope o tome šta će Tirana da učini kako bi pomogla istragu o trgovini organima, Nišani je rekao da je Albanija ta kojoj je u najvećem interesu da se istraga sprovede.
- Postoje glasine sa jedne strane i neophodnost da se sprovede istraga sa druge strane. Mi smo zato doneli poseban zakon koji omogućava otvaranje svih naših institucija istražiteljima Euleksa - rekao je Nišani.


- Važnost našeg angažmana za Kosovo i angažmana Saveta Evrope jeste u tome da se na Kosovu promovišu ljudska prava kako bi svi građani, bez obzira na etničku pripadnost, imali pristup Evropskom sudu za ljudska prava i kako bi imali institucije koje rade u skladu sa evropskim kriterijumima - rekao je Nišani.


Kosovo su kao nezavisnu državu do sada priznale 34 od ukupno 47 država članica Saveta Evrope. To znači da Kosovo teorijski ima dvotrećinsku većinu potrebnu za prijem.

POVEZANE VESTI

Petak 05.10.2012. 13:06
Srbija moze da se pozdravi sa Kosovom!!! Uvesce vize za gradjane iz Srbije!!! Jedino MILE011 ne gubi nadu..., bravo majstore!!!!
Petak 05.10.2012. 12:53
Šta god da bude...nas potpis na otimacinu necemo staviti....time zadrzavamo pravo da nekada u istoriji uzmemo ono sto je nase...mnogi ce se smeskati kada ovo citaju...ali razmislimo....vekovima je Rim bio realnost....bila je i Anticka Grcka realnost...bili i Turci i Persijanci....bili Germani...Napoleon bio......pa nije sada zivot stao...sve se krece....budimo mudri i ne osramotimo decu...
Petak 05.10.2012. 16:06
Siptari ce biti fenomeni u covecanstvu,bice prvi ljudi sa krilima i imace nadzvucnu brzinu leta kada ih katapultiramo u sredozemno more,cekali smo 500 godina,docekacemo i ovo
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online