Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 04.12.2012.
12:12 >> 15:10h
Beta A

Studenti protestuju zbog presuda Haškog tribunala

Više hiljada studenta Univerziteta u Beogradu i još nekoliko gradova okupilo se oko 13 sati ispred Skupštine Srbije u znak protesta zbog presuda Haškog tribunala kojom su oslobođeni hrvatski generali Ante Gotovina, Mladen Markač i bivši komandant Oslobodilačke vojske Kosova Ramuš Haradinaj.

Zbog protesta obustavljen je saobraćaj u ulicama oko Doma Narodne skupštine.

Predstavnici studenata predali su predsedniku republičkog parlamentu Nebojši Stefanoviću peticiju kojom zahtevaju sazivanje vanredne sednice skupštine na kojoj bi bila doneta Rezolucija o osudi presuda Haškog tribunala, zatim da sva radna tela budu više angažovana na poboljšanju položaja i prava Srba u susednim zemljama, kao i u Haškom tribunalu.

Studenti takođe traže podršku porodicama optuženih pred Haškim tribunalom i da nadležni državni organi budu više angažovani na prikupljanju dokaza protiv počinilaca zločina nad Srbima na prostoru bivše Jugoslavije. Takođe se od skupštine zahteva da od Vlade Srbije zatraži realizaciju studentskih zahteva.

Okupljenim studentima obratio se profesor Srđa Trifković koji je rekao da će, zahvaljujući njima koji predstavljaju budućnost Srbije, biti zaustavljen proces daljeg razaranja Srbije, a da će Haški tribunal završiti na "smetlištu istorije".

"Četiri meseca koliko postoji nova vlada ništa se nije promenilo u odnosu prema Haškom tribunalu. Zahvalni smo Hagu što je ovim presudama učinio da se nijedan Srbin koji nije budala, neće više zalagati za saradnju sa tim sudom", rekao je

Trifković.

Studentima više beogradskih fakulteta u protestu su se pridružili i predstavnici univerziteta u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Kosovskoj Mitrovici. Oni su u više kolona peške došli na protest sa svojih fakulteta gde su ranije okupili. Tokom njihovog dolaska privremeno je bio obustavljan saobraćaj u ulicama kojima su se kretali.

Sa studentima Pravnog fakulteta na protest je došao ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković.

Studenti nose transparente "Haški sude dokle više", "Sudije treba da sude po zakonu, a ne po nalogu", "Ne damo Kosovo", "Svako je nevin dok se ne dokaze da je Srbin", "Hag, pravo sile, a ne sila prava", "Od vaše pravde, nema veće nepravde", kao i zastave Srbije, svojih fakulteta, i univerziteta.

Njima su se ispred parlamenta pridružili i predstavnici organizacija "1389" i "Obraz".

POVEZANE VESTI

Utorak 04.12.2012. 12:29
Младе увек треба подржати.Они су будућност.
Utorak 04.12.2012. 15:53
''Друга Србија'' је у својој ароганцији и самозадовољству испустила из канџи студентске организације и студенте уопште. Сада се ''клерофашистима'' и ''хулиганима'', изгледа, придружују студенти у критици интелектуално-политичко- економске ''елите'' и њиховом уређивању Србије по мери дедињске црвене буржоазије и пријатеља. Иначе, што се тиче студената, 12 година је владала потпуно ненормална ситуација - општа пљачка, опште разваљивање државе, економска катастрофа, а студенти МУК!? Слобу и његове су критиковали стално и то је нормално, бунили се против разних идиотских потеза и кретена и тако треба, а онда ништа...- то није нормално за младе мислеће људе. Само напред студенти! ....
Utorak 04.12.2012. 16:28
Ja sam student, i razocaran sam ovim ljudima danas... To je i najveci problem u nasoj zemlji, svi bi da rade bilo sta, samo ne ono sto treba... 99 % ovih ''studenata'' nije doslo ni zbog Haga, ni zbog Kosova, niti tome slicno, oni su tu da ne bi bili tamo gde treba da budu(na predavanjima na svojim fakultetima), i onda kad prostrajkuju 2/3 semestra, onda se bune da im je tesko, traze da im se poklanjaju diplome, nista ne znaju i onda nam i drzava bude tu gde jeste(primeticete da nam drzavu vode(vodili) Nikolic(privatni fakultet) i Tadici(7 godina studirao))... Zasto se ti rodoljubi ne okupe neki vikend kada nema ni predavanja ni kolokvijuma/ispita pa da pokazemo ako volimo nas drzavu i narod
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online