Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 24.07.2013.
12:31
J. L. Petković - Vesti A

O zločinima OVK se ćuti zbog straha

Kada bih oformio sud za sve oni koji su me psovali i vređali, spao bih na nizak nivo iz kog bih izašao uprljan, kaže u ekskluzivnom intervjuu za "Vesti" albanski pisac Fatos Lubonja, koji je nedavno istrpeo brojne napade i uvrede predstavnika kosovskih vlasti zbog izjava da je politička elita u Prištini i u Tirani zatvorila oči pred zločinima OVK.





 

Zašto je ta elita zatvorila oči?


- Zbog dominacije nacionalističke retorike u političkom diskursu i njegove upotrebe za osvajanje legitimiteta, zatim zbog čuvanja slike Kosova u kontekstu opravdavanja zločina OVK-a u odnosu na srpske zločine nad Albancima; zbog glorifikacije vođa čija je popularnost i vlast izgrađena na mitologiji rata. U kombinaciji sa strahom od njih, pitanje zločina OVK-a ne samo nad Srbima i Romima, već i nad samim Albancima, je tabu tema.

Ima li istinskog međuetničkog pomirenja bez istrage o zločinima?

- Kažnjavanje zločina ne vidim toliko kao sudski proces, koliko kao jedan kulturni i psihološki proces. Prvi problem je što se ove stvari moraju priznati kao zločini, ne od strane Haga, već od strane onih koji zločine nazivaju heroizmima, a počinioce herojima, a koji su, na žalost, još uvek većina u regionu. Da bi započeo proces pomirenja, ne treba čekati zatvaranje istraga i kažnjavanje. Naprotiv, proces katarze i kulturnog preporoda, pogotovu kod mladih, može da pomogne i istragu i kažnjavanje zločina u budućnosti.

Ocenili ste reakcije albanske političke elite na oslobađajuću presudu Ramušu Haradinaju kao licemerne. Da su tako reagovali zbog svog "putera na glavi"?


- Licemreje političke elite Tirane najviše je izraz podele istog etnonacionalističkog diskursa sa kosovskom elitom i usaglašenost prema ovom diskursu koji dominira diskursom postnacionalističkih evropskih vrednosti, koji je, u vremenu u kojem živimo, u krizi i u samoj Evropi.


Vaš tekst je u Prištini dočekan na nož. Jeste li uplašeni?

- Podrazumeva se da nije prijatno da dobijaš pretnje. Sa jedne strane, to vidim kao dokaz autentičnosti onoga što sam rekao. Na sreću, vladavina etnonacionalističkog diskursa na Kosovu i u Albaniji nije prisutna među svim Albancima. Suočavanje sa time je deo posla kojim se bavim kao pisac, novinar i aktivista za ljudska prava. Sviđa mi se odgovor sudije Falkonea na pitanje postoji li strah od mafije. On je kazao: "Problem nije da se ne plašiš, već da ne budeš uslovljen strahom".

Portparol Alijanse za budućnost Kosova Ernest Luma Vas je vređao, hoćete li ga tužiti?

- Kada bih oformio sud za sve oni koji su me psovali i vređali i koji su mi se obratili na društvenim mrežama ovim povodom, spao bih na nizak nivo, iz kog bih i sam, kako mi se čini, izašao uprljan.
 

"Kučkin sin"

 

Jedna od "uvreda" je da ste "Srbin koji govori albanski". Je li to uistinu uvreda ili komentar koji oslikava nesreću kosovske politike?

- Više nego uvreda "kučkin sine" koju je upotrebio Luma to je identifikacija sa neprijateljem, što će značiti i poziv za moje udaljavanje iz društva koje je zamišljeno kao etničko, što je još gore. To je pokazatelj koliko nam je još rada potrebno da u regionu sagradimo društvo pojedinca koji imaju svoju individualnost i klimu ljubavi i saradnje među različitim narodima Balkana.


Što pre iz izolacije

 

Šta biste poručili narodu na Kosovu?

 

- Sa Kosova sam primio puno čestitki za tekst, čak sam dobio i i javnu podršku od kolega novinara. Poruka i za Albance, i za Srbe, i za Makedonce je ista: da izađemo što pre iz izolacije, mržnje i uterivanja etnonacionalizma gde želi da nas zadrži manjina političara. Ako je nekada ovo stanje najviše bilo tragično, danas je najviše smešno.

POVEZANE VESTI

Sreda 24.07.2013. 12:38
Svaka cast Lubonji i njegovim radovima!!! Samo neka se cuva Tacievih gorila i bice sve u redu...a njegove tekstove cu nastaviti da citam... i siguran sam da ima jos Albanaca kao Ljubonja samo sto eto...rece covek...cuti se zbog straha?! velika podrska za njega i njegove ZLATNE radove!
Sreda 24.07.2013. 13:16
Напокон и са КиМ лепа вест да нису сви Албанци Тачијеви терористи!
Sreda 24.07.2013. 12:56
sve ce njih uranijumska svetlost procistiti sa prostora kosmeta! a nase ne samo da istrpimo muski napade iz eu nato...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online