Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 05.10.2012.
19:19
Beta A

Beograd: Došlo 18 gradonačelnika iz Nemačke

Delegacija od 18 gradonačelnika gradova nemačke pokrajine Baden-Virtemberg počela je u petak posetu Beogradu prijemom kod gradonačelnika Dragana Đilasa.

Beogradski gradonačelnik Dragan Đilas (prvi zdesna) primio je 18 nemačkih kolega
 

Cilj posete je unapređivanje srpsko-nemačke saradnje i prijateljstva i ispitivanje mogućnosti za sklapanje partnerstava sa gradovima u Srbiji. To je delegacija sa najvećim brojem nemačkih gradonačelnika koja je u istoriji odnosa dve zemlje posetila Srbiju.


"Između gradova Baden-Virtemberga i gradova u Francuskoj postoji 490 prijateljstava, a između gradova u celoj Nemačkoj i Srbijisklopljena su četiri prijateljstva. Ne kažem da su odnosi Srbije i Nemačke loši, nego da bi ih trebalo unaprediti i podići na viši nivo", rekao je poslanik Hrišćansko demokratske unije (CDU) i predsednik Odbora Bundestaga za saradnju sa EU Gunter Krihbaum na prijemu u Skupštini Beograda.
 

Tadić se sastao sa Nemcima

Predsednik Demokratske stranke (DS) Boris Tadić sastao se sa delegacijom nemačke pokrajine Baden-Virtemberg. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Drustva srpsko-nemackog prijateljstva za Baden-Virtemberg.

"Tadić je pozvao gradonačelnike iz Baden Virtemberga na saradnju sa gradovima i opstinama u Srbiji i razmenu iskustava sa predsednicima naših lokalnih samouprava i izrazio očekivanje da će delegacija iz Srbije uzvratiti posetu Baden Virtembergu", naveo je DS.

Tadić se zauzeo i za dalje jačanje saradnje Srbije i Baden Virtemberga, koju vezuje sporazum o strateškom partnerstvu.

rihbaum je podsetio da je sa pre godinu i po dana sa tadašnjim predsednikom Srbije Borisom Tadićem ustanovio društvo srpsko-nemačkog prijateljstva sa ciljem da se bavi uspostavljanjem dobrih odnosa među građanima.


"Upada u oči da je zgrada u kojoj radi gradonačelnik Beograda veća i raskošnija od zgrade u kojoj radi predsednik Srbije", rekao je Krihbaum.


Krihbaum je istakao značaj turizma i naveo da je veoma važno da Srbiju poseti što više Nemaca koji će se u Beogradu "pozitivno iznenaditi" i svoje utiske preneti svojim prijateljima u Nemačkoj.


Đilas je naveo da se najviše konkretnih stvari može učiniti politikom na lokalnom nivou.


"Umesto bavljenja visokom politikom, ljudima u našim gradovima mnogo je važnije kako ti gradovi izgledaju, kakva je zdravstvena zaštita, kakva su obdaništa, škole i gradski prevoz, jer je to nešto što je u 21. veku građanima najvažnije", rekao je Đilas.


Đilas je naveo da nemački saveti i iskustva mogu mnogo da pomognu gradovima u Srbiji i podsetio da je Nemačka zemlja sa kojom Srbija ima najjaču ekonomsku saradnju i zemlja koja je Srbiji mnogo pomogla na putu ka EU.

Kalanović: Razgovarano o mogućoj zajedničkoj saradnji

Ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović izjavila je da je sa delegacijom gradonačelnika iz nemačke pokrajine Baden-Virtemberg razgovarala o mogućoj zajedničkoj saradnji na komunalnom nivou.

"Razgovarali smo i razmenili iskustva o funkcionisanju komunalnih preduzeća i njihovom udruživanju, o funkcionisanju lokalnih samouprava i njihovoj samostalnosti, kao i spuštanju nivoa vlasti do običnog čoveka, ali je privreda bila centralna tema", kazala je Kalanovićeva.

POVEZANE VESTI

Petak 05.10.2012. 19:25
Сви са Ђиласом на једном месту! Јух, какве ствари ми падају сад на памет. Колико би то мува било са једним ударцем?
Petak 05.10.2012. 19:38
Djilase prosetaj ih samo po Knezu...i isprati...ne daj Boze da vide naselja kao sto su Zarkovo Barajevo Cukaricka padina...kod njih sve cvece u zardinjerama sva cisto ko apoteka a kod nas se djubre kotrlja niz brdo...na zalost slika nekulture i nediscipline...nemoj samo reci da nema para...bilo bi da se uvedu velike kazne za prljavstinu...Ubedacim se kad dodjem u moju zemlju i gledam kako je zapusteno a setim se kako je kod njih...
Petak 05.10.2012. 20:54
Da li je ova delegacija prvo dosla kod Tadica pa posle kod Kalanovicke ili obrnuto, i da li ova poseta ima veze sa biznisom ili sa podrskom DS.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online