Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Sreda 02.01.2013.
16:13 >> 19:36h

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Irinej nije "opljačkao" Himelstir

"Vesti" su 27. decembra prošle godine, na osnovu dobijenih dopisa sa teritorije Eparhije srednjoevropske, objavile tekst pod naslovom "Vladika tuži SPC Nemcima?", a odnosi se na "slučaj" suspendovanog episkopa srednjoevropskog Konstantina (Đokića).

Vladika bački Irinej (Bulović)
 

Budući da do zaključenja tog broja našeg lista nisu stigli traženi odgovori od portparola Srpske pravoslavne crkve vladike bačkog Irineja (Bulovića), koji je i administrator novoformirane Eparhije austrijsko-švajcarske, jer je bio na službenom putu, po episkopovom blagoslovu naknadno je odgovorio protonamesnik Vladan Simić, sekretar episkopa bačkog i v.d. sekretara Eparhijskog upravnog odbora Eparhije austrijsko-švajcarske.
 

Vladan Simić, v. d. sekretara EUO Eparhije austrijsko - švajcarske

Da li je tačno da je sa računa Eparhije srednjoevropske 2011. godine skinuto 850.000 evra i prosleđeno vama u Novi Sad, kao administratoru novoformirane eparhije za Švajcarsku, Austriju i Italiju, koje su izuzete iz dotadašnje Eparhije srednjoevropske?

- Nije tačno. Istina je da je odlukom Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve izvršen deobni bilans između Eparhije srednjoevropske i Eparhije austrijsko-švajcarske. Na osnovu rezultata deobnog bilansa, koji su potpisali episkop Konstantin i episkop Irinej, novoformiranoj Eparhiji austrijsko-švajcarskoj pripadaju određena novčana sredstva koja se moraju koristiti za organizaciju crkvenog života u novoj eparhiji. Do sada je na račun austrijsko-švajcarske eparhije u Beč uplaćen mali deo tih sredstava.

Konstantin nije u "kućnom pritvoru"


Da li je tačno da je vladika Konstantin u "kućnom pritvoru"?

- Nije tačno.

 

Da li je tačno da će u ovom postupku, vezanom za suspenziju vladike Konstantina, imati posla i nemački poreski i sudski organi, pošto je on nemački državljanin?

- To ne znamo, niti je potrebno da znamo, a državljanstvo episkopa Konstantina je potpuno nebitno za Srpsku pravoslavnu crkvu.

U Novi Sad ili Eparhiju bačku nije donet nijedan evro. Naprotiv, dobar deo crkvenih poslova u novoformiranoj eparhiji koji iziskuju i određene troškove pokrila je Eparhija bačka. Pored toga, vladika Irinej se odrekao svih novčanih primanja koja mu pripadaju kao episkopu administratoru u korist fonda za pomoć siromašnim studentima i bogoslovima i drugim materijalno ugroženim licima isključivo sa teritorije Eparhije austrijsko-švajcarske, a po potrebi, njegovim odgovarajućim diskrecionim odlukama, i licima iz drugih eparhija naše Crkve, izuzev Eparhije bačke (jer je predviđao ovakve insinuacije i klevete).


Da li je tačno da ste na Svetom arhijerejskom saboru tražili dodatnih 500.000 evra kao administrator te nove eparhije?


- Nije tačno. Episkop Irinej ne potražuje ništa. On je od Svetog arhijerejskog sabora i Svetog arhijerejskog sinoda zadužen da organizuje rad eparhijskih tela u novoformiranoj Eparhiji austrijsko-švajcarskoj do izbora i ustoličenja eparhijskog arhijereja ove eparhije i za svoj rad ne želi da primi ništa, smatrajući rad za svetu Crkvu dovoljnom nagradom.
 

Da li je tačno da je delegacija Svetog sinoda ušla u službene eparhijske prostorije u Himelstiru 14. decembra 2012, kad njima nije bio prisutan nadležni episkop i zapečatila iste?

- Nije tačno. Istina je da je sinodska komisija, u prisustvu i uz asistenciju eparhijskih službenika, ušla u prostorije Eparhije srednjoevropske upravo po nalogu nadležnog arhijereja Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja u svojstvu administratora te eparhije. Vladika Konstantin je već bio suspendovan i, shodno tome, nije bio nadležan za Eparhiju srednjoevropsku. Prostorije su u skladu sa propisanom procedurom zapečaćene, a o svemu je sačinjen zapisnik koji su pored članova sinodske komisije potpisali svi eparhijski službenici.

POVEZANE VESTI

Sreda 02.01.2013. 19:25
Srbi svetosavci..navalite sada u okupirane hramove SPC, Bozic, Sveti Jovan..navalite i ostavite koju paru kardinalima i biskupima komunjarskim..Zaboraviste mucenika Artemija i progon sestara iz manastira od strane Sluzbinih kardinala..SPC cuti dok okupatorska vlast izdaje srpske zemlje i Kosmet..Ko god ostavi 1 dinar ovim kardinalima, ucestvuje u okupaciji Slobodne Srbije. Kardinali i biskupi lizu s..ak politicarima za kojem je glasalo samo 20% Srba u Otadzbini i 0% Srba u Rasejanju..SPC nije vec 70god narodna, nego sada pokazuje pravo, pokvareno, prljavo lice !!!
Sreda 02.01.2013. 18:12
Pitaj moga brata lazova. A da li je tacno da Irinej hoce da postavi svoga coveka, novopecenog konsultanta Irineja-2, vatikansku vezu, umesto Konstantina? Nije tacno! A da li je tacno da je Tasa napravio desant na Gracanicu (ista metoda primenjena u Himelstiru), pa naravno da nije....itd. itd.
Sreda 02.01.2013. 18:56
Јао Србијо!!! Шта нам раде језуити проклетог Ватикана.Само гледају да нас посвађају и цркву нам Православну растуре.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online