Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.10.2013.
10:21 >> 13:47h
Beta A

"Prihvatamo zahteve studenata": 695 na budžetu

Vlada Srbije je na današnjoj sednici odlučila da se u prvu godinu studijskih programa doktorskih studija na visokoškolskim ustanovama čiji je osnivač Srbija, u školskoj 2013/2014. godini upiše 695 studenata čije će studiranje finansirati iz republičkog budžeta.

Ministar prosvete Tomislav Jovanović
 

Studenti uputili realne zahteve

"Zahtevi studenata su potpuno opravdani. Mi još nismo spremni da ispunimo zadate ciljeve koji su se pokazali kao nerealni. Vlada Srbije će predložiti Skupštini Srbije da po hitnom postupku usvoji zahteve studenata (izmene Zakona o visokom obrazovanju)", rekao je ministar prosvete Tomislav Jovanović Radio-televiziji Srbije.

Studenti traže da upis o trošku budžeta u narednu godinu studija bude pod istim uslovima kao i prošle godine - 48 bodova i traže šest ispitnih rokova, a ne pet kao što se predlagalo.

Samovolja direktora

Osvrnuvši se na tvrdnje da pojedini direktori škola u Srbiji zapošljavaju po svojoj volji, a ne po zakonu, Jovanović je rekao da lokalne samouprave postavljaju direktore škola i da tamo gde postoji prevelika umešanost politike, stvari ne funkcionišu kako bi trebalo.

"Maksimalno se zalažem za prekid toga i da uticaj Ministarstva prosvete u izboru direktora škola bude veći nego što je sada", rekao je Jovanović.

Mala matura zadaje muke

Upitan o pripremi "male mature", Jovanović je rekao da predlaže da to bude jedan test - iz matematike i srpskog jezika. U tom jedinstvenom testu bi se procenilo znanje đaka, kao i rad profesora i celokupne škole, rekao je ministar na pitanje da li će do sredine oktobra biti poznato na koji način će se polagati završni ispit na kraju osmog razreda osnovn škole kako bi se izbegla manipulacija s testovima iz prošle školske godine.

Vukova diploma ostaje za sad

Na pitanje o zahtevu pojedinih škola iz Beograda da se ukine Vukova diploma, jer je, kako kažu, izgubila značaj, Jovanović je rekao da se tome protive škole iz unutrašnjosti. Ministar je rekao da Vukova diploma ima tradiciju i da je on protiv
njenog ukidanja.

Jovanović izbegao odgovor o ekskurzijskim dnevnicama

Upitan o zahtevu nastavnika i profesora da njihova dnevnica na eksurzijama bude 2.000 dinara - kao i za druge državne službenike na službenim putovanjima, Jovanović je rekao da se ekskurzije moraju održavati i da su one deo radnih obaveza nastavnika i profesora.

"Najvažnije je sačuvati bezbednost učesnika i edukativnost ekskurzije. Škole koje su ugovorile ekskurzije, moraju ih realizovati po pravilima", rekao je ministar prosvete.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online