Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 13.02.2010.
15:07
Vestionline A

Vladika Artemije privremeno smenjen

Sveti arhijerejski sinod SPC danas je privremeno razrešio vladiku raško-prizrenskog Artemija upravljanja eparhijom, a za administratora odredio umirovljenog episkopa Atanasija. U toku je protest ispred patrijaršije.

Protest ispred patrijaršije
 

Episkop bački Irinej rekao je novinarima posle sednice Sinoda da je pokrenut postupak za utvrđivanje kanonske odgovornosti vladike Artemija, jer je Sinod zaključio da je on iskazao nemoć da odgovorno upravlja eparhijom.

Odluka o privremenom razrešenju vladike Artemija važiće do okončanja postupka za utvrđivanje kanonske odgovornosti, odnosno do Svetog arhijerejskog sabora SPC.

Sinod je zaključio da je u finansijsko-materijalnom poslovanju Raško-prizrenske eparhije bilo propusta za koje je vladika Artemije posredno odgovoran jer je propustio da proveri odluke svojih saradnika.

Nekoliko stotina ljudi, koji podržavaju episkopa raško-prizrenskog Artemija, okupilo se danas ispred zgrade Patrijaršije u Beogradu gde se održavala sednica Sinoda na kojoj se raspravljalo o finansijskom poslovanju Eparhije raško-prizrenske.

Među okupljenima su članove "Garde Cara Lazara" i "Obraza", vernike i sveštenike iz Artemijeve eparhije. Okupljeni ispred Patrijaršije u znak podrške Artemiju pevaju pesme o Kosovu i Metohiji i nose slike svetaca i transparente podrške Artemija.

Ispred Patrijaršije se nalaze pripadnici policije.

Među vernicima juče je, kako je prenela štampa, sms sa pozivom na današnji skup podrške vladici Artemiju, a iguman jednog manastira na Kosovu savetovao je vernike koji su mu se obratili sa molbom da im kaže da li da se odazovu pozivu odgovorio je - da on sam neće ići, jer "crkva nije politička partija".

Sinod je zasedanje počeo u četvrtak, 11. februara, dan pošto su izaslanici Sinoda saslušali vladiku Artemija i pregledali finansijsko-materijalno poslovanje njegove eparhije.

Saslušanje je obavljeno u skladu sa odlukama Sinoda od 5. februara, jednoj od prvih sednica koje su održane nakon ustoličenja patrijarha Irineja, ali detalji tih odluka nisu saopšteni.

U dnevni red današnjeg zasedanja uvršćeni su podaci do kojih je došla komisija Sinoda sa vladikom Amfilohijem na čelu i koja je dobila zadatak da pregleda poslovanje i graditeljstvo na Kosovu i Metohiji, u koje je, pod okriljem Eparhije raško-prizrenske, bilo uključeno i privatno preduzeće "Rade Neimar".

Danas su dva Srpska nacionalna veća, Kosova i Metohije i severnog Kosova saopštili da daju podršku vladiki Artemiju u svim aktivnostima na očuvanju Srba i srpske države na Kosovu i Metohiji i ocenili da se protiv episkopa raško-prizrenske eparhije vodi neprimeren pritisak i medijska kampanja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online