Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
33
Četvrtak 25.04.2013.
11:52
Beta A

Kako se Nikoliću oteo "genocid"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić u emisiji Interview 20 na bosanskoj BHT izvinio zatražio je pomilovanje za Srbiju zbog Srebrenice, a u tome mu se nekako otela i reč genocid.

Tomislav Nikolić: Klečim i tražim pomilovanje za Srbiju
 

Iako je državna politika Srbije bila da se za Srebrenicu nikada ne vezuje reč genocid, već isključivo govori o ratnom zločinu, pa je tako i Skupština Srbije donela deklaraciji o osudi zločina tokom prethonih ratova, predsednik Nikolić je gostujući na bosanskoj televiziji spojio Srebrenicu i genocid.

Na pitanje o zločinu u Srebrenici u julu 1995. godine, Nikolić je rekao da se "genocid mora dokazati". Na insistiranje novinarke da se mora složiti sa tim da sve što se događalo u Srebrenici ima karakteristike genocida, dodao je da je "sve što se dešavalo na prostoru bivše Jugoslavije imalo karakteristike genocida".

Na konstataciju da Srebrenica ipak ima posebnu težinu zbog 8.000 ubijenih, Nikolić je rekao da kleči zbog toga i traži pomilovanje za Srbiju.

"Klečim zbog toga, evo klečim i tražim pomilovanje za Srbiju zbog zločina koji je izvršen u Srebrenici. Izvinjavam se za zločine koje je u ime naše države i našeg naroda učinio bilo koji pojedinac", kazao je Nikolić.

Predsednik Srbije je rekao da mu je žao zbog svih zločina počinjenih nad Bošnjacima i da će se pokloniti žrtvama genocida, a najavio je i da će posetiti Srebrenicu.
 

Sva predsednička izvinjenja

Nikolić je drugi predsednik Srbije koji se izvinio za zločine počinjene tokom rata u bivšoj Jugoslaviji, ali su pre toga zvanična izvinjenja upućena i iz vrha tadašnje državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Pre Nikolića za zločine koje su počinili pripadnici srpskog naroda u BiH izvnio se Boris Tadić, na početku predsedničkog mandata, tokom posete Sarajevu 6. decembra 2004. U junu 2007. Tadić se u emisiji Hrvatske telvizije (HRT) izvinio građanima Hrvatske zbog nedela i zločina rekavši da "svim građanima Hrvatske i svim pripadnicima hrvatskog naroda" koje su učinili nesrećnima pripadnici srpskog naroda, upućuje izvinjenje i preuzima za to odgovornost.

Tadić je bio i prvi predsednik Srbije koji je posetio Vukovar, u novembru 2010. kada se izvinio porodicama svih nevino stradalih žrtava na Ovčari 1991. godine.

I predsednik Hrvatske Ivo Josipović istog dana uputio je reči izvinjenja, kada je sa Tadićem posetio Paulin Dvor kod Osijeka gde je u decembru 1991. ubijeno 18 srpskih i jedan civil mađarske nacionalnosti. Josipović je rekao da žrtve tog zločina zaslužuju izvinjenje, jer ni za jedan zločin ne postoji opravdanje.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović izvinio se u aprilu 2010. u Sarajevu za učešće Hrvatske u politici koja je 90-ih godina pokušavala da podeli Bosnu i Hercegovinu. Josipović je u parlamentu BiH rekao da "duboko žali što je i Republika Hrvatska svojom politikom u 90-im godinama prošlog veka doprinela stradanjima ljudi i podelama koje nas i danas muče".

Josipović je drugi hrvatski predsednik koji se izvinio zbog događaja tokom rata u bivšoj Jugoslaviji. Njegov prethodnik Stjepan Mesić i predsednik nekadašnje Srbije i Crne Gore (SCG) Svetozar Marović su 10. septembra 2003. u Beogradu uputili u ime građana svojih zemalja međusobna izvinjenja za sva zla ili štetu koja su građani dve zemlje činili jedni drugima, naglasivši da krivica za počinjene zločine mora biti pojedinačna.

Marović se potom 13. novembra 2003. godine u Sarajevu izvinio "za svako zlo ili nesreću koju je bilo ko u BiH pretrpeo zbog SCG".

Za stradanja u ratu u Hrvatskoj, posebno na području Dubrovnika, u junu 2000. godine izvinio se i crnogorski predsednik Milo Đukanović.

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović 1. novembra 2010. izvinio se za "svakog nevinog coveka koga je Armija BiH ubila". "Svaka nevina zrtva je jednaka", rekao je sin nekadašnjeg lidera Bošnjaka Alije Izetbegovića za radio B92 ali i dodao da "kada se saberu svi zločini Armije BiH, nisu ravni jednom satu zločina u Srebrenici".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 25.04.2013. 11:58
Ovaj nikolic je olicenje zla! Sve sto je rekao daje veliku dozu ohrabrenja mulimanima u daljem nastojanju ukidanja RS-a i preuzimanju kontrole nad BIH sve u koordinaciji sa zapadom! A vi srbijanci mi se pocinjete gadit kroz politiku vasih politicara koje ste vi doveli na vlast!
Četvrtak 25.04.2013. 12:10
Evo on se silno trudi da zavadi nas Srbe u RS-u i vas preko Drine, SMRADU PROZAPADNI, ti nemaš srpstva ni gram niti ćeš ga ikad imati, pozdrav braći Srbima iz ETNIČKI ČISTE SRPSKE HERCEGOVINE!!!
Četvrtak 25.04.2013. 12:47
Mi iz Rep.Srpske smo veći Srbi od vas u Srbiji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online