Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Sreda 04.09.2013.
12:36
D. Dekić - Vesti A

Iz Beograda ni glasa protesta

Vlast u Srbiji ostala je potpuno nema pred vukovarskim incidentima do te mere da ni reč iz zvaničnog Beograda nije prešla granicu na Dunavu kada je čekić razbijao table s ćiriličnim napisima.

Smeta im ćirilica: Šovinisti u Vukovaru skidaju dvojezične table
 

U kabinetu predsednika Srbije Tomislava Nikolića nisu imali informaciju da li će šef države reći bilo koju reč osude dešavanja koja su pretila još ozbiljnijim incidentima. Reagovanje je izostalo i u Vladi Srbije. Kako su nam rekli, velika je gužva zbog prve sednice rekonstruisanog kabineta premijera Ivice Dačića, pa "nisu imali nikakvu informaciju" hoće li biti ikakve reakcije na situaciju u Hrvatskoj.

Etničko čišćenje

Milojko Budimir podseća da je hrvatski Sabor doneo više diskriminatorskih zakona kojima je cementirano etničko čišćenje Srba iz Hrvatske.
- To najbolje potvrđuje nemogućnost povratka Srba na vekovna ognjišta, jer im je oduzeto stanarsko pravo, a porušene i devastirane kuće nisu obnovljene. Umesto da Hrvatska za takvo ponašanje bude kažnjena, ona je nagrađena članstvom u EU - istakao je Budimir.

Potrebu da reaguju nisu imali ni u Ministarstvu spoljnih poslova gde nam je rečeno da se "trenutno neće oglašavati" tim povodom, dok je u Kancelariji za saradnju sa dijasporom i Srbima odgovor bio "verujte da nemam informaciju" o tome.


Glasa nije bilo ni iz parlamenta, a narodni poslanik na listi naprednjaka i predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta je prokomentarisao za "Vesti" da je apsolutno osuđujuće to što se dešava u Vukovaru. On ističe da od hrvatskih vlasti očekuje da konačno sprovedu Zakon o pravima nacionalnih manjina donet još pre 11 godina.


- Trebalo je da još 2003. godine zaživi taj zakon prema kojem u lokalnim samoupravama gde živi više od jedne trećine stanovništva srpske nacionalnosti, napisi na javnim ustanovama i institucijama treba da budu dvojezični - ukazao je Linta i dodao da postoji takva 21 opština i dva grada Vukovar i Vrbovsko.


Uz opasku da zvanični Zagreb kasni više od decenije u sprovođenju zakona, Linta podseća da je Hrvatska članica Evropske unije i da mora da se ponaša ne samo u skladu sa svojim zakonima već i pravima te zajednice.


- Nasilje i netolerancija moraju da budu sankcionisani, a zakon da se sprovede. To ne sme da bude samo deklarativna osuda od strane hrvatskih vlasti - zaključio je Linta.
Situacija u Vukovaru je, prema oceni predsednika Asocijacije izbegličkih i drugih udruženja iz Hrvatske Milojka Budimira, posledica dosadašnje politike u Hrvatskoj prema Srbima, koji su tretirani kao građani drugog reda.


- Sada je valjda svima jasno zašto nije došlo do povratka izbeglih i proteranih Srba u Hrvatsku. Hrvatske vlasti moraju biti odlučnije i kazniti sve one koji seju mržnju i netrpeljivost - rekao je Budimir.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.09.2013. 12:41
А ко да се огласи када на власти има доста усташа и народних издајника ??????
Sreda 04.09.2013. 17:05
"Potrebu da reaguju nisu imali ni u Ministarstvu spoljnih poslova gde nam je rečeno da se "trenutno neće oglašavati" tim povodom, dok je u Kancelariji za saradnju sa dijasporom i Srbima odgovor bio "verujte da nemam informaciju" o tome. .. " - требали сте да их пљунете у лице... или бар матер да им споменете... Иначе, јутрос у "јутарњем програму" на РТС-у, гостовао неки аналитичар (заборавих име) који је на моје искрено запрепашћење, на питање новинарке (маје николић) шта укратко мисли о конкретном догађају, почео са "ПОСЛЕ 3 ГЕНОЦИДА, ХРВАТИМА НИЈЕ ДОСТА " ???? И, наравно, кад је кренуо да појасни, добио је "одговор" дотичне, у виду : "добро, нећемо сад о томе..." ????
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online