Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 05.12.2012.
07:46 >> 11:28h
Beta A

Nastavlja se protest na Jarinju

Građani iz četiri opštine sa severa Kosova proveli su noć na Jarinju, na mestu gde su blokirali radove na izgradnji objekata za integrisano upravljanje prelazima. Predsednik Skupštine opštine Leposavić Slavko Stefanović (član SPS-a) izjavio je da će protest na Jarinju trajati dok Srbi sa severa Kosova ne dobiju pisane garancije da na prelazu neće biti postavljena granica sa centralnom Srbijom. On je istakao da je to stav svih predsednika opština i skupština opština sa severa KiM, kao i građana koji sa njima blokiraju radove na Jarinju gde treba da bude punkt predviđen sporazumom o integrisanom upravljanju prelazima.

Građani su juče ujutru blokirali radove kako bi, kako kažu, sprečili stvaranje granice sa centralnom Srbijom.

Prenoćili na Jarinju: Naložili vatru na više mesta gde dežuraju; "spas" od hladnoće i snega potražili i u automobilima parkiranim pored puta (Foto: Arhiva)
 

Na Jarinju je mirno, a građani su naložili vatru na više mesta gde dežuraju, a "spas" od hladnoće i snega koji pada na tom potkopaoničkom prostoru, potražili su i u automobilima parkiranim pored puta. Saobraćaj nije blokiran, a na administrativnom prelazu Jarinje čeka se i po pola sata, jer vojnici Kfora i pripadnici Euleks policije, na nekoliko mesta obavljaju detaljnu kontrolu vozila i putnika.

Građani kažu da bez čvrstih garancija da neće biti granice sa centralnom Srbijom i da će važiti srpska dokumenta, neće napustiti mesto gde protestuju od juče.

Sa građanima su i čelnici lokalnih samouprava iz Kosovske Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića, načelnik Kosovskomitrovačkog okruga, koji podržavaju njihove zahteve. Predsednici opština sa severa Kosova zatražili su u pismu, koje su sinoć uputili predsedniku republike i Vlade Srbije Tomislavu Nikoliću i Ivici Dačiću da "nađu način i odrede vreme kako bi građane upoznali sa detaljima svih sporazuma koje su u Briselu postigli pregovarači Srbije i Kosova".

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je sinoć nakon sastanka u Briselu da na prelazima neće biti granice, da će Srbi moći da ih prelaze sa dokumentima Srbije i da se neće cariniti roba za sever Kosova. On je kazao da je garant sporazuma visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i da će Srbija suspendovati dogovor ukoliko ne bude poštovan.

A sve je rešeno: Primena sporazuma od sledeće nedelje

"Tražimo garancije da neće biti naplaćivana carina i da će građani i ubuduće moći da koriste lična dokumenta i registarske tablice koje izdaje MUP Srbije", rekao je Stefanović i izrazio očekivanje da će se direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, po povratku iz Brisela, obratiti narodu na Jarinju.

Okupljeni građani očekuju da im se danas obrati neko od predstavnika države, pošto su sinoć odbili predlog predstavnika MUP-a da se pomere sa mesta gde protestuju kako bi radnici AD "Novi Pazar-put" nastavili radove na izgradnji objekata za integrisano upravljanje prelazima.

POVEZANE VESTI

Sreda 05.12.2012. 08:09
Postovani Patrijahu i uvazeno svestenstvo sa vrha Srpske pravoslavne crkve. Ja vas preklinjem i molim da se pridruzite ,nasim mucenicima koji stoje na stubu odbrane Srpskog Kosova. Ja vas molim da sa svojim autoritetom, zaustavite pogubnu politiku,postavljanja granicnih prelaza sa Kosovom. Ja molim urednika Vesti da se organizuje ziro racun kako bi mi iz dijaspore mogli da uplatimo novcanu pomoc nasoj braci. Braco Srbi ko nije u mogucnosti da ode, da se borimo zajedno sa nasom bracom , da makar odemo u crkvu da se pomolimo, da im Bog da snage da istraju!
Sreda 05.12.2012. 08:07
Sada je ovim ljudima potrebna podrška Srba i Srbije više nego ikada! Oni su, bez sumnje, jako hrabri ali ipak neko ohrabrenje od izaslanika naše vlasti bi im dalo krila da istraju u ovom teškom trenutku!
Sreda 05.12.2012. 09:04
Сад је питање ко ће прије ударити на борце за слободу: жандармерија, Кфор или шиптари. Све се бојим да ће ови из Србије најјаче грунути.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online