Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 24.10.2013.
13:04
D. Dekić - Vesti A

Fond za razvoj: Opljačkali narod i nikom ništa!

Srpski Fond za razvoj, deceniju unazad, umesto u državnoj službi bio je u službi najmoćnijih tajkuna i partijskih ljudi, a od dve milijarde i sto trideset miliona koliko je otišlo za kreditiranje privilegovanih, dve trećine nikada neće biti vraćene, tvrdi za "Vesti" potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević.

Čija su briga proćerdane pare: Milan Knežević
 

Putem tog Fonda, prema njegovim rečima, i pored protivljenja novog ministra privrede Saše Radulovića, nastavljena je praksa ostvarivanja stranačke i lične koristi.


- O zloupotrebi i uticaju partijskih moćnika na plasmane govori i najnovija odluka Upravnog odbora Fonda da se 1,5 miliona evra dodeli Agroposlovima lidera LDP-a Čedomira Jovanovića, umesto da ih dobije 150 vlasnika malih firmi u nerazvijenim područjima - ukazao je on.

Krediti Miškoviću, Bogićeviću, Čoviću, Kostiću, Mitroviću...

Biznismeni i po: Željko Mitrović (mlađi) i Miroslav Mišković

Delti Miroslava Miškovića dodeljeno 1,2 milijarde dinara, Farmakomu Miroslava Bogićevića ukupno 731 milion, Rundap grupi Vojina Lazarevića 508 miliona, FMP-u Nebojše Čovića 535 miliona, MK komercu Miodraga Kostića 300 miliona, YU pointu tada Zorana Drakulića 280 miliona, TV Pinku Željka Mitrovića 190 miliona. Todor iz Vrnjačke Banje dobio je 80 miliona, Interkomerc Gorana Perčevića 359 miliona, Rubin Predraga Rankovića Peconija 200 miliona.

 

Između 100 i 200 miliona plasirano je ATM-u Toplice Spasojevića, Gemaksu Đorđa Antelja i Metalcu Dragoljuba Vukadinovića, kaže Knežević, ironično komentarišući da su to sve "jadni početnici" iz nerazvijenih područja, kao i da je prema obimu sredstava "najnerazvijenije područje" bio - Beograd.


Knežević ističe da moćnicima poput Miroslava Miškovića koji su kreditirani niko ništa ne može i nema sankcija ako kredit ne vrate.


- Tu Pandorinu kutiju sada je otvorio Radulović i doneo razumnu odluku da se preostala sredstva iskoriste za smanjenje poreza i doprinosa svim preduzetnicima. Nažalost, Vlada je nije prihvatila - kaže on.
 

Govoreći o šemi ove, može se reći državne pljačke, objašnjava da su tajkuni i partijski moćnici uzimali jeftina sredstva i vraćali komercijalne skuplje kredite, a Fondu nisu morali da vrate novac u oročenom roku.
 

Bez kriterijuma i garancija

Godinama su svi krediti plasirani bez kriterijuma i pouzdane garancije za vraćanje zbog čega će Fond neslavno završiti sa preko 1,5 milijardi nenaplativih plasmana. Nikada nije bilo terenske kontrole trošenja novca, dok su se menična jemstva gasila zajedno s firmama i dugovi gomilali, ukazuje Knežević na situaciju u Fondu.

- Radilo se po sistemu: firma se registruje, povuku sredstva, a onda firma nestane. Potpuno netransparentno, a novac je neretko deljen partijskim kolegama, putem stranačkih "sređivača" i po sistemu "ja tebi ti meni". Tako smo plaćali svi, a koristili odabrani, a da apsurd bude potpun, finansirana je ta razularenost i predizborne kampanje stranaka na vlasti - kaže Knežević dajući jedan u nizu primer firme Todor koja je dobila kredit od milion evra, a, kako tvrdi, 50.000 donirala partiji Mlađana Dinkića.


Knežević pita i ko je dao saglasnost da se većinski privatnom Simpu iz Vranja odobre ogromna sredstva i koje to zakonsko uporište omogućava Fondu davanje garancija za kredite od 79 miliona evra, plus najnovija garancija u poslovima Jata sa Etihadom? Smatra ciničnom tvrdnju aktera afere da je u Upravnom odboru Fonda pola Vlade, pa je to i napad na Vladu i primećuje da ni novi članovi Vlade nisu odoleli diskrecionom trošenju budžetskih sredstava pa predlažu dokapitalizaciju Fonda.


- Za članove UO pare iz Fonda bile su ničije, a za nas privrednike i građane mukom zarađeni novac. Zar dve i po milijarde evra proćerdanih državnih para nisu ničija briga? Odgovor nije moguć bez odgovornosti odgovornih. Makar i onih iz Vlade - zaključio je Knežević.
 

Kraj bacanju novca u bunar?

U Ministarstvu privrede "Vestima" je rečeno da taj resor neće dozvoliti da se nastavi bacanje novca u bunar, što je do sada često bio slučaj, između ostalog, i u Fondu za razvoj.
- Kroz Fond za razvoj do sada je finansirano sve i svašta, bez jasnih kriterijuma za dodelu sredstava, bez kontrole trošenja novca nakon odobravanja, kao i bez analize efekata - potvrđuju Kneževićeve navode u Ministarstvu privrede. Poručuju da to više neće moći da se radi.
- Neophodno je uraditi analizu svih dosadašnjih kredita, posebno onih čija otplata kasni ili su nenaplativi, a takvih je 60 odsto. Istovremeno, veoma je bitna i analiza novih kredita čije se odobravanje planira - kažu u tom resoru.

 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.10.2013. 13:14
Па зато су ти "тајкуни" и довели на власт и прошлу и тренутну гарнитуру, како би могли да краду.. Наравно, легално, преко оваквих "фондова" ... НИП, СИЕПА, Фонд и сл. глупости су само паравани за прање ОГРОМНИХ пљачки... па сам беко, као најгори од свих, је признао да је добијао кредите за куповину фирми, тако што је залагао имовину тих истих фирми ??? ПРЕ КУПОВИНЕ ??? И сад ће да се нађе неко паметан - да отпише "ненаплатива" потраживања ??? Поред силне имовине које поседују породице истих ??? ХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХА .... 7,62 мм....!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online