Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 16.11.2012.
21:15
Mondo A

Da li će se i Haradinaj izvući iz Haga?

Rasim Ljajić je na pitanje kakvu presudu očekuje u slučaju ramuša Haradinaja, rekao za RTS da očekuje da će proći kao Gotovina i Markač. Vidno iznerviran potpresednik Vlade Srbije je na taj način prokomentarisao tvrdnje medija da je Haradinaj već viđen kao koalicioni partner kosovskom premijeru Hašimu Tačiju.

Rasim Ljajić: Hoće li i Haradinaj proći kao Gotovina i Markač
 

Ponovljeno suđenje Ramušu Haradinaju i saoptuženima za zločine na zapadu Kosova 1998. završeno je 27. jula pred Tribunalom u Hagu, a izricanje presude okvirno je najavljeno za novembar. Na kraju završnih reči oslobađanje su zatražile i odbrane drugooptuženog Idriza Baljaja i trećeoptuženog Ljaha Brahimaja.

Haradinaj, Baljaj i Brahimaj su u šest tačaka optuženi za ubistva, okrutno postupanje i nehumane postupke, kao kršenje zakona i običaja ratovanja. Oni se terete za zlostavljanje, mučenje zarobljenika u Jablanici i za ubistvo najmanje osmorice od kojih su dvojica bili Srbi, a ostali Romi i Albanci.

Prvooptuženi Haradinaj u to vreme je bio regionalni zapovednik OVK; Baljaj je predvodio specijalnu jedinicu te paravojske, a Brahimaj je komandovao logorom u Jablanici.

Ponovljeno suđenje Haradinaju i saoptuženima počelo je avgusta 2011. godine, a poslednji svedok optužbe saslušan je aprila ove godine u potpunoj tajnosti.

Prvo suđenje Haradinaju i saoptuženima je počelo 5. marta 2007, a prvostepena presuda izrečena je 3. aprila 2008. godine. Tužioci su pred sudsko veće tokom procesa izveli 81 svedoka, a dvojica su odbila da svedoče uprkos obavezujućem nalogu suda. Optuženi se ni tada nisu branili.

POVEZANE VESTI

Petak 16.11.2012. 21:21
napokon da se i ja slazem sa ministrom ljajicem , tako je haradinaj ce biti oslobodjen optuzbi sta vishe srbe treba da plate u naturi (u bubrezima) za pretrpljenje traume u hagu sto je nevino optuzen , ma ah da BOTO idi pa mu se izvini, da ne zatrazi neki mesani bubreg ...
Petak 16.11.2012. 22:33
Чуј, да ли ће да се извуче...? Јок, него ће да добије 1000 година! Доста кукњаве због хага, шиптара и хрвата, ко год је очекивао од хага неку правду, тај је тај суд сматрао легалним, легитимним и непристрасним, а ко тако мисли о усраном хагу је тешки слепац и будалетина пар екселанс.
Petak 16.11.2012. 21:32
Danas sam gledao na vestima izjavu nekoga,da ce Srbija smanjiti saradnju sa Hagom.Sada je smanjuju kada su sve pohapsili i odveli,sto znaci da ce presude nasima biti dozivotna robija.Niko nama nije kriv do onih koji su ih predali u Hag.A ti i danas vladaju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online