Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 19.01.2013.
14:02
Beta A

Fond za sever KiM: Saradnja ili autonomija

Formiranje fonda za sever Kosova obeležiće početak saradnje Srba iz tog područja s kosovskim institucijama, piše prištinska "Koha ditore". S druge strane, dnevnik "Zeri" ima potpuno drugačiji pristup dogovoru o formiranju fonda, ocenjujući da to predstavlja pečat za autonomiju severnog dela Kosova.

"Fond će obeležiti početak saradnje Srba s kosovskim institucijama: Na sastanku Dačića i Tačija u Briselu najduže se razgovaralo o tome koju teritoriju fond treba da pokriva
 

Fond, u koji će se slivati sredstva vlada Kosova i Srbije i dažbine koje se ubiru na prelazima na severu, na početku će imati 16 miliona evra i njime će upravljati predstavnici Evropske unije, dok će informacije o poslovanju dobijati obe vlade.

"Predstavnici kosovskih Srba imaće pravo da iznose zahteve u vezi s najprioritetnijim investicijama u tom delu Kosova", prenosi list i dodaje da se na sastanku premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija u Briselu najduže

razgovaralo o tome koju teritoriju fond treba da pokriva.

Izvor dnevnika navodi da je kosovski premijer insistirao da Vučitrn, Srbica i južni deo Mitrovice budu deo tog fonda kojim bi na taj način bio obuhvaćen čitav region Mitrovice.

Izvori dnevnika bliski sastanku u Briselu kazali su za "Koha ditore" da su se dvojica premijera dogovorili oko plana zamene bezbednosnih struktura Srbije na severu, kao i o strukturama lokalnih Srba koje će sarađiivati sa institucijama Kosova. Osetljiva pitanja kao što su funkcionisanje Okružnog suda u Mitrovici i policije ostavljeno je za naredni susret dvojice premijera sredinom februara.

Zeri: Fond za sever, pečat na autonomiju

Međutim, drugačiji pristup dogovoru o formiranju fonda ima dnevnik "Zeri", koji ocenjuje da to predstavlja pečat za autonomiju severnog dela Kosova. U tekstu pod naslovom "Fond za sever, pečat na autonomiju" taj list prenosi stavove pokreta Samoopredeljenja da poseban fond za sever prevazilazi nadležnosti zvanične Prištine i legalizuje ono što se naziva eksteritorijalnost.

Međutim, predstavnici najveće opozicione stranke, Demokratskog saveza Kosova, ne komentarišu postignuti dogovor, već zahtevaju da premijer Tači u najkraćem roku informiše Skupštinu Kosova o poslednjem sastanku o suštini sporazuma koji su na njemu postignuti. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online