Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Petak 15.02.2013.
01:10
Lj. Ivanović - Vesti A

Datum u junu, Tačiju sever

Evropska unija je odlučila da Srbiji u junu odobri datum za početak pristupnih pregovora za članstvo u Evropskoj uniji, kažu za "Vesti" izvori bliski Direktoratu za proširenje EU i dodaju da će pregovori za ulazak Srbije u Uniju biti otvoreni najverovatnije do kraja godine.

GRANICA: Integrisani prelaz između Srbije i Kosova
 


Uz odluku o početku poslednje faze evrointegracija zakačena je i lista uslova koje Srbija mora da ispuni do juna, odnosno sednice Ministarskog saveta EU na kojoj će odluka biti objavljena. U prvom redu to je puna primena sporazuma o integrisanom upravljanju granicama između Kosova i Srbije, rešenje podele novca od carinskih prihoda i treće, ali i najteže, ukidanje takozvanih paralelnih institucija Srbije na severu Kosova, koje su već godinama trn u oku kosovskog premijera Hašima Tačija.


Navodno, ukidanje institucija ne podrazumeva njihovo potpuno gašenje, već integraciju u institucije države Kosovo, uz visok stepen autonomije. Prema informacijama "Vesti", Beograd je spreman da sve pomenute uslove ispuni.
 

Tako će i naredna nedelja biti presudna za nastavak evrointegracija Srbije, jer se premijer Srbije Ivica Dačić sastaje sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem u Briselu, a tema su upravo "paralelne institucije".

S druge strane, vicepremijerka Suzana Grubješić uverava Francuze u spremnost Srbije da otpočne pregovore, a prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić putuje u sredu u Berlin kako bi s nemačkim zvaničnicima govorio o početku pregovora i dijalogu s Prištinom.

EU ZADOVOLJNI: Milica Delević i Vensan Dežer
 


Predsednica Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije Milica Delević izjavila je da građani Srbije zaslužuju da u junu dobiju datum za početak pregovora za članstvo u EU.  Delevićeva je rekla da u tom smislu očekuje pozitivne signale sledeće nedelje iz Nemačke.


- Iznećemo nemačkim zvaničnicima šta je sve Srbija do sada uradila u reformama. Verujem da ćemo dobiti pozitivan impuls kako bi država nastavila ceo proces u pozitivnom smeru - rekla je Delevićeva.


Odgovarajući na pitanje do kada Beograd mora da ispuni ključni uslov - "normalizaciju odnosa sa Prištinom", da bi dobila pozitivnu ocenu, ona je navela da pregovori sa Prištinom, ali i diplomatske aktivnosti države moraju da budu maksimalno intenzivirani.

DOVRŠAVA ZAPOČETI POSAO: Ivica Dačić sa Jelkom Kacinom
 


- Prvo "prolazno vreme" je preporuka Evropske komisije o napretku dijaloga Beograda i Prištine i o reformama u Srbiji koja će biti doneta u aprilu. Važno je da taj izveštaj bude jasan i pozitivan prema Srbiji. To bi otvorilo vrata i za dobijanje datuma u junu - rekla je Delevićeva.


Svi su saglasni u jednom - Beograd će u naredna četiri meseca morati da "guta velike žabe" i kako je Vlada na to spremna, iz Brisela je diskretno signalizirano da nikakvi izbori sada nisu korisni ni za proces evrointegradcija Srbije, niti za dijalog Beograd-Priština.

"Pomirenje" sa Hrvatima

 

Srbija ima još jedan veliki problem koji mora da reši do juna, ili najkasnije do početka pregovora na jesen. Naime, naša zemlja je u sudskom sporu sa Hrvatskom koja u julu postaje punopravna članica Unije. Ukoliko se tužba Hrvatske prema Srbiji za agresiju, i srpska kontratužba za genocid ne povuku, Zagreb će imati ogroman ucenjivački potencijal prema pregovorima, baš kao što je Slovenija imala prema Hrvatskoj zbog nerešene granice u Piranskom zalivu. Zato je u interesu Srbije, ali i Hrvatske, da se pravni spor što pre prekine. 

 

Proces traje godinama

 

Ne postoji nikakav rok u kojem se pregovori za članstvo u EU moraju završiti. U samom procesu, koji može da traje godinama, pregovara se o uslovima pod kojim država kandidat pristupa EU i njenim osnivačkim ugovorima. Kada se pregovori jednog dana završe, zemlja kandidat potpisuje Ugovor o pristupanju, a da li će se u zemlji kandidatu raspisivati referendum o članstvu ili ne, uređuje se domaćim zakonima. 

