Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 18.04.2013.
14:20
J.L. Petković, RTS, B92 A

Sutra nastavak pregovora u Briselu

Hašim Tači i drugi članovi delegacije Kosova, na zahtev Visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, vratili su se sa ljubljanskog aerodroma u Brisel da nastave dijalog, saopšteno je iz Tačijevog kabineta. Kako prenosi Rojters, delegacije Beograda i Prištine ponovo će se sastati sutra u Briselu.

Ponovo za pregovaračkim stolom: Ivica Dačić, Ketrin Ešton i Hašim Tači

Dijalog Beograda i Prištine nastaviće se sutra u Briselu, rekla je danas portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič, uz ocenu da su razlike u stavovima dve strane male.

"Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton mora da sastavi izveštaj do ponedeljka i želela bi da i jedna i druga delegacija još jednom pogledaju ove predloge i vide da li je moguće doći do dogovora", rekla je Maja Kocijančič za RTS.

Ministarka za evrointegracije Kosova Vljora Čitaku napisala na svom tviter profilu da se delegacije Beograda i Prištine vraćaju u Brisel na nastavak pregovora. Ona dodaje da se dijalog dve strane uz posredovanje EU nastavlja sutra.
 

"Potreban nam je sproazum ne smao zbog normalizacije odnosa već i zbog toga da bi mogli da se fokusiramo na reforme", napisala je Čitaku na svom tviter nalogu.
 

Podsetimo da je noćas u Briselu završena deveta runda dijaloga Beograda i Prištine je bez postizanja sporazuma, iako je sve juče nagoveštavalo da će dogovor ipak biti postignut.

Srbija dobila bolju ponudu?

Kako RTS nezvanično saznaje, Srbiji ponuđen novi dokument u Briselu, znatno bolji nego ranije. Četiri srpske opštine imaće lokalne policijske komandire. Predviđen je Okružni sud u Kosovskoj Mitrovici. Srbija treba da se izjasni o ovoj ponudi u narednih nekoliko dana.
 

Četiri srpske opštine, Kosovska Mitrovica (severna), Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, imaće lokalne policijske komandire, a Zajednici opština neće biti pridodavane nove jedinice, navodi se u novom dokumentu koji je Srbiji ponuđen u Briselu, saznaje RTS.
 

To, praktično, znači da će policiju činiti Srbi koji sada predstavljaju 98 posto populacije na severu Kosmeta. Lokalne policijske komandire trebalo bi da imaju i opštine južno od Ibra u kojima su Srbi većina. Znatno je poboljšan predlog sporazuma i u oblasti pravosuđa. Predviđen je Okružni sud u Kosovskoj Mitrovici i isturena odeljenja tog suda u sve četiri opštine.
 

Očekuje se da se Srbija o ovoj ponudi izjasni u narednih nekoliko dana. U tom cilju, obaviće se konsultacije sa svim parlamentarnim strankama i sa predstavnicima kosovskih Srba. Za primenu dogovora tražiće se garancije NATO-a i očekuje se sastanak srpskih zvaničnika sa generalnim sekretarom Alijanse Andersom Fog Rasmusenom. NATO treba da garantuje da vojska Kosova neće biti prisutna na severu pokrajine. Ingerencije zajednice opština uključuju nadležnosti nad delom obrazovnog i zdravstvenog sistema, kao i nad prostornim planiranjem i ekonomskim razvojem.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.04.2013. 15:02
Pretpostavljam da ce i u ovoj epizodi Vucic da podvikne Taciju i da ispadne naj naj ...
Četvrtak 18.04.2013. 14:31
Pa ovo je sapunica covece.Ovi mora da zatvore rupu, ha-ha....sad ce nakon Amera i Evropljani da kazu......Pokusali smo, nema veze, NIJE BITAN POTPIS.Bitna je betonizacija Srbije u EU, sigurnost za nemacku ekonomiju dok se kineske firme drze dalje i naravno sigurnost anglosaksonskih gasnonaftnih trasa.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online