Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 03.09.2013.
13:54
Srna A

"Zapretiti Hrvatskoj sankcijama zbog Vukovara"

Direktor Dokumentaciono-infmoracionog centra "Veritas" Savo Štrbac ocenio je za beogradske agencije da protesti u Vukovaru zbog postavljanja dvojezičnih tabli predstavljaju šovinističke i fašističke ispade i da bi zbog toga EU morala da zapreti Hrvatskoj sankcijama.

Direktor Dokumentaciono-infmoracionog centra "Veritas" Savo Štrbac
 

Štrbac je rekao da fašističke metode - razbijanje tabli, uzvici, slikanje sa razbijenim pločama i sa ustaškim simbolima deluju zatrašujuće.

Podjenako bole srpske i hrvatske rane

Savo Štrbac je podsetio da je Hrvatska uskladila svoje zakone sa evropskim i da u onim opštinama gde Srbi čine trećinu stanovništva, moraju biti dvojezični natpisi, jer Srbi imaju pravo na svoje pismo i jezik. On je naveo da ne može da stoji obrazloženje za proteste zbog ćirilice da su "ratne rane još sveže" i da su takve izjave u skladu sa zvaničnom politikom Hrvatske da su Srbi i Srbija izvršili agresiju i genocid.

"Jesu rane sveže, ali podjednako bole ratne rane i Hrvate i Srbe. Zašto bi bol kod Hrvata bio veći, nego kod Srba", rekao je Štrbac.

"To nisu nacionalistički ispadi, to su šovinistički, a ja bih išao i korak dalje i rekao - i fašistički", izjavio je Štrbac, komentarišući najnoviju histeriju u Hrvatskoj protiv ćirilice. Štrbac je rekao da demonstranti protiv ćirilice, među kojima se mogu videti i neki "crnokošuljaši", protestujući zbog tog pisma, polaze od pogrešnog stava da je ćirilica vezana samo za Srbe.

"Ne poistovećivati Ćirilicu sa Srbima i događajima u ratu"

"Ćirilica je pismo više slovenskih naroda. Pogrešno je poistovećivati to pismo sa Srbima i događajima u ratu", rekao je Štrbac, navodeći da je pogrešno i to što se 18 godina posle rata na ovakav način ponaša veći broj, ako ne i većina stanovnika Hrvatske.

Štrbac ocenjuje da će biti još natezanja između vlasti i protivnika ćirilice, ali da će na kraju morati da pobedi vladavina prava u Hrvatskoj ili će EU morati da zapreti Zagrebu sankcijama, kao što je to uradila u slučaju "leks Perković".

"Mislim da će se nakon dužeg natezanja vlasti i demonstranata, Hrvati dozvati pameti ne zato što žele ćirilicu, nego što će EU izvršiti pritisak da se održe dvojezični nazivi", rekao je Štrbac.

POVEZANE VESTI

Utorak 03.09.2013. 15:56
Kakve sankcije, njih treba napasti bre Savo
Petak 13.09.2013. 13:31
e jeco jeco a sta vi srbi mislite da je sve srpsko,kako vi razmisljate ako je jedna srpska kuca to je srpsko,svko uredjuje svoje u svojoj drzavi a kad ce srbija u eu nikada,dok ne priznate Kosovo
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online