 

Poglavlja

 

Kada je o samim pregovorima reč, izvesno je da će Unija tražiti da se krene od najtežih poglavlja. Pregovori zemlje kandidata za članstvo i EU podeljeni su u 35 poglavlja takozvanih temeljnih prava. Srbija će se na startu suočiti s onim gde je najproblematičnija, a to su Poglavlje 23 (Pravosuđe i temeljna prava) i Poglavlje 24 (Pravda, sloboda i sigurnost), dok su za kraj ostavljene najlakša poglavlja za pregovaranje kao - "13" (Ribarstvo), "1" (Sloboda kretanja roba) ili "18" (Statistika). 

 

Kacin: Srbija će slaviti

 

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin juče je u Beogradu rekao da je datum za početak pregovora o ulasku Srbije u EU nadohvat ruke i da će Srbija u prvoj polovini ove godine imati razloga da slavi. Upitan šta očekuje od naredne runde dijaloga Dačića s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, Kacin je rekao da on nema šta da očekuje i da su dvojica premijera ti koji će obavestiti građane svojih država šta su postigli i šta predlažu. 

 

Dežer optimista

 

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer kazao je da je optimističan da će EU tokom juna utvrditi datum za početak pristupnih pregovora sa Srbijom, i naglasio da će konačnu odluku doneti Savet ministara svih 27 zemalja EU.


- Vlada Srbije je uložila ogromnu energiju da ispuni uslove koji se od nje traže, i nadam se da će u junu dobiti datum za pregovore. Nadam se da će mišljenje biti pozitivno i da će Srbija ispuniti poznate kriterijume - rekao je on.

B. R.

 

 


OD POČETKA EVROINTEGRACIJA PROŠLO 13 GODINA

Trnovit put ka Evropskoj uniji

 

Evropski put Srbije počeo je zapravo 2000. godine, ali se EU tek na Samitu u Solunu 2003. obavezala da će sve zemlje Zapadnog Balkana ući u EU ako ispoštuju kopenhaške kriterijume. Zbog nesaradnje s Hagom 3. maja 2006. otkazani su pregovori o Sporazumu i stabilizaciji EU sa SCG, a nastavljeni su tek u junu 2007. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je potpisan 29. aprila 2008. godine, a 19. decembra 2009. stupio je na snagu bezvizni režim sa 25 članica EU i tri zemlje koje nisu članice Unije, ali jesu u Šengenskom sporazumu.


Srbija je podnela zahtev za prijem u članstvo EU 22. decembra 2009, te je 24. novembra 2010. evropski komesar za proširenje Štefan File uručio predsedniku Vlade Srbije Mirku Cvetkoviću Upitnik Evropske komisije o zahtevu Srbije za članstvo u EU. Evropski parlament ratifikovao je 19. januara 2011. u Strazburu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije.


Evropska komisija je u svom mišljenju o kandidaturi Srbije 12. oktobra 2011. preporučila da se Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u EU te da se pregovori o članstvu otvore čim Srbija ostvari "napredak u dijalogu sa Prištinom". Evropski savet je dao Srbiji status kandidata 1. marta 2012. godine.

POVEZANE VESTI

Petak 15.02.2013. 01:18
"Kacin: Srbija će slaviti" Ja licno sam u zalosti ... a vi kako hocete...!?
Petak 15.02.2013. 01:29
"Svi su saglasni u jednom - Beograd će u naredna četiri meseca morati da "guta velike žabe" Totalni KRAH ...... sta smo sve pojeli do sad i opet je malo ..... jescemo dok se ne udavimo ..... zbog cega ,da se pita razuman covek..?! Procitah negde da je Srbija politicki pingvin od koga se trazi da bi je priznali nauci da leti ...... i umesto da pliva i lovi ribu ...... ovaj "pingvin" uporno skace uvis ne bi li poleteo..... radosti i zabava za gledaoce oko pingvina...! Od amatera ima gore - amater pingvin...!
Petak 15.02.2013. 04:57
Sve se to unapred znalo,ko je mislio da ce Tomislav Nikolic (predsednik sa kupljenom diplomom)sa nekim pregovarati i nadmudriti ga u pregovorima ili Dacic zvani "Kale brdo" uraditi nesto za Srbiju, grdno se prevario.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online